Przepisy na zupy kremy


Dom i ogród
3/10/2018
Czasami najprostsze do przygotowania posiłki – takie, które wymagają tylko kilku składników – są najsmaczniejsze i najzdrowsze...

Teraz, w okresie wiosennym wiele świeżych warzyw i owoców jest w zasięgu ręki. Dlaczego więc nie zaskoczyć rodziny przygotowaniem pysznej kremowej zupy? Jeśli jesteś na diecie, możesz zrezygnować z drugiego dania, ponieważ taka zupa jest naprawdę sycąca.

Zupy kremowe sprawiają zawsze wrażenie wyjątkowo skomplikowanych dań, a w rzeczywistości należą do posiłków najprostszych do przyrządzenia. Do większości z nich potrzeba zaledwie kilku składników i blendera, aby już w pół godziny postawić gotowe danie na stole. Dzięki nim możemy odnieść większy sukces, niż z tradycyjnymi zupami, a ponadto oszczędzamy swój czas. Wykorzystajmy jedynie naszą fantazję i blender, który obecnie jest już prawie w każdym domu. Jeśli jednak go brakuje, w każdym sklepie ze sprzętem do gospodarstwa domowego możemy wybrać jeden spośród różnych typów i kategorii cenowych. Zupy kremowe można przyrządzić z dowolnego warzywa, co więcej jeśli zmieszamy kilka rodzajów w jednym daniu, stworzymy prawdziwe bomby witaminowe bez skomplikowanego przepisu! Wybierzmy się na rynek albo do warzywniaka i zobaczymy, co jest najświeższe! Brokuły, pieczarki, zielony groszek, pomidory? Z wszystkiego można wyczarować przepyszną zupę. Jeśli mamy problemy z kupieniem czegokolwiek, w domu powinnyśmy mieć przynajmniej kilka cebul!

Blendowanie - gotowanie warzyw w niezbyt dużej ilości wody sprawi, że zupa będzie gęsta i kremowa. Jako naturalny środek zagęszczający możemy wykorzystać ziemniaki, które mają tę zaletę, że na pewno osiągniemy odpowiednią gęstość bez wpływu na smak innych warzyw, ziemniaki mają stosunkowo neutralny charakter.

Zupy kremowe mogą zostać wzbogacone śmietaną lub - jeśli uważamy na linię - jogurtem naturalnym. Jako dodatek do zupy możemy podać starty ser mozarella lub posypać zupę groszkiem ptysiowym.

Poniżej kilka przepisów na zupy kremowe.

Przepis na zupę kremową z kukurydzy
Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 średnia czerwona cebula
  • masło lub margaryna
  • 200 ml śmietany do zup
  • sól, pieprz, estragon
  • ser tarty do dekoracji

Przygotowanie: Na niewielkiej ilości masła smażymy pokrojoną na drobne kawałki czerwoną cebulę, za pomocą wyciskarki wyciskamy czosnek i dodajemy do cebuli. Mieszamy przez kilka sekund, a gdy poczujemy zapach cebuli, dodajemy kukurydzę. Kukurydzę podsmażamy przez kilka minut, następnie zalewamy ją wodą, tak, aby dno było zakryte. Zupę można wzbogacić solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej oraz estragonem. Zostawiamy na małym ogniu, aby jej smak stał się bardziej intensywny. Gotujemy przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Na sam koniec ponownie miksujmy zupę blenderem, dzięki czemu stanie się ona naprawdę kremowa. Na koniec dodajemy odrobinę śmietany i podgrzewamy. Przed podaniem dekorujemy krem startym serem.

Zupa kremowa z ziemniaków
Składniki:

  • 40 dag ziemniaków
  • 10 dag pora
  • 20 g masła
  • 700 ml zupy jarzynowej
  • majeranek
  • 1 opakowanie jogurtu kremowego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie: Obrane i umyte ziemniaki pokroić na duże kawałki. Oczyścić pora i pokroić na większe kawałki. Warzywa smażyć na roztopionym maśle, następnie wlać do zupy jarzynowej i gotować przez
15-20 minut na średnim ogniu. Warzywa zmiksować z zupą i dodać jogurt.

Zupa kremowa z czosnku niedźwiedziego
Składniki:

  • 10-12 liści czosnku niedźwiedziego
  • 3-4 grubsze włókna młodej cebuli
  • 1 rzepa
  • Maggi
  • 1 kostka bulionu
  • 1 łyżka stołowa masła
  • 200 ml śmietany do zup
  • 1 jajko
  • 10-15 dag startego sera
  • 5 dag orzeszków prażonych
  • Sól
  • Zmielony biały pieprz

Przyrządzenie: Młodą cebulę i rzepę pokroić w kostkę, usunąć końce liści czosnku niedźwiedziego a liście porwać. Podsmażyć na maśle cebulę i marchew, później dodać czosnek niedźwiedzi, doprawić solą i pieprzem. Wlać 1-1,5 litra wody, dodać maggi i kostkę bulionową, później gotować na małym ogniu aż marchew zmięknie, wszystko zmiksować. Następnie powoli, stale mieszając, wlewać jajko zmieszane ze śmietaną (tak, aby jajko się nie rozlało). Zupę ponownie podgrzać, uważając aby jej nie zagotować. Można podawać ze startym serem, orzeszkami prażonymi, ewentualnie z serową zasmażką.