Jak zrobić choinkę za pomocą piernika


Dom i ogród
20/01/2021
Potrzebujesz: Przygotuj produkty: 1szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki razowej 4 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody ¾ łyżeczki soli 1 kostka masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 4 duże jajka 1 łyżeczka przyprawy do piernika Lukier: gotowy lukier z saszetki

Produkty

Materiały

Przygotuj potrzebne produkty.

Zagnieć ciasto

Zagnieć ciasto

Z powyższych składników zagnieć szybko ciasto i podziel je na 3 równe części.

Rozwałkuj ciasto

Rozwałkuj ciasto

Każdą część ciasta rozwałkuj na papierze do pieczenia na grubość ok. 0,5 cm.

Uformuj trapez

Uformuj trapez

Z każdej części rozwałkowanego ciasta uformuj trapez.

Pieczemy

Pieczemy

Trzy trapezy podpiecz w 175 stopniach przez 20-30 minut. Po tym czasie wyjmij placki z piekarnika i ostudź.

Kroimy trapezy

Kroimy trapezy

Każdy trapez pokrój na jednakową ilość pasków, o jednakowej grubości i podpiecz w piekarniku kolejne 10 minut.

Lukrujemy choinkę

Lukrujemy choinkę

Postępuj z lukrem według opisu na opakowaniu.

Kiedy już jest płynny zacznij kleić choinkę w następujący sposób:

Z każdego trapezu weź po jednym pasku o tej samej długości. Ułóż z niego trójkąt, posmaruj lukrem i ułóż na nim kolejny trójkąt z już nieco krótszych pasków.

Kleimy choinkę

Kleimy choinkę

Trójkąty układaj naprzemiennie, tak, żeby tworzyły kształt gwiazd, które zmniejszając się stworzą choinkę. Możesz ozdobić choinkę dodatkowo kolorowymi posypkami. Potem ozdobę pozostaw do całkowitego zastygnięcia lukru.

Gotowe

Gotowe!