40 min
20 min
Składniki (serwowane dla 20 porcja)
Wskazówki
Pieceznie wielkanocnej babki rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Mieszamy mleko z cukrem, drożdżami i czterema łyżkami mąki.
Gdy ciasto zacznie rosnąć, dodajemy resztę mąki, żółtka, ostudzone roztopione masło, sól i aromat. Całość zagniatamy.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i czekamy aż urośnie. Po wyrośnięciu wyrabiamy je jeszcze przez chwilę.
Specjalną blaszkę do babek smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto.
Blaszka powinna mieć około 23-25 cm, a ciasto w momencie wkładania nie powinno przekroczyć połowy wysokości blaszki.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Gdy nasze ciasto urośnie po sam brzeg blaszki, wkładamy go do piekarnika.
Po 30 minutach patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek będzie suchy, to już czas, aby je wyjąć.
Do ciasta na tradycyjną babkę wielkanocną możemy dodać np. rodzynki, orzechy czy skórkę pomarańczową. Możemy przygotować także różnego rodzaju polewy, np. na bazie mlecznej lub gorzkiej czekolady lub aromatyczny lukier - z cukru pudru, soku z cytryny i aromatu migdałowego lub arakowego.
Gdy ciasto wystygnie, pozostała już tylko przyjemność delektowania się smakiem wielkanocnej babki przy rodzinnym stole!