Hura!

hooray

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci e-mail.

Zamknij

Mój koszyk

Twoje próbki

Wybierz próbkę do zamówienia

cashback

Sprawdź dostępne oferty dostosowane do Ciebie!

Wybierz swój adres wysyłki

Przepisy na wielkanocny obiad

DesktopImage
0
Wiosenne przystawki, przepyszne danie główne oraz lekki pudding doskonale sprawdzą się podczas wielkanocnego obiadu. Poznaj nasze propozycje przepisów!

Lekkie, proste przystawki

  • Szparagi gotowane przez kilka minut na parze, podane po cztery, pięć sztuk na talerzu, spryskane dobrą oliwą z oliwek oraz posypane małą ilością startego parmezanu.
  • Szybka i tania zupa z grochu i mięty - drobno posiekaną cebulę oraz czosnek przysmaż krótko na rozgrzanym maśle, dodaj mrożonego lub świeżego, obranego z łupin grochu oraz porwanych liści mięty, a następnie duś przez kilka minut. Dodaj wywar warzywny i duś na małym ogniu przez 20 minut, a następnie zmiksuj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

 

Niedzielna pieczeń z jagnięciny

  • Udziec jagnięcy przypraw do smaku (ziołami i solą)i odstaw na godzinę. Następnie zmyj sól i wysusz mięso, po czym wetrzyj w nie oliwę z oliwek, przełóż do żaroodpornego naczynia i przykryj folią. Piecz w temp. 170°C przez około dwie godziny. (2,5 kg udźca jagnięcego wystarczy na porcje dla 4-6 osób, większe kawałki mięsa należy piec nieco dłużej).
  • Z soków, które wypłynęły z mięsa przygotuj sos, dodając do niego odrobinę mąki, białego wina oraz wywaru, duś przez kilka minut, ciągle mieszając.
  • Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami, posypanymi świeżym rozmarynem.
  • Przygotuj dodatki dobrane według smaku. Wypróbuj małe marchewki w polewie z cydrem: podsmaż marchewki w maśle przez 5 minut, posyp niewielką ilością brązowego cukru, a gdy cukier się rozpuści, dolej 200 ml cydru i 100 ml wody wymieszanej z łyżeczką dobrej musztardy. Duś przez około 10 minut, aż marchewki zmiękną.

 

Wielkanocny pudding

  • Pieczone owoce z francuską śmietanką to przepis na przepyszne zwieńczenie wielkanocnego obiadu. Obierz kilka jabłek (koksa lub podobnych) oraz soczystych gruszek, wytnij gniazda nasienne, a następnie potnij owoce na ćwiartki i ułóż w płytkim, żaroodpornym naczyniu. Owoce posyp drobno startym imbirem, skórką pomarańczy oraz niewielką ilością cynamonu, a następnie polej sokiem z całej pomarańczy. Całość przykryj folią. Piecz w temp. 170°C, w czasie jedzenia obiadu. 


 

0

Dodaj komentarz

Myślimy, że polubisz