Mój koszyk

Odnoszący sukcesy

Hourra

Brawo!

brawo

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci wiadomość e-mail.

Blisko

Wysyłanie zakończone!

brawo

Twój paragon jest obecnie przetwarzany. Wkrótce otrzymasz wiadomość e-mail z potwierdzeniem statusu żądania.

Przejdź do zakupów

Zapisz kupony przed przystąpieniem do zakupów u autoryzowanego sprzedawcy . Pamiętaj, żeby zachować paragon!

Zeskanuj paragon

Seminarium

Użyj telefonu komórkowego, aby zrobić zdjęcie paragonu i wysłać je w ciągu 15 dni.

Poproś o zwrot

Jak tylko Twój paragon zostanie zatwierdzony, możesz ubiegać się o zwrot gotówki. Kliknij Rozumiem, aby rozpocząć.

Klikając ikonkę Rozumiem, akceptujesz Nasz regulamin.

Rozumiem

Możesz śledzić wszystkie swoje oszczędności, przechodząc do Moje konto

Kulinarny recycling – czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

Kulinarny recycling – czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

0
Nie jest tajemnicą, że każdemu z nas zdarzyło się kiedyś wyrzucić zeschłą marchewkę, stwardniały ser, czy czerstwy chleb. Problem marnowanego jedzenia istnieje praktycznie w każdym rozwiniętym kraju. Nie tylko ze względów środowiskowych, ale także finansowych, warto jest w pełni wykorzystywać zakupione jedzenie i w sposób przemyślany postępować z resztkami, które nam pozostały. Podpowiadamy, jak ograniczyć marnowanie jedzenia, wykorzystać je do końca, a przy tym zaoszczędzić! Pamiętaj, że nasze wskazówki odnoszą się jedynie do jedzenia, które wciąż jest zdatne do spożycia i bezpieczne dla zdrowia.

ZAPOZNAJ SIĘ Z POMYSŁAMI NA TO JAK WYKORZYSTAĆ RESZTKI JEDZENIA!

1. PIECZYWO

Grzanki

Pokrój wyschnięte (ale nie spleśniałe) pieczywo na kawałki, a następnie przyrumień je na posmarowanej masłem patelni. Uważaj aby grzanki się zbytnio nie przypaliły! Przygotowane grzanki możesz podawać z zupą krem każdego rodzaju lub posypać nimi sałatkę.

Francuskie tosty

Niewielkie kromki podsuszonego chleba zamocz w rozbełtanym jajku ze szczyptą soli i pieprzu, odczekaj kilka sekund aby zmiękły, a następnie usmaż je na wysmarowanej tłuszczem patelni.

2. KREM ORZECHOWY/CZEKOLADOWY

Kończy się słoik Twojego ulubionego masła orzechowego czy czekoladowego, a brzegi ścianek są jeszcze pełne kremu, który ciężko wydobyć? Nic straconego! Wystarczy, że nalejesz trochę ciepłego mleka do szklanego pojemnika, a następnie zamieszasz. Przygotowany napój wklej do wysokiej szklanki i udekoruj bitą śmietaną!

3. CIASTKA

Podsuszone biszkopty i herbatniki mogą być świetnym dodatkiem do deserów ze śmietaną, lodami i owocami. Możesz je również zblendować i wymieszać z roztopionym masłem – dzięki czemu zamiast wyrzucać przesuszone ciastka, otrzymasz z nich spód do ciasta (np. sernika czy szarlotki).

4. FUSY Z KAWY

Domowy peeling

Większość kremów antycellulitowych prawie zawsze ma jeden wspólny składnik - kofeinę. Aby przygotować domowy peeling z kawy połącz ze sobą: fusy z kawy, olejek kokosowy, cukier lub sól morską. Peeling kawowy możesz stosować do masażu obszarów z cellulitem, rozprowadzając go okrężnymi ruchami.

Czyszczenie

Kawa pomoże Ci również w wyczyszczeniu brudu oraz zaschniętego tłuszczu z naczyń i garnków. Zawiń fusy kawy w szmatkę lub gazę i domowej roboty zmywak gotowy!

