Czas na dynię


Dom i ogród
4/01/2021
 Sprawdzone przepisy na zupę dyniową, dyniową czekoladę i przepyszne babeczki dyniowe

Dynie, oprócz kasztanów, złotych liści i parasoli to jeden z symboli jesieni. Piękne, pękate, pomarańczowo-żółte, z błyszczącą skórką i mięsistym, aromatycznym wnętrzem. Dynia to świetny pomysł nie tylko na Haloween. To wspaniałe, pożywne warzywo jest niezastąpionym składnikiem jesiennych przepisów. Urzeczeni jej pięknem, nie zapominajmy o jej doskonałych walorach odżywczych: dynia zawiera przede wszystkim witaminy A, B1, B2 oraz C, bogata jest w składniki mineralne, szczególnie żelazo, wapń, potas i magnez. Potrawy z dyni, które dziś proponujemy, pomogą przetrwać jesienne deszcze i odstraszą przeziębienia.


Dyniowa czekolada na gorąco
Składniki:
szklanka pokrojonej i obranej dyni (najlepiej dyni piżmowej albo muszkatołowej)
3 szklanki mleka (może być mleko roślinne)
5 łyżek kakao do wypieków (niesłodzonego, dobrej jakości)
4 łyżki miodu, najlepiej gryczanego
cynamon, imbir, goździki do smaku

Dynię zalewamy mlekiem i gotujemy kilka minut na wolnym ogniu. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Dekorujemy bitą śmietaną oprószoną odrobiną kakao. Podajemy na ciepło.

Zupa dyniowa
Składniki:
1 kg dyni (najlepiej intensywnie pomarańczowej, np. piżmowej)
750 ml bulionu drobiowo-wołowego
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
kawałek selera
masło klarowane
pół szklanki słodkiej śmietany
do smaku: korzeń imbiru, pieprz, sól
prażone pestki dyni do dekoracji

Dynię obieramy, kroimy na kawałki i smażymy około 10 minut z pozostałymi pokrojonymi warzywami na maśle klarowanym. Do gotującego się bulionu wrzucamy usmażone warzywa, gotujemy około 30 minut i a następnie miksujemy blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy śmietanę, doprawiamy startym korzeniem imbiru, pieprzem i solą. Podajemy z prażonymi pestkami dyni.

Babeczki dyniowe
Składniki suche:
300 gramów mąki
150 gramów cukru
2 łyżeczki sody
opakowanie cukru wanilinowego
cynamon, goździki mielone, gałka muszkatołowa
Składniki wilgotne:
szklanka puree z dyni
2 jajka
pół kostki roztopionego masła (około 100 gramów)
70 ml śmietanki słodkiej
łyżka miodu gryczanego

Mieszamy suche składniki. Miksujemy składniki wilgotne: puree z dyni (otrzymane po upieczeniu dyni w piekarniku) łączymi z jajkiem, roztopionym masłem, śmietanką i miodem. Delikatnie łączymy składniki suche i wilgotne, mieszając je łyżką. Wkładamy ciasto do papilotek, a następnie papilotki do rozgrzanego piekarnika (około 190 stopni). Pieczemy około 20 minut, sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli patyczek jest suchy, babeczki można wyjąć z piekarnika.