Przepis na domowe lody


Dom i ogród
19/01/2021
Lody to nieodłączny element wakacji, letnia przyjemność, której niewielu z nas potrafi się oprzeć. Uwielbiają je dzieciaki, lecz i dorośli nieczęsto potrafią sobie odmówić odrobiny ochłody w upalne dni. Rzadko robimy je jednak w domu. A szkoda, bo domowe lody mają tylko naturalne składniki i wcale nie są takie trudne w przygotowaniu, jak nam się wydaje! Oto 3 sprawdzone przepisy:

1. Domowe lody waniliowe
 

Składniki :

2 jajka

300 ml śmietanki kremówki 36%

10 dag cukru waniliowego

10 ml zimnej wody

Przygotowanie:

1. Do jednej miski wbij żółtka, a do drugiej białka.

2. Do żółtek dodaj 50g cukru waniliowego oraz wodę. Wszystko dokładnie zmiksuj, tak aby powstała puszysta masa.

3. Białka ubij na sztywną pianę, a gdy będą już sztywne dodaj 50g cukru waniliowego i ubijaj dalej.

4. W oddzielnym naczyniu na sztywno ubij śmietankę.

5. Do żółtek dodawaj stopniowo masę białkową i delikatnie mieszaj.

6. Następnie połącz powstałą masę ze śmietanką i wszystko bardzo delikatnie wymieszaj.

7. Przełóż do naczynia i wstaw do zamrażarki na co najmniej 5 godzin.

 

Wskazówka: Jeśli masz laskę wanilii, zastąp cukier waniliowym białym cukrem i dodaj nasiona wanilii bezpośrednio do masy! Lody możesz podawać solo, z owocami, biszkoptami lub waflami.

2. Orzeźwiający sorbet cytrynowy!

Składniki:

2 1/2 szklanki wody

starta skórka z 3 cytryn

1 szklanka cukru

200 ml soku z cytryny

1 białko

Przygotowanie:

1. Wlej do rondla wodę, wsyp cukier i skórkę z cytryny. Podgrzewaj na małym ogniu.

2. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut aż syrop zgęstnieje.

3. Następnie przelej go do naczynia odpowiedniego do zamrażania i odstaw do wystygnięcia.

4. Gdy syrop osiągnie temperaturę pokojową, dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.

5. Wstaw do zamrażalki na 4 godziny aż syrop stężeje.

6. Wyjmij i powstałą masę zmiksuj na gładko z jednym białkiem. Wstaw do zamrażalki na kolejne kilka godzin.

 

Wskazówka: Sorbet możesz udekorować plasterkami cytryny lub listkiem świeżej mięty. Jeśli sorbet ma być tylko dla dorosłych, część soku z cytryny możesz zastąpić vermutem!

 

3. Wiśniowe lody na patyku
 

Składniki:

1/2 kg dobrze umytych wiśni

1 szklanka cukru pudru

400 g jogurtu naturalnego

 

Przygotowanie:

1. Z wiśni usuń pestki za pomocą drylownicy i umieść je w dużej misce.

2. Dodaj cukier puder i jogurt i zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę.

3. Przełóż do foremek i umieść w nich patyczki.

4. Wstaw do zamrażalki na 6 godzin.

 

Smacznego!