Wiosenne porządki w kuchni


Dom i ogród
11/01/2021
Sprzątanie nie należy do przyjemności. Jest czasochłonne, wymaga wysiłku i zmusza Cię do zaglądania w trudno dostępne zakamarki. Jednak gruntowne, wiosenne porządki w kuchni są nieuniknione. Pozwolą Ci uniknąć nieprzyjemnych zapachów, osadzania się tłuszczu na różnych przedmiotach i przede wszystkim pozwolą stworzyć czyste i schludne miejsce do przygotowywania posiłków. Poznaj nasze pomysły, które sprawią, że Twoja kuchnia będzie lśnić czystością.

Sprzątanie szafek i szuflad
Zacznij od wyrzucenia przeterminowanych puszek z żywnością i przypraw. Dzięki temu zyskasz wolne miejsce w szafkach i lodówce. Niektóre banki żywności przyjmują, żywność, której termin ważności minął rok temu. Teraz postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami:

  • Zacznij porządki od miejsc położonych najwyżej i stopniowo przemieszczaj się coraz niżej.
  • W butelce z rozpylaczem zmieszaj taką samą ilość wody i octu. Tak przygotowaną mieszaniną umyj zewnętrzne części szafek. Środków chemicznych używaj sporadycznie i tylko do usuwania trudnych zabrudzeń.
  • Przygotuj stojak na przyprawy i pojemniki na suche produkty takie jak makaron, kasza czy ryż.

Funkcjonalne maty do szuflad
Nie musisz wydawać fortuny na specjalne maty do szafek i szuflad. Możesz wyłożyć je papierem woskowanym, pergaminem lub nawet papierem do pakowania! Takie maty są szybkie i tanie do wykonania oraz łatwe do wymiany, kiedy papier się poplami.

Uporządkuj blaty
Przyjrzyj się przyborom kuchennym, które zajmują miejsce na blacie. Wybierz te, które są Ci niezbędne na co dzień i z których korzystasz najczęściej. Dla rzadziej używanych przedmiotów znajdź miejsce w szafce lub szufladzie. Uszkodzone przybory kuchenne przeznacz do recyklingu lub jeżeli są w dobrym stanie podaruj je innym. Mniej znaczy więcej. Jeżeli już pozbyłaś się zbędnych przedmiotów, wyczyść blaty zgodnie z poniższymi poradami:

  • Wodą z octem umyj glazurę.
  • Do umycia terakoty zastosuj odpowiedni płyn, a fugi doczyść za pomocą starej szczoteczki do zębów.
  • Marmurowych powierzchni nie czyść wodą z octem, ponieważ może to zniszczyć jego powierzchnię.
  • Granitowe blaty czyść ciepłą wodą ze specjalnym środkiem czyszczącym i od razu wytrzyj je do sucha ściereczką, dzięki temu unikniesz zacieków.
  • Izopropanolem możesz usunąć tłuszcz i trudne zabrudzenia.
  • Do przechowywania owoców, aromatycznych warzyw oraz przyborów do przygotowywania listy zakupów, używaj misek i koszyczków.

Nie zapomnij umyć mikrofalówki
Zaschnięte w środku mikrofalówki resztki jedzenia mogą być trudne do usunięcia. Na 1-2 minuty włącz mikrofalówkę z wilgotną ściereczką w środku. Para ze ściereczki ułatwi usunięcie zabrudzeń. Następnie ściereczką wytrzyj mikrofalówkę; uważaj ściereczka może być gorąca.

Wyczyść kosz na śmieci
Napełnij kosz na śmieci pokruszonym lodem i zaczekaj, aż lód się rozpuści. Jest to lepsza metoda niż skórka z cytryny czy kwiatowe odświeżacze. Pokruszony lód jest skuteczną metodą czyszczenia, pozbywania się pleśni i brzydkich zapachów.

Posprzątaj również za lodówką
Zdecydowanie najbrudniejsze miejsce w całej kuchni znajduje się za lodówką. Jeżeli wyrzuciłaś już przeterminowane produkty, posprzątałaś półki oraz szuflady mieszanką octu i wody lub wodą z płynem, przyszedł najwyższy czas na wysunięcie lodówki. Przygotuj się na niezbyt przyjemny widok. Odkurz podłogę i umyj ją płynem do mycia podłogi. Nie zapomnij też wytrzeć górnej części lodówki!
Wiosenne porządki wcale nie muszą stać się przytłaczającym zajęciem. Sprzątanie kuchni podziel na etapy: jednego dnia zrób porządek w szafkach, kolejnego posprzątaj za lodówką. Zaangażuj całą rodzinę do pomocy. Razem znacznie szybciej wykonacie wszystkie zadania. Po sprzątaniu upiecz dla wszystkich ciasteczka lub przygotuj smaczny posiłek. Będziecie teraz mieli okazję, żeby znowu odrobinę nabałaganić.