Mój kosz

Odnoszący sukcesy

Hourra

Wybierz swój adres wysyłki

Brawo!

brawo

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci wiadomość e-mail.

Blisko

Wysyłanie zakończone!

brawo

Twój paragon jest obecnie przetwarzany. Wkrótce otrzymasz wiadomość e-mail z potwierdzeniem statusu żądania.

Przejdź do zakupów

Zapisz kupony przed przystąpieniem do zakupów u autoryzowanego sprzedawcy . Pamiętaj, żeby zachować paragon!

Zeskanuj paragon

Seminarium

Użyj telefonu komórkowego, aby zrobić zdjęcie paragonu i wysłać je w ciągu 15 dni.

Poproś o zwrot

Jak tylko Twój paragon zostanie zatwierdzony, możesz ubiegać się o zwrot gotówki. Kliknij Rozumiem, aby rozpocząć.

Klikając ikonkę Rozumiem, akceptujesz Nasz regulamin.

Rozumiem

Możesz śledzić wszystkie swoje oszczędności, przechodząc do Moje konto

Czas na dynię

Czas na dynię

0
 Sprawdzone przepisy na zupę dyniową, dyniową czekoladę i przepyszne babeczki dyniowe

Dynie, oprócz kasztanów, złotych liści i parasoli to jeden z symboli jesieni. Piękne, pękate, pomarańczowo-żółte, z błyszczącą skórką i mięsistym, aromatycznym wnętrzem. Dynia to świetny pomysł nie tylko na Haloween. To wspaniałe, pożywne warzywo jest niezastąpionym składnikiem jesiennych przepisów. Urzeczeni jej pięknem, nie zapominajmy o jej doskonałych walorach odżywczych: dynia zawiera przede wszystkim witaminy A, B1, B2 oraz C, bogata jest w składniki mineralne, szczególnie żelazo, wapń, potas i magnez. Potrawy z dyni, które dziś proponujemy, pomogą przetrwać jesienne deszcze i odstraszą przeziębienia.
Dyniowa czekolada na gorąco
Składniki:
szklanka pokrojonej i obranej dyni (najlepiej dyni piżmowej albo muszkatołowej)
3 szklanki mleka (może być mleko roślinne)
5 łyżek kakao do wypieków (niesłodzonego, dobrej jakości)
4 łyżki miodu, najlepiej gryczanego
cynamon, imbir, goździki do smaku

Dynię zalewamy mlekiem i gotujemy kilka minut na wolnym ogniu. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Dekorujemy bitą śmietaną oprószoną odrobiną kakao. Podajemy na ciepło.

Zupa dyniowa
Składniki:
1 kg dyni (najlepiej intensywnie pomarańczowej, np. piżmowej)
750 ml bulionu drobiowo-wołowego
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
kawałek selera
masło klarowane
pół szklanki słodkiej śmietany
do smaku: korzeń imbiru, pieprz, sól
prażone pestki dyni do dekoracji

Dynię obieramy, kroimy na kawałki i smażymy około 10 minut z pozostałymi pokrojonymi warzywami na maśle klarowanym. Do gotującego się bulionu wrzucamy usmażone warzywa, gotujemy około 30 minut i a następnie miksujemy blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy śmietanę, doprawiamy startym korzeniem imbiru, pieprzem i solą. Podajemy z prażonymi pestkami dyni.

Babeczki dyniowe
Składniki suche:
300 gramów mąki
150 gramów cukru
2 łyżeczki sody
opakowanie cukru wanilinowego
cynamon, goździki mielone, gałka muszkatołowa
Składniki wilgotne:
szklanka puree z dyni
2 jajka
pół kostki roztopionego masła (około 100 gramów)
70 ml śmietanki słodkiej
łyżka miodu gryczanego

Mieszamy suche składniki. Miksujemy składniki wilgotne: puree z dyni (otrzymane po upieczeniu dyni w piekarniku) łączymi z jajkiem, roztopionym masłem, śmietanką i miodem. Delikatnie łączymy składniki suche i wilgotne, mieszając je łyżką. Wkładamy ciasto do papilotek, a następnie papilotki do rozgrzanego piekarnika (około 190 stopni). Pieczemy około 20 minut, sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli patyczek jest suchy, babeczki można wyjąć z piekarnika.
0
1.00
Kup Fairy Extra Hygene a zwrócimy Ci 1 zł (dotyczy wszystkich rozmiarów opakowań)

Dodaj komentarz

Myślimy, że polubisz

Zgoda na pliki cookie