Straszne dekoracje, potworne potrawy – kreatywne pomysły na Halloween w domu

Rodzina
21/10/2021

Halloween w domu to super frajda dla dzieci i dorosłych - możecie udekorować dynię, przypiąć wielkiego  pająka na ścianie, a także upiec przerażające ciastka. Zobaczcie nasze propozycje na ten wyjątkowo straszny dzień!

Halloween – czyli All Hallows Eve – to wigilia Wszystkich Świętych, którą obchodzi się 31 października. W Polsce tradycyjnie w tym dniu obchodzono Dziady, a nowoczesna wersja tego święta przybyła do nas z Irlandii przez Stany Zjednoczone. Dawniej nie urządzano z tej okazji maskarad, ale dziś coraz częściej organizujemy straszne zabawy, które lubią wszystkie pokolenia.

W tym domu straszy!

Wszyscy rodzicie wiedzą, że dzieci lubią się bać, a zabawy z dreszczykiem na Halloween sprawiają im wielką radość. Podobnie jak straszne przebrania, upiory, pająki i wiedźmy. Rodzice w tym dniu mogą zorganizować dla dzieci ciekawe zabawy, które nie tylko są wesołe, ale także ćwiczą nowe umiejętności i uczą kreatywnego myślenia. 

Lampion z dyni

Robienie lampionu z dyni to jedna z najważniejszych tradycji halloweenowych. Taki dyniowy lampion może zdobić dom przez całą jesień, a nie tylko w święto duchów. Aby wykonać lampion z dyni, potrzebna jest ścisła współpraca pomiędzy dziećmi a dorosłymi. Dzieci mogą narysować na dyni miejsca, które należy naciąć i wydrążyć, a zadaniem dorosłych będzie wycięcie tych miejsc ostrym nożem. Następnie maluchy mogą wydrążyć miąższ z środka dyni. Na koniec do dyni wkładamy małą świeczkę lub lampkę LED.

Pająki i nietoperze z papieru

Do stworzenia wielkich pająków i strasznych nietoperzy potrzebujecie: nożyczki, czarny blok techniczny (lub biały blok i czarną farbkę), klej, nitkę, taśmę klejącą. Najpierw wspólnymi siłami narysujcie na papierze obrys pająka i nietoperza, następnie wytnijcie po obrysie ostrymi nożyczkami, a na koniec przyklejcie gotowe plastikowe oczy. Do gotowych kształtów możecie także przymocować nitkę i gotowe! Straszne dekoracje są gotowe do rozwieszenia w domu!

Laserowa pajęczyna z wełny

Dzieci uwielbiają zabawy zręcznościowe, a laserowa pajęczyna jest idealna na dzień duchów. Wystarczy motek wełny i kawałek wolnej przestrzeni w domu np. przedpokój. Wełnę należy poprzeciągać między różnymi punktami zahaczenia w domu, idealnie do tego nadają się klamki, meble, balustrady, haczyki od obrazów. Konkurencja polega na tym, żeby dzieci przeszły przez pajęczynę nie dotykając żadnej nitki.

Upiorne potrawy

Świetnym pomysłem na rodzinne spędzanie czasu w Halloween jest wspólne gotowanie strasznie smacznych potraw. Dzieci zawsze chętnie pomagają w kuchni, bo uwielbiają się pobrudzić, a dodatkowo jest to także okazja do rozwijających zabaw kreatywnych. Po skończonej pracy z bałaganem w kuchni: brudnymi naczyniami, foremkami i oblepionymi blatami kuchennymi, szybko i skutecznie rozprawi się Fairy Foam Aktywna Piana, który dzięki swojej skoncentrowanej formule ma niewiarygodną moc usuwania tłuszczu i brudu.

