Hura!

hooray

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci e-mail.

Zamknij

Mój koszyk

Twoje próbki

Wybierz próbkę do zamówienia

cashback

Sprawdź dostępne oferty dostosowane do Ciebie!

Wybierz swój adres wysyłki

Pomysł na oryginalny prezent

pomysl-na-oryginalny-prezent
0
Przedstawiamy pomysł na oryginalny prezent.

Ten zestaw podarunkowy z pewnością zadowoli każdego smakosza. To doskonały podarunek dla rodziny lub znajomych, którzy uwielbiają gotować i świetnie się przy tym bawić.

Skomponuj ten wyjątkowy zestaw do przygotowania oryginalnego włoskiego dania i podaruj komuś wyjątkowemu. Na pewno będzie to trafiony prezent.

Do przygotowania zestawu będziesz potrzebować:

  • Sosu pomidorowego z nutą bazylii
  • Mąki
  • Semoliny
  • Suszonych włoskich ziół
  • Wykrawaczki do ravioli
  • Drewnianej skrzynki

Przygotowanie:

  1. Mąkę, semolinę i zioła przełóż do papierowych torebek lub eleganckich słoiczków. Przygotuj sos pomidorowy z dodatkiem bazylii (przepis znajdziesz poniżej).
  2. Zrób oryginalne, ozdobne naklejki albo przywieszki z opisem każdego składnika. Przymocuj je do papierowych torebek lub przyklej na słoiczki. Ułóż wszystkie elementy zestawu w drewnianej skrzyneczce wyłożonej papierem.  Nie zapomnij o wykrawaczce do ravioli i przepisie na domowy makaron.

Pomidorowy sos z nutą bazylii

Ilość: 500 ml

Składniki:

  • 8 pomidorów śliwkowych
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 5 ml pasty pomidorowej
  • Garść świeżej, posiekanej bazylii

Przygotowanie:

Małym nożykiem wykrój szypułki i zrób niewielkie nacięcie w kształcie krzyżyka na spodzie każdego pomidora. Przełóż pomidory do garnka i zalej je wrzątkiem. Pozostaw na 3-5 minut, tak by skórka lekko odeszła. Odlej wodę i zdejmij skórkę. Pokrój pomidory w kostkę. Odstaw na bok. W rondelku podgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż cebulę, tak by stałą się szklista. Dodaj czosnek i podsmażaj, ciągle mieszając przez kolejną minutę. Dodaj pomidory i pastę pomidorową. Przypraw solą, pieprzem i szczyptą cukru do smaku. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz i duś na małym ogniu przez około 40 minut. Kiedy sos stanie się gęsty, zdejmij rondelek z ognia; spróbuj i w razie potrzeby dopraw. Dodaj bazylię i zblenduj wszystko na gładki sos. Przelej do wysterylizowanej butelki albo słoika. Dobrze zakręć i odstaw do całkowitego ostygnięcia, zanim nakleisz na swoim oryginalnym prezencie nalepkę.

0

Dodaj komentarz

Myślimy, że polubisz