Jak zrobić choinkę za pomocą piernika
Materiały
Przygotuj potrzebne produkty.Zagnieć ciasto
Z powyższych składników zagnieć szybko ciasto i podziel je na 3 równe części.
Rozwałkuj ciasto
Każdą część ciasta rozwałkuj na papierze do pieczenia na grubość ok. 0,5 cm.
Uformuj trapez
Z każdej części rozwałkowanego ciasta uformuj trapez.
Pieczemy
Trzy trapezy podpiecz w 175 stopniach przez 20-30 minut. Po tym czasie wyjmij placki z piekarnika i ostudź.
Kroimy trapezy
Każdy trapez pokrój na jednakową ilość pasków, o jednakowej grubości i podpiecz w piekarniku kolejne 10 minut.
Lukrujemy choinkę
Postępuj z lukrem według opisu na opakowaniu.
Kiedy już jest płynny zacznij kleić choinkę w następujący sposób:
Z każdego trapezu weź po jednym pasku o tej samej długości. Ułóż z niego trójkąt, posmaruj lukrem i ułóż na nim kolejny trójkąt z już nieco krótszych pasków.
Kleimy choinkę
Trójkąty układaj naprzemiennie, tak, żeby tworzyły kształt gwiazd, które zmniejszając się stworzą choinkę. Możesz ozdobić choinkę dodatkowo kolorowymi posypkami. Potem ozdobę pozostaw do całkowitego zastygnięcia lukru.
Gotowe!