Przepis na domowe lody owocowe
Tradycyjne lody owocowe są wprawdzie chętniej wybierane, dlaczego jednak nie sięgnąć po zdrowy, odświeżający mrożony sok owocowy? Jeśli szukasz niskokalorycznych deserów o niepowtarzalnym smaku, to mamy dla Ciebie dwa znakomite przepisy na domowe, lody owocowe - lizaki lodowe.
Plan: Do zrobienia sześciu owocowych lizaków lodowych będziesz potrzebowała (w przypadku lizaków o smaku mango i pomarańczy): 1 mango, 200 ml soku pomarańczowego (bez dodatku cukru lub świeżo wyciśniętego), 1 banana, 2 łyżeczki miodu w płynnej postaci; (w przypadku lizaków o smaku truskawek i banana) 2 banany, 300 g truskawek, 8 listków świeżej mięty, 100 ml wody, słodzik (w proszku lub w płynie) dla podkreślenia smaku. Przygotuj również patyczki do lodów, klamerki do ubrań (będą potrzebne do właściwego umiejscowienia patyczka w kieliszku) oraz małe kieliszki.
Krok pierwszy: Zmiksuj wszystkie składniki do momentu uzyskania jednolitej masy przypominającej puree.
Krok drugi: Przelej miksturę do pucharków na lody lub małych kieliszków. Klamerkę przypnij do patyka, a drugi jej koniec oprzyj o brzeg kieliszka. Kieliszki wstaw na kilka godzin do zamrażalki. Zamrożone domowe lody owocowe są gotowe do jedzenia.
Nasza rada: Jeśli do zrobienia lodowych lizaków używasz małych kieliszków, dla łatwiejszego wyjęcia lodów z kieliszków polej je ciepłą wodą. Nie używaj zbyt gorącej wody, gdyż kieliszek może pęknąć. Poeksperymentuj! Wykorzystaj nasz przepis na domowe lody owocowe jako bazę, którą dowolnie modyfikuj dzięki różnym kombinacjom smaków i owoców.