Zdrowe zamienniki niezdrowego jedzenia, na których zyska cała rodzina
Zamień chipsy ziemniaczane na warzywne chipsy domowe
Sięgnij po słodkie warzywa, takie jak marchewka, buraki czy pasternak. Pokrój je w cienkie plasterki i skrop oliwą z oliwek. Rozłóż równomiernie na blaszce do pieczenia i włóż do średnio rozgrzanego piekarnika. Piecz tak długo, aż staną się chrupkie i nabiorą apetycznego koloru. Pod koniec pieczenia oprósz warzywa odrobiną startego parmezanu, który nada im bardziej wyrazisty smak. Cała rodzina – poczynając od wybrednego męża, a na kapryśnych wnukach kończąc – z pewnością polubi tę zdrową alternatywę dla popularnych chipsów. Oczywiście jeśli się z nimi podzielisz i nie zjesz wszystkiego sama… Nie musisz się też martwić o zmywanie. Dzięki Fairy Platinum, który doskonale usuwa tłuszcz i uporczywe zabrudzenia, Twoje blaszki do pieczenia będą wyglądały jak nowe.
Zrezygnuj ze słodkich napojów na rzecz domowej wody smakowej
Zastąp wino i słodzone napoje gazowane, które podajesz do posiłków, niegazowaną lub gazowaną wodą z dodatkiem świeżej mięty lub plasterków zielonego ogórka. Te dodatki ożywią wodę i nadadzą jej przyjemny smak. Możesz też sięgnąć po owoce, np. zamrożone winogrona, które świetnie sprawdzą się w charakterze „kostek lodu”.
Zastąp zwykły makaron spaghetti z dyni
Makaron z sosem bolońskim często gości na Twoim stole?
Zastąp zwykły makaron, spaghetti z dyni makaronowej, która jest bogata w witaminę A i C. Upiecz dynię w piekarniku. Nie musisz jej dzielić na kawałki, możesz ją upiec w całości. Po upieczeniu i przekrojeniu za pomocą widelca z łatwością wyjmiesz miąższ, który do złudzenia przypomina nitki makaronu.
Zrezygnuj z warzyw pokrojonych w drobną kostkę na rzecz większych kawałków
To nie żadna tajemnica, że warzywa gotowane w większych kawałkach lub w całości zachowują więcej witamin i mikroelementów. Zrezygnuj więc z drobnej kostki na rzecz większych kawałków warzyw, dla zdrowia całej rodziny. Ziemniaki zawsze gotuj w łupinach, dzięki temu będą bogate w cenny błonnik i na dłużej zapewnią uczucie sytości. Dodatkowym plusem jest to, że nie musisz ich obierać i kroić!
Zamień popularne słodycze na zdrową przekąskę z kawałkami czekolady
Przygotowanie domowej „mieszanki studenckiej” jest łatwiejsze niż myślisz. Do torebki wsyp orzechy, rodzynki, suszone owoce, ulubione pestki i ziarna (polecamy orzechy brazylijskie, migdały i ziarna słonecznika). Dodaj też trochę czekoladowych groszków lub kawałków gorzkiej czekolady. Voilà! Pyszna i zdrowa przekąska gotowa. Możesz po nią sięgać podczas długich spacerów, albo wieczorów przed telewizorem.
Zastąp masło pyszną pastą z warzyw lub owoców
Zamiast używać masła lub majonezu, posmaruj kanapki pastą z awokado. Rozgnieciony na toście banan świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla dżemu. Jest też bogaty w błonnik, więc na dłużej zapewni Ci uczucie sytości.
Zastąp część cukru w swoich wypiekach zdrowymi warzywami
Ciasto marchewkowe to nie jedyny wyjątek potwierdzający regułę! Dodanie startej cukinii sprawi, że Twoje biszkopty staną się cudownie puszyste, a puree z czerwonych buraków poprawi smak ciasta czekoladowego. Warzywa nie tylko pomagają zredukować kaloryczność wypieków, ale też dodają im naturalnej słodyczy i witamin. Co więcej, sprawiają, że ciasta są wilgotne i na dłużej pozostają świeże. Nie krytykuj, póki nie spróbujesz. Internet pełen jest inspirujących przepisów. Do dzieła!
Zamień tłuczone ziemniaki na puree z białej fasoli
Czy wiedziałaś, że puszka białej fasoli pokrywa całkowite dzienne zapotrzebowanie na owoce i warzywa? Biała fasola doskonale sprawdzi się w roli puree. Utłucz ją, tak jak ziemniaki, z dodatkiem oliwy, czosnku i odrobiny masła dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji.
Zastąp pszenicę pełnym ziarnem
Na pewno już wiesz, że pełnoziarnisty makaron, chleb i ryż zawierają dwa razy więcej błonnika niż ich pszeniczne odpowiedniki. Ale czy wiesz, że do dyspozycji masz całe mnóstwo innych, zdrowych pełnoziarnistych produktów? Zrób krok naprzód i sięgnij po owsiankę, kasze, wafelki ryżowe i popcorn (serio, serio).
Zrezygnuj z tradycyjnego gotowania na rzecz gotowania na parze
W trakcie gotowania warzyw metodą tradycyjną witaminy i mikroelementy uwalniane są do wody. Dlatego gotowanie na parze jest najzdrowszą i najlepszą metodą przyrządzania posiłków. Nie potrzebujesz do tego skomplikowanych i drogich urządzeń – wystarczy garnek i metalowy cedzak. Wlej trochę wody do garnka, włóż cedzak (tak by nie dotykał powierzchni wody), połóż ulubione warzywa i gotuj do miękkości. Po kilku minutach będziesz mogła delektować się smakowitymi i bogatymi w witaminy warzywami. A jeśli w swojej szafce kuchennej masz zapas kapsułek do zmywarek Fairy, nawet zmywanie naczyń będzie bajecznie proste. Są tak dobre, że usuwają nawet tłuszcz z filtra zmywarki!
5 gier w stylu retro – Twoje wnuki je pokochają!