HALLOWEENOWA ZUPA-KREM Z DYNI

W zimny jesienny wieczór nic tak nie rozgrzewa jak ciepła zupa, a w Halloween to obowiązkowo musi być „pajęcza” zupa z dyni! Spróbujcie naszego prostego, pysznego przepisu na tę pyszną rozgrzewającą zupę:

Składniki:

  • 1/2 niedużej dyni
  • 1 jabłko
  • 4 cm kawałek świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebulka szalotka
  • 1 kostka rosołowe
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • szczpyta curry
  • czarny mielony pieprz 
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • śmietana lub mleko kokosowe

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, do tego dodajemy obrane i pokrojone w kawałki jabłko. Wszystko wrzucamy do garnka i dodajemy oliwę, cukier, sól i pieprz. Wszystko razem należy smażyć przez kilka minut, a następnie dodać szalotkę, czosnek i imbir i nadal smażyć przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  2. Następnie wszystko zalewamy dwoma szklankami ciepłej wody (przegotowanej) , dodajemy kostkę rosołową i na wolnym ogniu gotujemy przez 20 minut.  
  3. Sprawdzamy, czy kawałki dyni zrobimy się miękkie, zostawiamy zupę na chwilę do ostygnięcia i blendujemy na gładki krem.
  4. Na koniec na podanej na talerzu zupie malujemy śmietaną lub mlekiem kokosowym piękną pajęczynę i gotowe!

kübis

PYSZNE PIZZE Z PAJĄKAMI

Nie ma chyba dziecka, które nie lubi pizzy, a jak dodatkowo zagnieździły się na niej pająki – to już halloweenowa pełnia szczęścia! Zróbcie razem z dziećmi nasze małe straszne pizze.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 ml letniej przegotowanej wody
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 4 g drożdży w proszku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sos pomidorowy
  • ser żółty w kostce i plastrach
  • czarne oliwki

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski należy wsypać mąkę, dodać drożdże wymieszane z letnią wodą i dobrze wymieszać. Następnie dodajemy olej, cukier, sól i ponownie mieszamy.
  2. Teraz czas na odpoczynek: przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkujcie delikatnie na desce małe okrągłe placuszki, a potem przełóżcie je na wysmarowaną olejem blaszkę.
  4. Teraz do pomocy przydadzą się dziecięce rączki, każdy krążek ciasta należy równomiernie posmarować sosem pomidorowym i posypać startym serem. Na tym etapie możecie tez dodać ulubione dodatki: warzywa, szynkę, ananasa.
  5. Na koniec na wierzchu krążków pizzy należy ułożyć pajęczynę z pokrojonego na cienkie paski sera.
  6. Tak przygotowane małe pizze włóżcie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Czas pieczenia to około 20 minut.
  7. Kiedy pizze są gotowe, zróbcie straszne pająki z czarnych oliwek - głowę i odwłok z całych oliwek, a nogi z oliwek pokrojonych w paseczki.

kübis

SŁODKO-STRASZNE CIASTECZKA

Razem z dziećmi możecie też upiec kruche ciastka, które będą bazą do różnych strasznych dekoracji. Do malowania motywów halloweenowych będziecie potrzebować lukru plastycznego albo domowego lukru i roztopionej czekolady.

Składniki:

  • 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 50 g cukru
  • 300 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, masło i cukier należy szybko i sprawnie połączyć ze sobą, aby masło miało jak najkrótszy czas ogrzewania przez ręce.
  2. Teraz trzeba uformować kulę i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
  3. Po tym czasie rozwałkujcie ciasto i wykrawajcie dowolne kształty za pomocą foremek – najlepsze będą duszki, dynie, pająki i ludziki, z których potem zrobicie słodkie kościotrupki.
  4. Ciasteczka należy piec przez około 15 minut w temperaturze 190° Celsjusza. Zaglądajcie przez szybę piekarnika często, bo może się zdarzyć, że po 10 minutach trzeba będzie je przełożyć na drugą stronę.
  5. Upieczone ciastka udekorujcie kolorowym lukrem, lub lukrem i czekoladą.

kübis