Jak przygotować trzy napoje, które doskonale rozgrzeją Cię w czasie zimy


Dom i ogród
2/09/2021
Kiedy zima daje się nam we znaki, nie ma nic lepszego niż gorący, rozgrzewający napój. Eleganckie kawiarnie posiadają w swojej ofercie bogaty wybór oryginalnie podanych kaw, które możesz również samodzielnie przygotować w domu. Doskonale rozgrzeją Cię podczas mroźnych, zimowych dni.

SKŁADNIKI (porcja dla 7 osób)

1. Imbirowa kawa

  • 4 łyżeczki syropu imbirowego
  • 4 do 8 kawałków kandyzowanego imbiru
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • Cztery filiżanki kawy (po jednej do każdego kubka)
  • Rękaw cukierniczy

2. Herbata

  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu (prosto z młynka)
  • 1 łyżeczka ziaren kardamonu
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu lub laska cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 filiżanka mleka
  • Miód lub cukier do smaku

3. Kremowa, gorąca biała czekolada

  • 200 ml mleka (porcja na jeden kubek)
  • 3 do 4 łyżek białej czekolady do gotowania (lub 5 do 6 kostek tradycyjnej, białej czekolady)
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu (jeżeli lubisz słodkie potrawy)
  • 100 ml bitej śmietany
  • Garść pianek do dekoracji
  • 1 łyżeczka posypki

PRZYGOTOWANIE

1. Herbata, kawa lub kakao ma tę samą temperaturę co rozpuszczająca się kulka lodów. Odrobina kreatywności pozwoli Ci zmienić zwykły napój w istny raj dla podniebienia.

2. Do zrobienia czterech filiżanek imbirowej kawy będziesz potrzebowała:

3. Imbirowa kawa
Do filiżanki świeżo zaparzonej kawy dodaj łyżeczkę imbirowego syropu. Teraz pokrój imbir, a śmietanę ubij na sztywno w misce. Następnie przełóż ją do rękawa cukierniczego i udekoruj kawę słuszną porcją bitej śmietany. Każdą filiżankę posyp kawałkami pokrojonego imbiru oraz nugatu.

4. Herbata masala, to ulubiony napój Indian. Przepyszna ziołowa herbata jest odświeżająca i rozgrzewająca. Do przygotowania herbaty będziesz potrzebowała:

5. Herbata
Upraż ziarna przypraw na patelni. Pozostaw je do ostudzenia, a następnie zmiel w mikserze lub moździerzu. Odstaw na bok lub przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. W małym rondelku podgrzej mleko (zwykłe lub sojowe) z jedną czwartą łyżeczki mieszanki przypraw masala. Następnie zdejmij mleko z ognia i dodaj do niego łyżeczkę sypkiej herbaty lub jedną torebkę herbaty ekspresowej. Zaparzaj herbatę przez kilka minut, a potem wyjmij woreczek i dopraw napój do smaku miodem lub cukrem.

6. Odrobina syropu imbirowego nada napojowi słodki smak.

7. Do przygotowania wykwintnego, czekoladowego napoju będziesz potrzebowała:

8. Kremowa, gorąca biała czekolada
Na wolnym ogniu podgrzej mleko ciągle mieszając, dzięki czemu na powierzchni nie powstanie kożuch. Śmietanę ubij na sztywno (jeżeli tylko masz na nią ochotę). Gorące mleko przelej do wysokiej szklanki oraz dodaj białą czekoladę (i cukier, jeśli chcesz). Na górę nałóż bitą śmietanę, pianki oraz posypkę.

9. Zimą rozgrzej się smacznym, gorącym napojem.