15 przydatnych wskazówek na eko zakupy
Nawet podczas codziennych zakupów każdy z nas może wnieść wkład w ochronę klimatu, wybierając produkty przyjazne dla środowiska, energooszczędne i produkowane etycznie. Z naszymi radami to naprawdę proste!
Oto kilka sprawdzonych sposobów i wskazówek, dzięki którym Twoje zakupy staną się bardziej zrównoważone, a twój dom proekologiczny:
1. Planuj, nie marnuj!
Zanim wybierzesz się na zakupy spożywcze, sprawdź, czego dokładnie brakuje w Twojej lodówce. Dokładnie przejrzyj zapasy i zrób listę, co faktycznie musisz dokupić. Zużyj napoczęte paczki makaronu, ryżu czy kaszy, a także zapasy ze spiżarni. Pamiętaj również, że przekroczona data przydatności do spożycia nie zawsze oznacza, że produkt faktycznie jest zepsuty. Często będzie dobry jeszcze przez kilka dni, a w przypadku produktów suchych nawet dłużej.
2. Wielorazówki zamiast foliówek
Jedna w samochodzie, przy rowerze, w kieszeni i torebce… Zawsze miej przy sobie wielorazową torbę na zakupy! Zaopatrz się również w cienkie jutowe woreczki, w które zapakujesz warzywa, owoce czy bakalie na wagę. Zaśmiecenie planety plastikiem to jeden z najważniejszych problemów współczesnego świata, pamiętaj, żeby go nie pogłębiać swoimi działaniami.
3. Spacer, rower i autobus są trendy
Jeśli nie musisz robić ogromnych i ciężkich zakupów, zrezygnuj z samochodu. Przejdź się piechotą na pobliski targ, załóż plecak i pojedź rowerem do supermarketu, a gdy planujesz trochę większe sprawunki, skorzystaj z komunikacji miejskiej. Skorzysta na tym nie tylko środowisko, ale także twoje kondycja i portfel!
4. Kupuj na luzie
Zamiast zapakowanych w foliowe i plastikowe opakowania produktów, wybieraj takie luzem i na wagę. Będzie to nie tylko bardziej ekologiczne, ale również zdrowsze. Coraz bardziej popularne stają się sklepy, w których sprzedawane są na wagę produkty, których nie znajdziesz w takiej formie w supermarkecie. Mowa tu o kawie, herbacie czy nawet kosmetykach i detergentach, którymi można napełnić sobie puste butelki.
5. Zwróć uwagę na etykiety
Produkt produktowi nierówny. Zwracaj uwagę na etykiety i wybieraj produkty ekologiczne oraz oznaczeniem Fairtrade. Takie produkty są zdrowsze, lepszej jakości i produkowane etycznie w odpowiednich warunkach.
6. Witaj w sąsiedztwie
Zamiast produktów, które zanim trafiły do sklepu, przebyły tysiące kilometrów, wybieraj lokalne. Ich ślad węglowy jest o wiele niższy, a kupując je wesprzesz lokalne przedsiębiorstwa. Nie mówiąc już o tym, że owoce czy warzywa z lokalnych upraw będą smaczniejsze i zdrowsze!
7. Jedz sezonowo
Zwracaj uwagę na jakie warzywa i owoce jest aktualnie sezon. Będą świeższe, pełne witamin i minerałów, a także bardziej ekologiczne, ponieważ żaden środek transportu nie będzie musiał ich przywozić z odległych krajów.
8. Brzydkie też są smaczne i zdrowe
Jabłko nie jest idealnie okrągłe, a marchewka urosła krzywo? Nieważne! W sklepie staraj się nie odrzucać warzyw i owoców, które nie wyglądają jak z obrazka. Ich wygląd nie ma żadnego wpływu na jakość i smak, więc nie pozwól im trafić do kosza i się zmarnować.
9. Opakowania są ważne
Staraj się wybierać produkty w opakowaniach wielorazowego użytku bądź nadających się do recyklingu. Oczywiście najlepsze są papier i szkło, jednak nie każdy plastik jest zły.
10. Kupuj z drugiej ręki
W sklepach czy na stronach z używanymi rzeczami bardzo często można znaleźć produkty w świetnym stanie, a nawet jeszcze z metkami. Wyprodukowanie jednej nowej koszulki pochłania aż 1750 litrów wody, więc może warto poszukać podobnej w second handzie? Kto wie, może nawet natrafisz na coś oryginalnego i markowego za kilka zł?
11. Kupuj stacjonarnie
Staraj się jak najmniej korzystać ze sprzedaży wysyłkowej. Za każdą zamówioną rzeczą idą stosy opakowań, wypełniaczy do przesyłek, folii bąbelkowej i ślad węglowy transportu. Jeśli masz taką możliwość, udaj się do sklepu stacjonarnego i zrób zakupy na miejscu.
12. Nie daj się wyprzedażom
Ile razy zdarzyło ci się kupić coś niepotrzebnego tylko dlatego, że było przecenione? Nie daj się skusić na promocje! Wydasz niepotrzebnie pieniądze na coś, co być może wcale nie jest ci potrzebne, a po niedługim czasie trafi na wysypisko śmieci i będzie zanieczyszczać planetę.
13. Go vege!
Wysoka emisja CO2 jest spowodowana w dużej mierze przez przemysł mięsny. Spróbuj diety wegańskiej bądź wegetariańskiej, by pomóc środowisku! Na rynku dostępnych jest mnóstwo zamienników, z którymi nawet nie odczujesz braku mięsa. Jeśli nie jesteś w stanie zrezygnować całkowicie, postaraj się ograniczyć jego spożycie.
14. Idź za innowacjami
Coraz więcej producentów skupia się na tym, by ich produkty były jak najbardziej ekologiczne. Będąc w sklepie rozejrzyj się, czy nie ma lepszej eko alternatywy dla produktów, których używasz. Swój płyn do naczyń możesz zmienić np. na Fairy Foam, który jest bardzo wydajny i naprawdę wystarczy jego malutka ilość, aby skutecznie domyć nawet najbardziej zabrudzone naczynia. Dobrą ekologiczną opcją jest też używanie zmywarki.
15. Większe opakowania rządzą
Postaraj się nie kupować za każdym razem malutkiego opakowania np. z kawą. Postaw na dużą paczkę, z której porcje będziesz przesypywać do mniejszego pojemniczka. Tak samo możesz zrobić z proszkiem do prania czy ulubionym detergentem. Zrezygnuj również z kupowania małych kartoników soku z dołączoną słomką, a zamiast nich kupuj sok w szklanych butelkach.
Jak widać, nasze wybory podczas codziennych zakupów mają ogromne znaczenie dla środowiska, więc już teraz zmień swoje nawyki, by wspólnie budować lepsze, ekologiczne jutro!