Przepisy na ciasta na Mardi Gras


Dom i ogród
18/01/2021
Tradycyjne święto Mardi Gras oraz karnawał we Włoszech, Niemczech, Brazylii oraz Nowym Orleanie, są związane z jedzeniem pączków i brioszek. Everydayme przedstawia najlepsze przepisy kulinarne z całego świata. Gotowanie może być przyjemne, a zdrowe przepisy niezwykle inspirujące.

SKŁADNIKI (dla 6 osób)

Włochy: Fritelle (pączki z cukrem i rodzynkami)
Fritelle podaje się podczas weneckiego karnawału, który odbywa się w lutym. Są to bardzo popularne łakocie dostępne w niemalże każdej cukierni.

Czas przygotowania: 2 godziny (przygotowanie 45 min, wyrastanie 1 godzina, smażenie 20 min)

  • 1/2 filiżanki rodzynek
  • 1/4 filiżanki grappy (rumu lub koniaku)
  • 1 filiżanka ciepłego mleka
  • 4 łyżeczki drożdży w proszku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki roztopionego, ostudzonego, masła bez dodatku soli
  • 3 filiżanki mąki
  • olej słonecznikowy do smażenia

Dodatki:

  • 3/4 filiżanki pokrojonej w kostkę kandyzowanej skórki cytryny lub pomarańczy
  • 1/2 filiżanki orzeszków piniowych
  • Otarta skóry z 1 cytryny lub pomarańczy

Karnawał w Nowym Orleanie: ciasto Trzech Króli (ciasto cynamonowe lub drożdżowe z kremem)
Jest to tradycyjny, karnawałowy deser w Nowym Orleanie.

Czas przygotowania: 3,5 godziny (przygotowanie 1 godzina, wyrastanie 2 godziny, pieczenie 20 min)

  • 3 ½ filiżanki (420 g) mąki
  • 1 opakowanie (2 ¼ łyżeczki) drożdży
  • 1 filiżanka (240 ml) mleka
  • ¼ (50 g) filiżanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 6 łyżek (90 g) miękkiego pokrojonego na 12 kawałków masła bez dodatku soli

Cynamonowe nadzienie:

  • 2/3 filiżanki (120 g) cukru trzcinowego
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu w proszku
  • 4 łyżki (60 g) miękkiego masła bez dodatku soli

Lukier:

  • 1 filiżanka (200 g) cukru pudru
  • 1 łyżka wody
  • ½ łyżeczki wanilii

Do dekoracji:

  • Ciemnozielony, fioletowy i żółty lub złoty cukier
  • Miniaturowa, plastikowa figurka przedstawiająca postać dziecka

Hiszpania: Roscos albo Rosquillas (anyżowe pączki)
Roscos navideños to bożonarodzeniowy przysmak, który pochodzi z Andaluzji położonej na południu Hiszpanii.

Czas przygotowania: 1 godzina (przygotowanie 30 minut, pieczenie 30 min)

  • 250 ml oliwy z oliwek
  • 500 g mąki
  • 60 ml eau-de-vie (mocny, owocowy alkohol)
  • 60 ml białego wina
  • 60 ml soku pomarańczowego
  • 60 g cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 7,40 g ziaren anyżu
  • Otarta skóry z 1 cytryny lub pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Włochy: Fritelle (pączki z cukrem i rodzynkami)
Noc przed: do miski włóż rodzynki, zalej je alkoholem i pozostaw na noc.
W dniu smażenia pączków: w dużej misce wymieszaj mleko i drożdże. Następnie dodaj jajka, cukier, sól oraz rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.

