Przepis na zupę grzybową
Dom i ogród
8/07/2018
Zupa grzybowa jest doskonała przez cały rok.
Może być podawana jako danie główne lub przystawka na zimno i ciepło. Wypróbuj nowe przepisy na zupę grzybową, ożyw swoje kulinarne zwyczaje i odejdź nieco od klasyki.
SKŁADNIKI (dla 4 osób)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 małe cebule pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka wyciśniętego czosnku
- 12 posiekanych, średnich grzybów
- 4 łyżeczki świeżo posiekanej pietruszki
- sól i pieprz
- 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
PRZYGOTOWANIE ZUPY GRZYBOWEJ
- Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, i smaż na małym ogniu przez około 15 minut, aż do zeszklenia. Dodaj grzyby, a w momencie, gdy zredukują one swoją objętość o połowę, dodaj bulion, jedną łyżeczkę soli i jedną łyżeczkę pieprzu.
- Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut. Użyj blendera MultiQuick 7 hand firmy Braun do zmiksowania zupy. Jego nowe funkcje pozwolą Ci zdecydować jaką konsystencję ma mieć zupa. Podawaj ze świeżą pietruszką.
- Dodaj śmietanę: dzięki jednej łyżce kwaśnej śmietany na osobę wzbogacisz smak zupy i uzyskasz kremową konsystencję.
- Przyprawy takie jak gałka muszkatołowa czy zmielony kasztan pogłębią smak. Jest to idealne danie na chłodny dzień.
- Około 1 łyżka pasty miso i szpinak nadadzą zupie grzybowej japoński charakter, i jednocześnie idealnie dopełnią smak grzybów