Mój kosz

Odnoszący sukcesy

Hourra

Wybierz swój adres wysyłki

Brawo!

brawo

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci wiadomość e-mail.

Blisko

Wysyłanie zakończone!

brawo

Twój paragon jest obecnie przetwarzany. Wkrótce otrzymasz wiadomość e-mail z potwierdzeniem statusu żądania.

Przejdź do zakupów

Zapisz kupony przed przystąpieniem do zakupów u autoryzowanego sprzedawcy . Pamiętaj, żeby zachować paragon!

Zeskanuj paragon

Seminarium

Użyj telefonu komórkowego, aby zrobić zdjęcie paragonu i wysłać je w ciągu 15 dni.

Poproś o zwrot

Jak tylko Twój paragon zostanie zatwierdzony, możesz ubiegać się o zwrot gotówki. Kliknij Rozumiem, aby rozpocząć.

Klikając ikonkę Rozumiem, akceptujesz Nasz regulamin.

Rozumiem

Możesz śledzić wszystkie swoje oszczędności, przechodząc do Moje konto

Prosty Przepis Na Tradycyjną Babkę Wielkanocną | Everydayme

tradycyjna-babka-wielkanocna-2
0
Pieczenie babki to tradycja na Wielkanoc. Na naszej stronie znajdziesz prosty przepis na babkę wielkanocną, która zasmakuje całej rodzinie.
  • Poziom trudności:

  • Koszt:

  • 40 min

  • 20 min

Składniki (serwowane dla 20 porcja)

  • 5 żółtek
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki cukru
  • pół kostki miękkiego masła
  • 10 kropli ekstraktu waniliowego
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli

Wskazówki

  1. Pieceznie wielkanocnej babki rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Mieszamy mleko z cukrem, drożdżami i czterema łyżkami mąki.


  2. Gdy ciasto zacznie rosnąć, dodajemy resztę mąki, żółtka, ostudzone roztopione masło, sól i aromat. Całość zagniatamy.


  3. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i czekamy aż urośnie. Po wyrośnięciu wyrabiamy je jeszcze przez chwilę.


  4. Specjalną blaszkę do babek smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto.


  5. Blaszka powinna mieć około 23-25 cm, a ciasto w momencie wkładania nie powinno przekroczyć połowy wysokości blaszki.


  6. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Gdy nasze ciasto urośnie po sam brzeg blaszki, wkładamy go do piekarnika.


  7. Po 30 minutach patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek będzie suchy, to już czas, aby je wyjąć.


  8. Do ciasta na tradycyjną babkę wielkanocną możemy dodać np. rodzynki, orzechy czy skórkę pomarańczową. Możemy przygotować także różnego rodzaju polewy, np. na bazie mlecznej lub gorzkiej czekolady lub aromatyczny lukier - z cukru pudru, soku z cytryny i aromatu migdałowego lub arakowego.

    Gdy ciasto wystygnie, pozostała już tylko przyjemność delektowania się smakiem wielkanocnej babki przy rodzinnym stole!



0
1.00
Kup Fairy Extra Hygene a zwrócimy Ci 1 zł (dotyczy wszystkich rozmiarów opakowań)

Dodaj komentarz

Myślimy, że polubisz

Zgoda na pliki cookie