Dlaczego podczas miesiączki masz zachcianki?
Czy to normalne, że masz zachcianki przed miesiączką oraz podczas niej?
Dlaczego podczas miesiączki masz ochotę na pewne potrawy?
Jak powstrzymać zachcianki podczas miesiączki?
Zwykle wiesz, że już niedługo będziesz miała okres, jeszcze zanim zdążysz sprawdzić datę w kalendarzu. Masz ochotę na czekoladę, węglowodany i słone potrawy, a to oznacza, że zbliża się miesiączka.
Czy to normalne, że takie zachcianki pojawiają się podczas miesiączki? Czemu masz wtedy ochotę na określone potrawy? To proste. Twoje ciało domaga się pewnych „pocieszających” pokarmów zarówno z powodów biologicznych, jak i psychologicznych, a czasem nawet z przyczyn marketingowych. Najważniejszą rzeczą, jaką chcesz wiedzieć, jest to, jak powstrzymać zachcianki podczas miesiączki, aby uniknąć spożywania około 500 dodatkowych kalorii dziennie.
Czy to normalne, że masz zachcianki przed miesiączką oraz podczas niej?
Krótko mówiąc, tak. I jak zwykle możesz podziękować za to swoim hormonom. Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) obejmuje ponad 150 różnych objawów, a jednym z najczęściej zgłaszanych jest apetyt na konkretne rodzaje jedzenia przed okresem i podczas niego. Chociaż 85% kobiet zgłasza występowanie objawów PMS, to 97% z nas ma zachcianki związane z określonymi potrawami, nasilające się tuż przed rozpoczęciem miesiączki.
Dlaczego podczas miesiączki pojawiają się zachcianki, zwłaszcza na pewne pokarmy? Wahania hormonów wpływają na neuroprzekaźniki, zwykle w momencie uwolnienia komórki jajowej podczas owulacji. Twój organizm domaga się węglowodanów, tłuszczu i słodyczy, więc sięgasz po te wysokokaloryczne smakołyki.
Jest to próba zwiększenia niższego poziomu wytwarzanej wówczas serotoniny. Ten hormon dobrego samopoczucia jest również potrzebny do zwalczania wszelkich wahań nastroju, które sprawiają, że w tym czasie czujesz się przygnębiona.
Zmiana poziomu estrogenu i progesteronu tuż przed miesiączką może powodować apetyt na węglowodany i cukier. Oprócz wcześniej wymienionych powodów, niektórzy badacze podają też kontrolujące apetyt endogenne peptydy opioidowe, które są bardziej aktywne podczas PMS. Związek między estrogenem, insuliną i poziomem cukru we krwi wpływa również na apetyt na niektóre rodzaje jedzenia i późniejszy przyrost masy ciała. Spadek poziomu estrogenu w okresie poprzedzającym krwawienie miesiączkowe może być podobny jak podczas menopauzy, prowadząc do wzrostu insulinooporności i poziomu cukru we krwi. Organizm stara się dostarczyć cukier z krwi do komórek, które potrzebują energii. To z kolei może mieć wtórny wpływ na apetyt, spożycie pokarmów i przyrost masy ciała, szczególnie w okolicy talii. Teraz już wiesz, dlaczego niektóre kobiety doświadczają wahań wagi podczas cyklu menstruacyjnego.
Regularne jedzenie – lub podjadanie – również pomaga regulować poziom cukru we krwi, dzięki czemu możemy zachować równowagę podczas tej fazy.
Apetyt na pewne rodzaje jedzenia to tylko jeden z objawów PMS. Możesz spodziewać się także rozdrażnienia, niepokoju, napięcia lub uczucia smutku albo całej gamy takich odczuć w danym dniu.
Dlaczego podczas miesiączki masz ochotę na pewne potrawy?
Jedzenie to coś więcej niż tylko paliwo dla naszego organizmu. Nasze emocjonalne przywiązanie do jedzenia – dzięki wspomnieniom lub nagłym przypływom energii po spożyciu dużej ilości cukru – sprawia, że nasza relacja z niektórymi pokarmami jest głębsza i trudniejsza do zerwania.
Podczas gdy niektóre rodzaje jedzenia mogą być dla Ciebie emocjonalną podporą, apetyt na inne pokarmy może tak naprawdę powstawać w komórkach i gruczołach. Na przykład nagła chęć na czekoladę może wynikać z czegoś więcej niż tylko emocjonalnego przywiązania. Silne pragnienie słodkich pokarmów jest powodowane koniecznością dostarczenia organizmowi energii potrzebnej do uzupełnienia wyściółki macicy i usunięcia toksyn nagromadzonych tam w poprzednim miesiącu. Właśnie dlatego apetyt na cukier i węglowodany jest zwykle najsilniejszy podczas miesiączki.
