Tradycyjne polskie potrawy: przepis na kluski śląskie i kopytka
Przepis n kopytka z sosem
Składniki:
Kopytka:
- 1 kg ziemniaków
- 1,5 szklanki mąki
- 1 jajko
Sos:
- 2 cebule
- 1/2 paczki masła
- 30 dag grzybów leśnych lub pieczarek
- 1 łyżka śmietany
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości, następnie przeciśnij je przez praskę.
2. Dodaj mąkę oraz wbij jajko i zagnieć tak, aby powstało gładkie ciasto.
3. Z wyrobionego ciasta uformuj wałeczki o średnicy ok. 3 cm, delikatnie spłaszcz ciasto i pokrój pod skosem na porcje o szerokości ok. 2 cm.
4. Gotuj w dużej ilości osolonej wody.
5. Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj pokrojone grzyby, dopraw solą i pieprzem. Duś ok. 10 minut. Tak przygotowanym sosem polej odsączone kopytka.
Przepis n kluski śląskie
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- mąka pszenna do formowania klusek
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości, a gdy ostygną - przeciśnij przez praskę.
2. Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz wbij jajka i dobrze zagnieć.
3. Ręce obsyp mąką pszenną i z ciasta formuj niewielkie kuleczki. Następnie połóż je na stolnicy, delikatnie spłaszcz i za pomocą palca zrób w każdej z nich wgłębienie.
4. Tak przygotowane kluski wrzucaj na osolony wrzątek i po ich wypłynięciu gotuj przez ok. 5 minut.
5. Kluski śląskie świetnie smakują z zarumienioną na maśle bułką tartą, podsmażoną cebulą czy sosem pieczeniowym.
Smacznego!
Chcesz podzielić się swoją opinią? Dodaj komentarz. Czy uważasz, że ten artykuł jest pomocny lub interesujący? Kliknij na ikonkę „lubię to". Jeśli podoba Ci się ten artykuł, nie zapomnij podzielić się nim z innymi!