Przepis na zupę grzybową


Dom i ogród
8/07/2018
Zupa grzybowa jest doskonała przez cały rok.

Może być podawana jako danie główne lub przystawka na zimno i ciepło. Wypróbuj nowe przepisy na zupę grzybową, ożyw swoje kulinarne zwyczaje i odejdź  nieco od klasyki.

SKŁADNIKI (dla 4 osób)

  1. 3 łyżki oliwy z oliwek
  2. 2 małe cebule pokrojone w kostkę
  3. 1 łyżeczka wyciśniętego czosnku
  4. 12 posiekanych, średnich grzybów
  5. 4 łyżeczki świeżo posiekanej pietruszki
  6. sól i pieprz
  7. 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego

PRZYGOTOWANIE ZUPY GRZYBOWEJ

  1. Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, i smaż na małym ogniu przez około 15 minut, aż do zeszklenia. Dodaj grzyby, a w momencie, gdy zredukują one swoją objętość o połowę, dodaj bulion, jedną łyżeczkę soli i jedną łyżeczkę pieprzu.
  2. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut. Użyj blendera MultiQuick 7 hand firmy Braun do zmiksowania zupy. Jego nowe funkcje pozwolą Ci zdecydować jaką konsystencję ma mieć zupa. Podawaj ze świeżą pietruszką.
  3. Dodaj śmietanę: dzięki jednej łyżce kwaśnej śmietany na osobę wzbogacisz smak zupy i uzyskasz kremową konsystencję.
  4. Przyprawy takie jak gałka muszkatołowa czy zmielony kasztan pogłębią smak. Jest to idealne danie na chłodny dzień.
  5. Około 1 łyżka pasty miso i szpinak nadadzą zupie grzybowej japoński charakter, i jednocześnie idealnie dopełnią smak grzybów