Jednak w dniach następujących po owulacji Twoje komórki potrzebują również magnezu. Ponieważ ziarna kakaowca zawierają duże jego ilości, chęć zjedzenia czekolady staje się znacznie silniejsza. Możesz zminimalizować spożycie kalorii, wybierając ciemną czekoladę zamiast innych jej odmian, ponieważ zawiera mniej cukru, lub sięgając po produkty owsiane, zielone warzywa lub suplement pozwalający zapewnić sobie większą dawkę magnezu. Magnez może też pomóc w przypadku skurczów, zaparć, nieregularnego snu, niepokoju lub bólów głowy.
Najbezpieczniejsze rozwiązanie to usunięcie z domu produktów wysokokalorycznych w okresie poprzedzającym miesiączkę. Wtedy będzie większe prawdopodobieństwo, że w kuchennej szafce znajdziesz zdrowszy zamiennik zamiast najsłodszej i najbardziej kalorycznej potrawy, na jaką możesz mieć chęć. A jeśli potrzebujesz zastrzyku cukru, sięgnij po słodkie owoce.
Na drugim miejscu wśród najczęściej wymienianych zachcianek są słone potrawy. Gdy poziom hormonów waha się, nadnercza pracują ciężej, żeby go uregulować. Potrzebują więcej minerałów, w tym soli, aby się z tym uporać. Jeśli chcesz zaspokoić tę potrzebę bez objadania się chipsami, używaj soli morskiej do gotowania i jedz owoce morza lub warzywa bogate w wodę. Unikaj rafinowanej soli, konserw i innych pakowanych produktów spożywczych.
Ważne jest również to, by zjeść śniadanie bogate w białko (np. jajka), co zapewni Ci uczucie sytości w pierwszej połowie dnia. Kieruj się naturalnymi wskazówkami swojego organizmu i jedz, gdy jesteś głodna, nie przesadzając z tym jednak. Spożywając zdrowe białka i tłuszcze w okresie poprzedzającym miesiączkę, będziesz mniej skłonna do objadania się, gdy zmienią się poziomy Twoich hormonów.
Jak powstrzymać zachcianki podczas miesiączki?
Po pierwsze, przyjmij do wiadomości to, że takie zachcianki się pojawią. Przygotuj się na to i zrób zapas zdrowych zamienników różnych produktów. Zadbaj też o regularne ćwiczenia, planując czas z przyjaciółmi – spotykaj się z nimi na siłowni lub na spacerze, aby oderwać się od kuchennych szafek i lodówki.
A oto kilka wskazówek, które pomogą Ci przetrwać ten okres:
- Spożywaj chude produkty białkowe, aby zaspokoić głód, ustabilizować poziom cukru we krwi i wspomóc produkcję insuliny oraz odporność.
- Jedz więcej węglowodanów złożonych, na przykład produkty zawierające mąkę pełnoziarnistą, produkty pełnoziarniste, brązowy ryż, jęczmień, fasolę i soczewicę.
- Ogranicz spożycie rafinowanych węglowodanów, tłuszczów, soli i cukru. Spożywanie nawet niewielkiej ilości tego rodzaju potraw powoduje chęć zjedzenia więcej i często prowadzi do objadania się.
- Pij mniej napojów kofeinowych i alkoholu, bo one również mogą nie być dla Ciebie korzystne.
- Jedz więcej zielonych warzyw liściastych i nabiału, aby zwiększyć spożycie wapnia i zrównoważyć poziom serotoniny. Możesz też porozmawiać ze swoim lekarzem na temat zapotrzebowania na suplementy.
- Przyjmuj suplementy witaminy B, takie jak B6, tiamina i ryboflawina, aby złagodzić nieprzyjemne objawy. A dawka witaminy D sprawi, że poczujesz się lepiej, niezależnie od tego, czy otrzymasz ją w postaci pigułki, przebywania na słońcu przez 15 minut, czy porcji grzybów. Wykazano też, że witamina E zmniejsza łaknienie. Również w tym przypadku lekarz może doradzić Ci najlepsze opcje dla Twojego zdrowia.
To niezbyt dobry czas na oglądanie serialu na Netflixie o samotnej kobiecie, która nie może znaleźć miłości i szuka ukojenia w dużym opakowaniu lodów. Programy telewizyjne mogą czasami podpowiadać nam, że musimy uspokoić nasze emocje niezdrowym jedzeniem, ale o tej porze miesiąca najlepiej trzymać się z dala od takich pomysłów.
Picie od sześciu do dziesięciu szklanek wody dziennie również pomaga utrzymać odpowiedni przepływ minerałów i kierować je tam, gdzie są potrzebne. Dlatego pamiętaj o wodzie!
Uwaga: Przedstawione tu informacje mają na celu udzielenie odpowiedzi na niektóre pytania lub wątpliwości. Jeśli masz obawy dotyczące swojego zdrowia, porozmawiaj z lekarzem rodzinnym lub ginekologiem, aby uzyskać profesjonalną poradę medyczną.