Neutralizacja zapachów

Miska z fusami kawy potrafi zneutralizować nieprzyjemny zapach w lodówce czy kuchennym koszu na śmieci. Wystarczy, że położysz ją w miejscu, w którym chcesz zneutralizować zapach i problem rozwiązany!

5. WYSUSZONY SER

Bulion

Skórki serowe (szczególnie parmezanu) są kluczem do pysznych bulionów i wywarów na zupy, również wegetariańskich. Ser musi być suchy i naprawdę twardy, inaczej się rozpuści. Skórki serowe dodane do wywaru oddadzą swoją niesamowitą esencję, wyrazistość i smak.

Pasta serowa

Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj majonez i przeciśnięty czosnek. Po zmieszaniu dopraw solą i pieprzem. Przygotowana pasta nadaje się idealnie do chleba oraz wafli ryżowych.

Serowe chipsy

Pokrój w plasterki ser Gouda lub inny twardy, żółty ser, oprósz ulubionymi ziołami lub papryką, następnie wszystkie kawałki ułóż na papierze do pieczenia, zapiecz w piekarniku do zarumienienia, a następnie wysusz. Domowe chipsy serowe gotowe do spożycia!

6. ZIELENINA

Nadmiar pietruszki, czy koperku opłucz, posiekaj, a następnie przełóż do pojemniczka i zamroź. Z kolendrą, bazylią, czy innymi ulubionymi ziołami postąp w ten sam sposób, wkładając poszatkowane zioła do pojemnika na kostki lodu, a następnie zalewając je oliwą. Tak przygotowane i zamrożone kostki są idealnym dodatkiem do zup i sałatek.

7. ZIEMNIAKI

Nadwyżkę ugotowanych ziemniaków możesz wykorzystać do omletu, warstwowej zapiekanki z mięsem mielonym lub do sałatki. Jeśli po obiedzie pozostało Ci puree masz do wyboru szereg innych dań, które możesz przygotować: kopytka, kluski, kartacze, knedle, gnocchi, albo po prostu zapiec je z cebulką.

Dzięki puree możesz też zagęścić zupę krem np. z brokułów, czy kalafiora.

8. OWOCE

Koktajl owocowy

Najprostszy sposób na zbyt dojrzałe owoce to koktajl owocowy! Pokrój owoce w kawałki, wrzuć do blendera, dolej trochę wody oraz dodaj zieleniny, jeśli masz w lodówce (może to być jarmuż, szpinak czy pietruszka).Zblenduj razem wszystkie składniki i ciesz się zdrowym i pożywnym napojem!

Placuszki z owocami

Przygotuj ciasto naleśnikowe, następnie pokrój owoce na kawałki i dodaj do ciasta. Jeśli chcesz, możesz też dodać szczyptę cynamonu lub trochę cukru wanilinowego. Placuszki smaż na rozgrzanej patelni, a po ostygnięciu oprósz cukrem pudrem lub posmaruj ulubionym dżemem.

9. WARZYWA

Pizza

Idealnym „czyścicielem” zalegających w kuchni warzyw, które niekoniecznie są pierwszej świeżości jest pizza. Wystarczą jajka, drożdże i mąka pszenna, aby przygotować ciasto, na które wrzucić możesz wszystko, co zalega Ci w lodówce – wysuszony ser, resztki skrojonej cebuli, pozostałości kukurydzy w puszce, oliwki czy nieco już pomarszczona papryka.

Zapiekanka

Podobną rolę czyściciela pełni domowa zapiekanka, przy której wystarczy podpieczenie czerstwej, przekrojonej na pół bagietki albo bułek, na których może wylądować wszystko to, co stoi otwarte w lodówce i zbyt długo czeka na zjedzenie.

A jakie są Twoje pomysły na wykorzystanie kulinarnych resztek? Koniecznie podziel się w komentarzu!
0

Dodaj komentarz

Zgoda na pliki cookie