Naleśniki – Przepis na smaczne naleśniki
- Poziom trudności:
- Koszt:
-
10 min
-
10 min
Składniki (serwowane dla 4 osoby/osób)
- Naleśnik:
1 filiżanka mąki pszennej
2 jajka
1/2 filiżanki mleka
1/2 filiżanki wody
1/4 łyżki soli
2 łyżki roztopionego masła
(W przypadku słodkich naleśników dodaj 1 łyżkę cukru i łyżeczkę ekstraktu z wanilii) - Nadzienie:
4 filiżanki pokrojonych pieczarek
10 dag szpinaku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek posiekanego czosnku
40 dag sera (cienko pokrojony twardy ser, ser kozi bądź brie)
(W przypadku słodkich naleśników dodaj 3 filiżanki brzoskwiń, bananów , a wierzch naleśnika udekoruj bitą śmietaną)
Wskazówki
W dużej misce ubij jajka i mąkę. Stopniowo dolewaj mleko i wodę. Na koniec dodaj sól oraz masło i mieszaj do momentu, aż ciasto uzyska gładką, jednorodną konsystencję.
Na średnim ogniu rozgrzej lekko natłuszczoną patelnię. Nałóż ¼ masła. Roztopione masło równomierne rozprowadź na powierzchni patelni.
Smaż przez 2 minuty. Szpachelką odklej brzegi naleśnika od patelni, przewróć go na drugą stronę i smaż do momentu, aż się zarumieni.
Grzyby smaż na mocno rozgrzanej oliwie z oliwek przez około 10 minut, szpinak natomiast przez około 2 minuty.
Naleśniki napełnij warzywami oraz serem (podgrzej w piekarniku, tak aby ser się rozpuścił).