  1. Dodaj mąkę i energicznie wyrabiaj ciasto do momentu, aż masa będzie gładka. Teraz do ciasta dodaj namoczone w alkoholu rodzynki, i jeśli zdecydowałaś się wzbogacić smak pączków: kandyzowane owoce, orzeszki piniowe oraz otartą skórkę z cytrusów. Na posypanym mąką blacie wyrabiaj ciasto przez 30 minut, do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza (możesz także przez 15 minut wyrabiać ciasto specjalną końcówką miksera). Tak przygotowane ciasto przełóż do miski i przykryj wilgotną ściereczką. Odstaw ciasto do ciepłego pomieszczenia i pozostaw do wyrośnięcia (na około 1 godzinę), powinno podwoić swoją objętość.
  2. Na średnim ogniu rozgrzej olej (190°C). Posyp talerz cukrem. Z ciasta dwoma łyżkami formuj małe kuleczki (około 30 ml /2 łyżki). Smaż je w oleju przez około 2 minuty z każdej strony. Nadmiar tłuszczu po smażeniu odsącz układając pączki na ręczniku papierowym, a następnie obtocz je w cukrze. W podobny sposób usmaż całe przygotowane ciasto. Pączki najlepiej smakują na ciepło.

Karnawał w Nowym Orleanie: ciasto Trzech Króli (cynamonowe lub drożdżowe z kremem)

  1. W misce widelcem wymieszaj 2 ½ filiżanki mąki z drożdżami. W małym rondelku, na średnim ogniu podgrzewaj mleko do temperatury około 50°C - 60°C i rozpuszczenia się cukru. Do mąki dodaj płynne składniki, po czym starannie wszystko wymieszaj łyżką lub mikserem z końcówką do zagniatania ciasta. Pojedyńczo wbij jajka. Mieszaj do chwili uzyskania ciasta o lepkiej konsystencji.
  2. Do ciasta stopniowo dodawaj mąkę, tak aby ciasto było puszyste (w zależności od potrzeby, dostosuj potrzebną ilość mąki). Następnie kawałek po kawałku dodaj do masy miękkie masło i zagniataj do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli do zagniatania używasz robota pracuj na niskich obrotach, natomiast jeśli zagniatasz ciasto ręcznie powinnaś to robić przez około 15 minut. Ciasto powinno odkleić się od miski. Gdyby tak się nie stało możesz dodać odrobinę mąki.
  3. Jeśli ciasto jest za suche dodaj niewielką ilość wody. Uformuj z ciasta kulkę i przełóż ją do miski wysmarowanej tłuszczem. Przykryj ciasto folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i wstaw na godzinę do lodówki.
  4. W czasie kiedy ciasto się schładza, możesz przygotować cynamonowe nadzienie. W małej misce wymieszaj brązowy cukier z cynamonem. Dodaj masło i starannie wymieszaj.
  5. Schłodzone ciasto podziel na prostokąty o wymiarach około 10 x 20 cm. Posmaruj je nadzieniem i uformuj z ciasta wałeczek, a następnie pierścień. Mocno połącz oba końce ciasta. Tak przygotowane ciasto ułóż na blasze posmarowanej tłuszczem. Przykryj je folią i pozostaw na około godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170°C.
  6. Ciasto piecz przez około 20-35 minut, do momentu aż się zrumieni. Następnie wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostudzenia na około 10 minut. Lukier można nakładać tylko na całkowicie wystudzone ciasto. Jeśli chcesz włożyć do środka miniaturową figurkę przedstawiającą postać dziecka, zrób w ostudzonym cieście nacięcie od spodu.
  7. Lukier: w małej misce wymieszaj cukier puder, wodę i wanilię, tak aby powstała gładka mieszanina (jeśli lukier jest za gęsty dodaj odrobinę wody, a jeśli jest za rzadki odrobinę cukru pudru). Polej ciasto lukrem i natychmiast posyp je kolorowym cukrem, dowolnie wybierz kolory posypki.

Hiszpania: Roscos lub Rosquillas (anyżowe pączki)

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury około 175°C.
  2. Zaromatyzuj olej ziarnami anyżu, otartą skórką z pomarańczy i połowy cytryny oraz laską cynamonu.
  3. Odcedź olej i dodaj do niego mąkę, eau-de-vie, białe wino, sok pomarańczowy, cukier, proszek do pieczenia oraz pozostałą część skórki otartej z cytryny.
  4. Zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę.
  5. Z ciasta uformuj pączki i smaż je przez 20 do 25 minut.
  6. W ciepłej wodzie namocz ziarna anyżu. Usmażone pączki zanurzaj w wodzie, a następnie obtocz w cukrze pudrze.