Lato w kuchni – wspólne gotowanie z dziećmi


Rodzina
29/05/2020
Czasami nie masz ochoty na zwiedzanie albo po prostu pogoda zmusza Cię do pozostania w domu. Ale nie martw się, mamy pewien sprawdzony sposób, dzięki któremu nie będziecie się nudzić. W naszym wakacyjnym przewodniku płynnie przechodzimy od tematu pieszej turystyki i sportów wodnych do Twojego domowego zacisza, a bardziej konkretnie – do Twojej kuchni! Jesteśmy przekonani, że jeśli tylko pokażesz swoim dzieciom, że przygotowywanie posiłków wcale nie musi być trudne ani nudne, rozwinie to w nich pasję do gotowania i w przyszłości będą chętniej pomagać Ci w kuchni! Przeczytaj nasze przepisy i daj nam znać, co o nich sądzisz.

Domowe ruloniki owocowe
Lato to sezon na owoce leśne! Możesz zabrać dzieci na spacer do lasu i nazbierać trochę pysznych jagód lub po prostu kupić je na pobliskim ryneczku czy bazarku. Ze świeżych jagód można w łatwy sposób wyczarować letnie smakołyki, które z pewnością zachwycą Twoje dzieci. Domowe ruloniki owocowe to jedna z naszych ulubionych przekąsek. Wymagają zaledwie kilku składników, są bajecznie proste w przyrządzeniu i zdrowe, ponieważ przygotowuje się je ze świeżych owoców, a zamiast cukru można użyć miodu. Pamiętaj tylko, by nie podawać ich dzieciom poniżej pierwszego roku życia, ponieważ miód nie jest dla nich wskazany. Nie musisz ograniczać się wyłącznie do jagód. Sięgnij po truskawki, maliny, borówki lub jeżyny. Mieszaj różne owoce i twórz nowe smaki swoich owocowych ruloników.
Składniki
5 filiżanek jagód
¼ filiżanki miodu
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do temperatury 80°C (lub najniższej możliwej temperatury). Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia lub silikonową matą. Dokładnie umyj jagody i ewentualnie oczyść je z gałązek oraz listków. Przełóż jagody do blendera, dodaj miód i sok z cytryny. Zblenduj wszystko na gładką masę. Aby była jedwabiście gładka, przetrzyj ją dodatkowo przez sitko. Wyłóż masę na blaszkę do pieczenia i szpatułką lub łyżką rozprowadź cienką warstwę. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez 5‑6 godz. W połowie pieczenia obróć blaszkę o 180°, aby masa wysuszyła się równomiernie ze wszystkich stron. Wyjmij blaszkę z piekarnika, gdy masa zastygnie i nie będzie się kleić. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Jeśli zamiast papieru do pieczenia użyłaś silikonowej maty, delikatnie przenieś owocowy arkusz na pergamin. Potnij go na wąskie paski i zwiń w zgrabne ruloniki. Owocowe ruloniki możesz przechowywać do 2 tygodni, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
MINI LAZANIE
Lazania to pyszne danie, ale jej przygotowanie jest bardzo czasochłonne. Dzięki naszemu przepisowi zrobisz je w mgnieniu oka. Wyjmij formę do muffinek i do dzieła!
Składniki
9 podgotowanych płatów makaronu do lazanii przekrojonych na pół
1 filiżanka sera ricotta
½ filiżanki startego sera mozzarella + ¼ filiżanki do posypania gotowego dania
¾ filiżanki podsmażonego wołowego
mięsa mielonego
1 filiżanka sosu marinara
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Formę do muffinek wysmaruj olejem (możesz w tym celu użyć oleju w sprayu lub pędzelka piekarniczego).
3. W misce wymieszaj ricottę, ½ filiżanki startej mozzarelli i podsmażone mięso mielone.
4. Rozłóż kawałki płatów makaronu w formie do muffinek, tak by powstały z nich małe miseczki.
5. Wypełnij każdą „miseczkę” łyżką mięsno‑serowego nadzienia i polej sosem marinara.
6. Ułóż następny płat makaronu, aby utworzyć kolejną warstwę potrawy.
7. Po ułożeniu ostatniego płatu makaronu i porcji mieszanki mięsno‑serowej oraz polaniu całości sosem, posyp gotowe mini lazanie tartą mozzarellą.
8. Piecz w piekarniku przez około 20‑25 minut. Jeśli lazanie zaczną się robić zbyt rumiane, przykryj je folią aluminiową.
9. Na koniec dopraw danie solą i pieprzem. Smacznego!
DOMOWE BATONIKI GRANOLA BEZ PIECZENIA
Twoje dzieci lubią batoniki müsli, ale rzadko je kupujesz, bo zawierają dużo cukru i konserwantów? Poznaj nasz przepis na domowe batoniki granola, które nie wymagają pieczenia! Ich wykonanie jest bajecznie proste, więc Twoje dzieci mogą zrobić je same (oczywiście pod Twoim nadzorem).
Składniki
¾ filiżanki masła orzechowego
½ filiżanki miodu
1 łyżeczka pasty z wanilii
2 filiżanki płatków owsianych
1 filiżanka płatków kukurydzianych
1 filiżanka cukierków
M&M's/rodzynków/ posiekanych migdałów/orzechów/ czekoladowych kropelek/suszonych owoców
Przygotowanie
Wyłóż prostokątną blaszkę folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wymieszaj płatki owsiane z płatkami kukurydzianymi w dużej misce. Do mniejszego naczynia, które nadaje się do użycia w mikrofali, przełóż masło orzechowe i miód. Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund, aż masło i miód się roztopią. Dobrze wymieszaj i dodaj pastę z wanilii. Przelej roztopione masło z miodem i wanilią do miski z płatkami. Wymieszaj, tak by wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Dodaj cukierki M&M’s, Wymieszaj masę, przełóż ją na blaszkę i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni. Posyp bakaliami, orzechami, migdałami i kropelkami czekoladowymi. Delikatnie powciskaj je w masę. Włóż do lodówki i pozostaw na 3‑4 godziny do całkowitego zastygnięcia. Pokrój w zgrabne prostokąty lub kwadraty i ciesz się wspaniałą, zdrową przekąską!