Szybkie i zdrowe posiłki do pracy
Będąc pracującą mamą pewnie nie masz zbyt wiele wolnego czasu. Zwróć jednak uwagę na swoje posiłki. Czy nie wolałabyś odżywiać sie zdrowo? Istnieje przecież cała gama prostych przepisów, które wykonasz w mgnieniu oka. Pamiętaj - szybko nie oznacza wcale niezdrowo. We współpracy z naszymi ekspertami przygotowaliśmy 5 przepisów, które są nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale również zdrowe. Dzięki nim nabierzesz energii w pracy!
Grillowana pierś z kurczaka z brokułami
- 1 średniej wielkości filet z kurczaka
- świeży brokuł
- ulubione przyprawy (mogą to być np. bazylia czy oregano)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Filet przetnij wzdłuż, tak aby powstały dwa cieńsze. W osobnej misce przygotuj marynatę z oliwy i ulubionych przypraw, którą potem wystarczy natrzeć oba filety. W międzyczasie odetnij różyczki brokułu od trzonu i opłucz je zimną wodą. Następnie włóż je do garnka z gotującą się osoloną wodą. Po około 5 minutach wyjmij ugotowany brokuł i rozgrzej patelnię grillową. Smaż kurczaka około 5 minut z każdej strony.
Dobra rada: Kurczak będzie smaczniejszy, jeśli potrzymasz go około 30 minut w marynacie.
Makaron z czerwonym pesto
- 3 pomidory suszone
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- Mały ząbek czosnku
- 2 łyżki startego parmezanu
- Kilka listków świeżej bazylii
- Sól i pieprz do smaku
- Makaron spaghetti
Orzeszki pinii podsmaż na patelni tak, aby się nie przypaliły. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć razem z resztą składników do blendera. Blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli masz wrażenie, że całość jest zbyt gęsta - użyj niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Makaron ugotuj al dente i wymieszaj z pesto, a całość posyp startym parmezanem.
Dobra rada: Zamiast orzeszków pinii możesz użyć orzechów włoskich. Smak pesto będzie bardziej wyrazisty!
Kuskus z warzywami
- 4 łyżki kuskusu
- Pół papryki czerwonej
- Mały pomidor
- Mała cukinia
- Garść pestek słonecznika
- Łyżka oleju
- Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Na wysoką patelnię połóż pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, pomidora i zalej szklanką wody. Całość duś do uzyskania miękkości. Następnie dopraw ziołami prowansalskimi i pieprzem. Ugotowaną kaszę rozdrobnij widelcem i dołóż do warzyw. Na suchej patelni upraż słonecznik i dodaj go do kaszy. Wymieszaj całość i w razie potrzeby dopraw do smaku.
Sałatka z wędzonym łososiem
- 100 g wędzonego łososia w plastrach
- 2 garści roszponki
- 8 pomidorków koktajlowych
- Pół łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz, suszony koperek
Sok z cytryny, oliwę, koperek, sól i pieprz wymieszaj razem uzyskując sos winegret. Plastry łososia podziel na mniejsze kawałki i wymieszaj z roszponką. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki i dodaj do pozostałych składników. Całość skrop winegretem.
Dobra rada: Sałatka to doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie posiadają w pracy mikrofali.
Risotto z kurczakiem
- Woreczek ryżu
- Filet z kurczaka
- Mrożona mieszanka warzywna (dowolna)
- Pieprz, ostra papryka, sól
- 3 łyżki oleju
- Tarty parmezan
- 4 szklanki bulionu
Podsmaż ryż na łyżce oleju aż stanie się szklisty, a następnie zalej go bulionem. Filet z kurczaka pokrój w paski, dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Podsmaż go przez około 3 minuty na niewielkiej ilości oleju. Mięso i mrożonkę warzywną dodaj do ryżu. Całość duś pod przykryciem na małych ogniu, aż woda wsiąknie w ryż. Gotowe danie posyp parmezanem.
Dobra rada: W okresie letnim warto korzystać ze świeżych warzyw. Zimą doskonałą alternatywą są mrożonki, które zachowują wszystkie wartości odżywcze!