Hura!

hooray

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci e-mail.

Zamknij

Mój koszyk

Twoje próbki

Wybierz próbkę do zamówienia

cashback

Sprawdź dostępne oferty dostosowane do Ciebie!

Wybierz swój adres wysyłki

Jak zrobić choinkę za pomocą piernika

DesktopImage
0
Potrzebujesz: Przygotuj produkty: 1szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki razowej 4 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody ¾ łyżeczki soli 1 kostka masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 4 duże jajka 1 łyżeczka przyprawy do piernika Lukier: gotowy lukier z saszetki



Materiały

Przygotuj potrzebne produkty.

Zagnieć ciasto

Z powyższych składników zagnieć szybko ciasto i podziel je na 3 równe części.

Rozwałkuj ciasto

Każdą część ciasta rozwałkuj na papierze do pieczenia na grubość ok. 0,5 cm.

Uformuj trapez

Z każdej części rozwałkowanego ciasta uformuj trapez.

Pieczemy

Trzy trapezy podpiecz w 175 stopniach przez 20-30 minut. Po tym czasie wyjmij placki z piekarnika i ostudź.

Kroimy trapezy

Każdy trapez pokrój na jednakową ilość pasków, o jednakowej grubości i podpiecz w piekarniku kolejne 10 minut.

Lukrujemy choinkę

Postępuj z lukrem według opisu na opakowaniu.

Kiedy już jest płynny zacznij kleić choinkę w następujący sposób:

Z każdego trapezu weź po jednym pasku o tej samej długości. Ułóż z niego trójkąt, posmaruj lukrem i ułóż na nim kolejny trójkąt z już nieco krótszych pasków.

Kleimy choinkę

Trójkąty układaj naprzemiennie, tak, żeby tworzyły kształt gwiazd, które zmniejszając się stworzą choinkę. Możesz ozdobić choinkę dodatkowo kolorowymi posypkami. Potem ozdobę pozostaw do całkowitego zastygnięcia lukru.



Gotowe!

0

Dodaj komentarz

Myślimy, że polubisz