Szybkie i zdrowe posiłki do pracy


Dom i ogród
18/10/2021
Szybki lunch w pracy nie musi oznaczać gotowego dania, drożdżówki czy fast-foodu. Co zrobić, by jedzenie było smaczne, proste i odżywcze?

Będąc pracującą mamą pewnie nie masz zbyt wiele wolnego czasu. Zwróć jednak uwagę na swoje posiłki. Czy nie wolałabyś odżywiać sie zdrowo? Istnieje przecież cała gama prostych przepisów, które wykonasz w mgnieniu oka. Pamiętaj - szybko nie oznacza wcale niezdrowo. We współpracy z naszymi ekspertami przygotowaliśmy 5 przepisów, które są nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale również zdrowe. Dzięki nim nabierzesz energii w pracy!

Grillowana pierś z kurczaka z brokułami

  • 1 średniej wielkości filet z kurczaka
  • świeży brokuł
  • ulubione przyprawy (mogą to być np. bazylia czy oregano)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Filet przetnij wzdłuż, tak aby powstały dwa cieńsze. W osobnej misce przygotuj marynatę z oliwy i ulubionych przypraw, którą potem wystarczy natrzeć oba filety. W międzyczasie odetnij różyczki brokułu od trzonu i opłucz je zimną wodą. Następnie włóż je do garnka z gotującą się osoloną wodą. Po około 5 minutach wyjmij ugotowany brokuł i rozgrzej patelnię grillową. Smaż kurczaka około 5 minut z każdej strony.
Dobra rada: Kurczak będzie smaczniejszy, jeśli potrzymasz go około 30 minut w marynacie.

Makaron z czerwonym pesto

  • 3 pomidory suszone
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • Mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • Sól i pieprz do smaku
  • Makaron spaghetti

Orzeszki pinii podsmaż na patelni tak, aby się nie przypaliły. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć razem z resztą składników do blendera. Blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli masz wrażenie, że całość jest zbyt gęsta - użyj niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Makaron ugotuj al dente i wymieszaj z pesto, a całość posyp startym parmezanem.
Dobra rada: Zamiast orzeszków pinii możesz użyć orzechów włoskich. Smak pesto będzie bardziej wyrazisty!

Kuskus z warzywami

  • 4 łyżki kuskusu
  • Pół papryki czerwonej
  • Mały pomidor
  • Mała cukinia
  • Garść pestek słonecznika
  • Łyżka oleju
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie

Na wysoką patelnię połóż pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, pomidora i zalej szklanką wody. Całość duś do uzyskania miękkości. Następnie dopraw ziołami prowansalskimi i pieprzem. Ugotowaną kaszę rozdrobnij widelcem i dołóż do warzyw. Na suchej patelni upraż słonecznik i dodaj go do kaszy. Wymieszaj całość i w razie potrzeby dopraw do smaku.

Sałatka z wędzonym łososiem

  • 100 g wędzonego łososia w plastrach
  • 2 garści roszponki
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • Pół łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz, suszony koperek

Sok z cytryny, oliwę, koperek, sól i pieprz wymieszaj razem uzyskując sos winegret. Plastry łososia podziel na mniejsze kawałki i wymieszaj z roszponką. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki i dodaj do pozostałych składników. Całość skrop winegretem.
Dobra rada: Sałatka to doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie posiadają w pracy mikrofali.

Risotto z kurczakiem

  • Woreczek ryżu
  • Filet z kurczaka
  • Mrożona mieszanka warzywna (dowolna)
  • Pieprz, ostra papryka, sól
  • 3 łyżki oleju
  • Tarty parmezan
  • 4 szklanki bulionu

Podsmaż ryż na łyżce oleju aż stanie się szklisty, a następnie zalej go bulionem. Filet z kurczaka pokrój w paski, dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Podsmaż go przez około 3 minuty na niewielkiej ilości oleju. Mięso i mrożonkę warzywną dodaj do ryżu. Całość duś pod przykryciem na małych ogniu, aż woda wsiąknie w ryż. Gotowe danie posyp parmezanem.
Dobra rada: W okresie letnim warto korzystać ze świeżych warzyw. Zimą doskonałą alternatywą są mrożonki, które zachowują wszystkie wartości odżywcze!