Lekkie, wiosenne przepisy z kiełkami


Dom i ogród
20/01/2021
Kiełki to świetne źródło witamin i charakterystycznego smaku. Wprawdzie nie pasują do wszystkich potraw, ale "w ciemno" możesz je dodawać do kanapek i niemal każdej sałatki. Świetnie skomponują się z wieloma przekąskami!

Przepisy z kiełkami.

W Polsce największą popularnością cieszy się aż 8 odmian kiełków: rzodkiewki, lucerny, ciecierzycy, rzeżuchy, buraka, słonecznika, brokułów i fasoli mung.

Każdy rodzaj ma nieco inny posmak i odmienne właściwości! Najdelikatniejsze są kiełki lucerny, z kolei kiełki buraka mają lekko słodkawy smak. Kiełki rzodkiewki i rzeżuchy są z kolei mocno pikantne!

Wiosenna sałatka.
Z ogórkiem, rzodkiewką, kiełkami i białym serem!

Składniki: opakowanie mieszanki sałat, pęczek rzodkiewki, 1/2 długiego, świeżego ogórka, szklanka rzeżuchy lub opakowanie kiełków lucerny, 25 dag sera białego, najlepiej typu włoskiego, pęczek cebulki dymki

Szybko smażony kurczak z kiełkami.
Przygotuj go metodą stir-frying - szybkie smażenie na bardzo dużym ogniu!

Składniki: pierś kurczaka, 3 dag sezamu, 2 łyżki oleju słonecznikowego, posiekana cebula, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 30 dag kapusty włoskiej drobno poszatkowanej, 1/2 główki kapusty pekińskiej poszatkowanej, 17 dag kiełków fasoli, 4 łyżki sosu ostrygowego – opcjonalnie: sól, pieprz.

Przygotowanie:

Rozgrzej mały rondel i potrząsając, upraż w nim sezam, aż zacznie się rumienić. Wysyp do miseczki i odstaw. Rozgrzej olej w woku lub na dużej patelni. Wrzuć pokrojonego kurczaka, smaż kilka minut. Następnie dodaj cebulę i czosnek. Smaż 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż cebula nieco zmięknie. Dodaj kapustę włoską i pekińską. Smaż na dużym ogniu 2-3 minuty, cały czas mieszając, żeby kapusta zaczęła mięknąć. Dodaj kiełki fasoli i smaż jeszcze kilka sekund. Przesuń warzywa ku bokom patelni, by zrobić wolne miejsce w środku. Wlej sos ostrygowy i 2 łyżki wody. Mieszając, podgrzej, a następnie wymieszaj warzywa z rozcieńczonym sosem ostrygowym. Skosztuj i w razie potrzeby dodaj sól i pieprz do smaku. Należy pamiętać, że sos ostrygowy jest dość słony. Warzywa podawaj od razu, posypane prażonym sezamem.

Makaron ryżowy z kurą i kiełkami słonecznika
Makaron ryżowy nie wymaga gotowania. Wystarczy zalać go wrzątkiem i odstawić na kilka minut.

Składniki: 40 dag makaronu ryżowego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, 40 dag fileta z kurczaka, czerwona cebula, po pół papryki czerwonej i zielonej, 3 cm imbiru, 3 łyżki sosu sojowego, 2 garści kiełków, np. słonecznika, przyprawa do dań kuchni chińskiej, sól.

Przygotowanie: Makaron ryżowy zalej wrzącą wodą, posól, przykryj, odstaw na 10 min. Ząbki czosnku pokrój w plasterki, przesmaż na oleju. Dodaj pokrojony w paski filet, zrumień, mieszając. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz paski papryki i posiekany imbir, przesmaż, mieszając. Podlej sosem sojowym, wymieszaj, dodaj przyprawę, chwilę przesmaż. Na końcu dodaj kiełki. Całość przesmaż, mieszając. Wyłóż na osączony makaron.

 

Smacznego i zdrowego!