Mój kosz

Odnoszący sukcesy

Hourra

Wybierz swój adres wysyłki

Brawo!

brawo

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci wiadomość e-mail.

Blisko

Wysyłanie zakończone!

brawo

Twój paragon jest obecnie przetwarzany. Wkrótce otrzymasz wiadomość e-mail z potwierdzeniem statusu żądania.

Przejdź do zakupów

Zapisz kupony przed przystąpieniem do zakupów u autoryzowanego sprzedawcy . Pamiętaj, żeby zachować paragon!

Zeskanuj paragon

Seminarium

Użyj telefonu komórkowego, aby zrobić zdjęcie paragonu i wysłać je w ciągu 15 dni.

Poproś o zwrot

Jak tylko Twój paragon zostanie zatwierdzony, możesz ubiegać się o zwrot gotówki. Kliknij Rozumiem, aby rozpocząć.

Klikając ikonkę Rozumiem, akceptujesz Nasz regulamin.

Rozumiem

Możesz śledzić wszystkie swoje oszczędności, przechodząc do Moje konto

Tradycyjne polskie potrawy: przepis na kluski śląskie i kopytka

Dla Ciebie od Fairy
tradycyjne-polskie-potrawy-przepis-na-kluski-slaskie-i-kopytka
0
Kto z nas nie ma w pamięci babcinych klusek okraszonych zarumienioną tartą bułką czy pysznych kopytek z sosem? Dziś, kiedy intensywnie dbamy o linię, coraz rzadziej pojawiają się one na naszych stołach. A są przecież wymarzone na rodzinny obiad! Wypróbuj z nami przepisy na tradycyjne polskie potrawy!

Przepis n kopytka z sosem

Składniki:
Kopytka:

  •  1 kg ziemniaków
  •  1,5 szklanki mąki
  •  1 jajko

Sos:

  •  2 cebule
  •  1/2 paczki masła
  •  30 dag grzybów leśnych lub pieczarek
  •  1 łyżka śmietany

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości, następnie przeciśnij je przez praskę.
2. Dodaj mąkę oraz wbij jajko i zagnieć tak, aby powstało gładkie ciasto.
3. Z wyrobionego ciasta uformuj wałeczki o średnicy ok. 3 cm, delikatnie spłaszcz ciasto i pokrój pod skosem na porcje o szerokości ok. 2 cm.
4. Gotuj w dużej ilości osolonej wody.
5. Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj pokrojone grzyby, dopraw solą i pieprzem. Duś ok. 10 minut. Tak przygotowanym sosem polej odsączone kopytka.

Przepis n kluski śląskie

Składniki:

  •  1 kg ziemniaków
  •  2 jajka
  •  4 łyżki mąki ziemniaczanej
  •  sól
  •  mąka pszenna do formowania klusek

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości, a gdy ostygną - przeciśnij przez praskę.
2. Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz wbij jajka i dobrze zagnieć.
3. Ręce obsyp mąką pszenną i z ciasta formuj niewielkie kuleczki. Następnie połóż je na stolnicy, delikatnie spłaszcz i za pomocą palca zrób w każdej z nich wgłębienie.
4. Tak przygotowane kluski wrzucaj na osolony wrzątek i po ich wypłynięciu gotuj przez ok. 5 minut.
5. Kluski śląskie świetnie smakują z zarumienioną na maśle bułką tartą, podsmażoną cebulą czy sosem pieczeniowym.

Smacznego!

Chcesz podzielić się swoją opinią? Dodaj komentarz. Czy uważasz, że ten artykuł jest pomocny lub interesujący? Kliknij na ikonkę „lubię to". Jeśli podoba Ci się ten artykuł, nie zapomnij podzielić się nim z innymi!

0
1.00
Kup Fairy Extra Hygene a zwrócimy Ci 1 zł (dotyczy wszystkich rozmiarów opakowań)

Dodaj komentarz

Myślimy, że polubisz

Zgoda na pliki cookie