Prosty Przepis Na Tradycyjną Babkę Wielkanocną
Składniki (serwowane dla 20 porcji)
- 5 żółtek
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki cukru
- pół kostki miękkiego masła
- 10 kropli ekstraktu waniliowego
- 5 dag drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
Wskazówki
-
Pieczenie wielkanocnej babki rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Mieszamy mleko z cukrem, drożdżami i czterema łyżkami mąki.
-
Gdy ciasto zacznie rosnąć, dodajemy resztę mąki, żółtka, ostudzone roztopione masło, sól i aromat. Całość zagniatamy.
-
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i czekamy aż urośnie. Po wyrośnięciu wyrabiamy je jeszcze przez chwilę.
-
Specjalną blaszkę do babek smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto.
-
Blaszka powinna mieć około 23-25 cm, a ciasto w momencie wkładania nie powinno przekroczyć połowy wysokości blaszki.
-
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Gdy nasze ciasto urośnie po sam brzeg blaszki, wkładamy go do piekarnika.
-
Po 30 minutach patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek będzie suchy, to już czas, aby je wyjąć.
-
Do ciasta na tradycyjną babkę wielkanocną możemy dodać np. rodzynki, orzechy czy skórkę pomarańczową. Możemy przygotować także różnego rodzaju polewy, np. na bazie mlecznej lub gorzkiej czekolady lub aromatyczny lukier - z cukru pudru, soku z cytryny i aromatu migdałowego lub arakowego.
Gdy ciasto wystygnie, pozostała już tylko przyjemność delektowania się smakiem wielkanocnej babki przy rodzinnym stole!