Zielnik w domowym zaciszu, czyli rady dla początkujących ogrodników


Dom i ogród
18/06/2020


Zioła stanowią nieodłączny dodatek każdej kuchni. Dzięki świeżym przyprawom możesz nadać swojej potrawie o wiele bardziej intensywny smak i aromat. Posiadanie własnego ogródka pełnego ziół może stanowić ciekawy kącik w Twojej kuchni, a opieka nad nim może być świetną zabawą dla Ciebie i dla Twoich dzieci. Chcesz sprawić, żeby zapach wiosny na stałe zagościł u Ciebie w domu lub w mieszkaniu? Koniecznie zapoznaj się z poniższymi wskazówkami!

Nasiona czy sadzonki?

Na początku zastanów się, czy w swoim ogródku chcesz zasadzić nasiona, czy wykorzystać gotowe już sadzonki ziół. W przypadku nasion będziesz musiał uzbroić się w cierpliwość, ponieważ pierwszymi efektami będziesz mógł cieszyć się nawet dopiero po kilku miesiącach – w międzyczasie możesz jednak obserwować wzrost swoich ziół dzień po dniu, co może być ekscytującym doświadczeniem nie tylko dla Ciebie, ale i dla Twoich pociech. Podczas zakupu nasion pamiętaj, aby sprawdzić ich datę ważności na opakowaniu. Jeżeli zależy Ci na czasie, zdecyduj się na gotowe sadzonki, które możesz kupić, np. w sklepie ogrodniczym. Po powrocie do domu, przesadź sadzonki do większych doniczek ze świeżą ziemią i regularnie podlewaj je wodą.

Jakie jest idealne miejsce dla ziół?

Większość ziół potrzebuje dużej ilości światła, dlatego na domowy dzielnik idealnie się nada miejsce w pobliżu okna. Kuchnia lub pokój, które są skierowane na południe lub południowy‑zachód będą dodatkowym atutem i korzystnie wpłyną na wzrost roślin. Dobrze wygospodarować też trochę miejsca na kuchennym blacie, niedaleko okna - niektóre rośliny lubią warunki półcieniste, a zbyt intensywne słońce może poparzyć ich listki. Poza wyborem idealnego miejsca należy pamiętać, że sadzonki należy obracać raz w tygodniu w stronę słońca, ponieważ rośliny zawsze kierują się w stronę światła - dzięki temu Twoje przyprawy będą rosnąć równomiernie.

Doniczki – jakie wybrać?

Oprócz dostępu do światła, kluczowy jest również wybór odpowiednich pojemników. Nie powinny być one zbyt głębokie – ziołom w kuchni wystarczy nawet doniczka o głębokości 20 cm. Wybór kształtów, kolorów i materiałów jest naprawdę ogromny, więc bez problemu wybierzesz doniczki i osłonki dopasowane do Twojego wnętrza. Do swojego zielnika możesz użyć doniczek ceramicznych lub tych wykonanych z gliny. Doskonale sprawdzą się również pojemniki z metalu czy betonu (które idealnie nadają się do minimalistycznych wnętrz), kosze wiklinowe lub drewniane skrzynki, które nadadzą kuchni rustykalnego uroku. Wszystko zależy od Twojego pomysłu na wnętrze, które chcesz wzbogacić swoim domowym ogródkiem.

Niezależnie od tego, które pojemniki wybierzesz, musisz pamiętać o ich odpowiednim przygotowaniu. Zioła w kuchni wymagają częstego podlewania, ale mimo to nie mogą być w stałym kontakcie z wodą - grozi to przegniciem korzeni. Właśnie dlatego Twoje doniczki i pojemniki powinny posiadać otwory o średnicy co najmniej 1 cm, przez które będzie odpływał nadmiar wody. Przyda się również drenaż. Można go ułożyć na dnie każdej doniczki lub pojemnika, układając 2‑3 centymetrową warstwę żwiru, małych kamieni lub potłuczonej ceramiki. Znacznie ułatwi to odpływ wody i zapewni stały dopływ tlenu korzeniom Twoich ziół.

Sadzenie i podlewanie Twoich ziół

Gdy już wybrałeś miejsce, przygotuj podłoże dla Twoich ziół. Do ich uprawy najlepiej nadaje się zwykła ziemia ogrodowa o dużej przepuszczalności i odczynie zasadowym lub obojętnym. Nie powinienieś wykorzystywać torfu i kory, które zakwaszają ziemię. Podczas uzupełniania doniczki ziemią nie dosypuj jej do pełna - zostaw trochę miejsca na wodę którą będziesz podlewać swoje zioła.

Ziołom należy dostarczać wody codziennie (najlepiej rano lub wieczorem) w małych ilościach, tak żeby ziemia była stale wilgotna. Warto również co kilka dni spryskać letnią wodą liście swoich ziół.

Rodzaje ziół

Poniżej znajdziesz kilka rodzajów ziół, które mogą spokojnie rosnąć w warunkach domowych. Może któreś z nich posadzisz w swoim domowym ogródku?

Bazylia – znamy ją jako główny składnik pesto. Mieszając ją z sosem pomidorowym możesz przywołać prawdziwy włoski smak. Bazylia nie lubi być wystawiona na bezpośrednie i silne światło. Sadzonkę bazylii umieść początkowo w zacienionej części pomieszczenia i stopniowo przenoś w jaśniejsze otoczenie.

Rozmaryn – gatunek wymagający dużej ilości światła i ciepła oraz większej donicy. To świetna przyprawa do wielu dań, np. mięs lub do sałatek. Poprawia apetyt.

Mięta – jeden z nielicznych gatunków, który lepiej czuje się w zacienionych miejscach. Należy ją intensywnie podlewać oraz przycinać - dzięki czemu chętnie będzie rozkwitać. Jest dobrym dodatkiem do dań - nie tylko na słono, ale również na słodko. Świetnie sprawdzi się również do letnich napojów oraz sałatek. Mięta wspomaga trawienie i ma działanie przeciwbólowe.

Szczypiorek - preferuje bardziej zacienione miejsca i wymaga regularnego podlewania. Może być używany na niezliczoną ilość sposobów, np. do twarożków czy sałatek.

Estragon - lubi słońce, dlatego nie wystawiaj go na zimno. Dzięki estragonowi zupy, gulasz czy warzywa nabiorą niepowtarzalnego smaku.

Ty też lubisz zioła? Podziel się z nami swoimi ziołowymi doświadczeniami i wskazówkami!