Hura!

hooray

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci e-mail.

Zamknij

Mój koszyk

Twoje próbki

Wybierz próbkę do zamówienia

cashback

Sprawdź dostępne oferty dostosowane do Ciebie!

Wybierz swój adres wysyłki

Proste dania na Święta, które możesz przyrządzić z wyprzedzeniem.

DesktopImage
0
Przygotuj te proste rodzinne posiłki z wyprzedzeniem, by móc spędzić więcej czasu z tymi, których kochasz.

Kiedy w sezonie świątecznym jesteś wspólnie z rodziną i przyjaciółmi, nie chcesz spędzić całego czasu w kuchni, gdy inni świetnie się bawią. Przygotowanie posiłków wcale nie musi być czasochłonne i męczące. Poznaj pięć przepisów, które pozwolą Ci spędzić więcej czasu z rodziną i przyjaciółmi. 

Śniadanie dla gości:
Menu: Bufet śniadaniowy
To najlepszy sposób na okiełznanie porannego chaosu, gdy przygotowujesz śniadanie dla kilku osób.

Sposób przygotowania:
1. Pokrojoną w kostkę kiełbaskę, chorizo i wędzony boczek (opcjonalnie) podsmaż na dużej patelni.
2. W dużej misce wymieszaj 8 jaj, 2½ filiżanki mleka, 2 łyżeczki musztardy Dijon, odrobinę soli i masła. Dodaj 1 filiżankę startego sera Cheddar i pokrojone w kostkę warzywa. Możesz dodać również grzyby i posiekane zioła, jeśli lubisz.
3. Pokrój 500 g świeżej bagietki w kostkę i przełóż ją do żaroodpornego naczynia wysmarowanego uprzednio masłem. Przełóż podsmażoną kiełbaskę i zalej wszystko masą jajeczną. Włóż do lodówki.
4. Nastaw piekarnik na 180° C. Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut (do momentu ścięcia się masy jajecznej).

Prosta potrawa na przyjęcie
Menu: Rillettes z krewetek
Ta pyszna maślano-krewetkowa pasta do kanapek składa się tylko z pięciu składników i można ją przechowywać w lodówce nawet do trzech dni. Smakuje rewelacyjnie podana na chrupiącym chlebie, krakersie lub toście. Świetnie sprawdzi się na przekąskę lub przystawkę.

Sposób przygotowania:
1. Rozpuść 2 łyżki masła na dużej patelni. Dodaj 0,5 kg obranych, surowych krewetek, smaż przez 2 minuty lub do momentu aż krewetki staną się różowe i apetycznie zarumienione.
2. Dodaj 2 łyżki brandy lub wytrawnego sherry i nie zdejmuj z ognia jeszcze przez około 30 sekund (alkohol powinien odparować).
3. Przełóż krewetki do robota kuchennego i zmiksuj na gładką masę.
4. Dodaj 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 4 łyżki miękkiego masła, dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie zblenduj.
5. Przełóż tak przygotowaną pastę do słoiczków i szczelnie owiń folią spożywczą. Gotowe rillettes z krewetek można przechowywać w lodówce do trzech dni lub zamrozić.

Dodatek do mięs, wędlin i kanapek
Menu: Sos cytrusowo-żurawinowy
Wystarczy jedna kropla tego sosu, a każda świąteczna potrawa nabierze innego smaku. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do resztek pieczonego indyka, kanapki z szynką czy grillowanego tosta z serem. To nie wszystko! Spróbuj dodać go do owsianki lub polej nim sernik, by zdobyć jeszcze więcej pochwał od swoich gości. A co najważniejsze, ten pyszny sos może być przechowywany w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, nawet przez tydzień. Przygotuj go nieco więcej i spraw znakomity prezent przyjacielowi!
Mrożoną żurawinę możesz kupić w sklepie z azjatycką żywnością lub w większym supermarkecie.

Sposób przygotowania:
1. Włóż 2 torebki (około 750 g) mrożonej żurawiny do rondelka i dodaj 1½ filiżanki cukru, skórkę otartą z jednej pomarańczy, szczyptę cynamonu i imbiru.
2. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 20-25 minut, aż sos zgęstnieje.
3. Odstaw z ognia i wlej 1 filiżankę soku wyciśniętego ze świeżej pomarańczy. Następnie przelej sos do słoików i włóż do lodówki. Gotowe!

Przystawka
Menu: Zupa z pieczonej dyni z grzybami shiitake
Do przyrządzenia tego dania możesz wykorzystać każdy rodzaj dyni, ale najlepiej sprawdzi się dynia piżmowa lub dynia hokkaido. Z tym prostym przepisem zrobisz pyszną zupę z dodatkiem grzybów shiitake (mogą być suszone). Możesz je kupić w sklepie z azjatycką żywnością lub w większym supermarkecie. Zupę możesz przechowywać w lodówce do trzech dni lub zamrozić.

Sposób przygotowania:
1. Przygotuj 1,5 kg dyni pokrojonej w grubą kostkę, ¼ cebuli, 2 grzyby shiitake i 1 ząbek czosnku. Wymieszaj razem składniki, polej oliwą z oliwek i przełożyć na blachę do pieczenia. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut.
2. Przełóż wszystkie składniki do garnka lub większego rondelka, dodaj 2 filiżanki bulionu i podgrzej.  Zblenduj wszystko do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Stopniowo dodawaj 3 filiżanki bulionu i ponownie zblenduj. Zagotuj zupę i dopraw do smaku.
3. Podawaj z prażonymi nasionami dyni lub chipsami z boczku.

Prosta przekąska
Menu: Szynka z wolnowara
To danie do przyrządzenia w wolnowarze jest nie tylko pyszne, ale naprawdę proste – czyli właśnie takie jakie powinno być! Zmywanie po jedzeniu również może być przyjemnością. Wystarczy Ci jedynie kropla płynu do mycia naczyń Fairy Platinum a wszystkie naczynia pozmywasz w mig!

Sposób przygotowania:
1. Włóż szynkę do wolnowara.
2. Polej mięso sosem żurawinowym.
3. Zblenduj ananasa z puszki i dodaj do mięsa. Gotuj przez osiem godzin.
4. Gdy szynka ostygnie, wstaw do lodówki. Przechowuj w lodówce do trzech dni lub włóż do zamrażalnika.

Jakie jest Twoje ulubione świąteczne danie? A może znasz jakieś sprytne triki kuchenne?

Podziel się z nami swoimi pomysłami. Koniecznie odwiedź też stronę Fairy na której znajdziesz więcej porad, które pozwolą Ci zaoszczędzić czas przy zmywaniu! 

0

Dodaj komentarz

Myślimy, że polubisz