Hura!

hooray

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci e-mail.

Zamknij

Mój koszyk

Twoje próbki

Wybierz próbkę do zamówienia

cashback

Sprawdź dostępne oferty dostosowane do Ciebie!

Wybierz swój adres wysyłki

OLEJ ARGANOWY – NIEZWYKŁY KOSMETYK I CUDOWNY LEK

OLEJ ARGANOWY – NIEZWYKŁY KOSMETYK I CUDOWNY LEK

0
Olej arganowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. W kulinarnym świecie olej arganowy jest ceniony ze względu na wyjątkowy smak i prozdrowotne właściwości (przede wszystkim zmniejszające ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego). "Płynne złoto Maroka" doskonale sprawdza się również w pielęgnacji skóry, gdyż jest uznawane za "eliksir młodości". Sprawdź, jakie właściwości posiada olej arganowy.
Olej arganowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Jednak ceni się go nie tylko z tego względu. Olej arganowy jest najtrudniej dostępnym olejem na świecie. Jest bowiem otrzymywany z drzewa arganowego, występującego wyłącznie w południowo-zachodniej części Maroka. Również proces jego pozyskiwania jest pracochłonny, gdyż wytwarzany jest ręcznie. Właśnie ze względu na jego ograniczoną dostępność, pracochłonny proces produkcji i wyjątkowe właściwości (a co za tym idzie wysoką cenę) jest nazywany "płynnym złotem Maroka".
Wyróżnia się dwa rodzaje oleju arganowego: spożywczy i kosmetyczny. Ten pierwszy wytwarza się z prażonych nasion drzewa arganowego. Charakteryzuje się ciemnozłotym kolorem i oryginalnym orzechowym smakiem i aromatem. Z kolei olej arganowy kosmetyczny tłoczy się z nieprażonych nasion. Jest on znacznie jaśniejszy niż ten przeznaczony do jedzenia i ma lekko kwaskowy zapach.

Olej arganowy – niezwykły kosmetyk
Substancje zawarte w oleju arganowym posiadają także właściwości pielęgnacyjne. Antyoksydanty, w tym "witamina młodości", czyli witamina E, przeciwdziałają procesom starzenia się skóry, a więc zapobiegają pojawianiu się zmarszczek i spłycają już te istniejące. W związku z tym olej arganowy jest przeznaczony przede wszystkim do pielęgnacji skóry dojrzałej z oznakami starzenia, podrażnionej, zniszczonej. Natomiast nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają regenerację tzw. płaszcza hydrolipidowego naskórka, gdyż uzupełniają niedobory składników tłuszczowych w skórze.
Ponadto olej arganowy chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi, m.in. przez agresywnym działaniem słońca i wiatru. W związku z tym sprawdzi się u kobiet o skórze suchej, wrażliwej, skłonnej do podrażnień i uczuleń. Polecany jest również osobom ze schorzeniami, takimi jak łuszczyca czy egzema. Dzięki niemu można również kontrolować wydzielanie sebum, dzięki czemu olej arganowy jest efektywnym środkiem w przypadku trądziku. Poza tym może być stosowany na rozstępy i pomocniczo w leczeniu blizn pooperacyjnych, gdyż zmniejsza blizny i poprawia elastyczność skóry.
Olej arganowy można również wcierać w skórę głowy, pomocniczo w leczeniu łupieżu lub w celu wzmocnienia cebulek włosowych. Można go również aplikować na same włosy, a zwłaszcza w rozdwojone końcówki. Dzięki niemu włosy są odbudowane, gładkie, lśniące i mocniejsze. Sprawdza się także w pielęgnacji paznokci.


Olej arganowy – cudowny lek
Olej arganowy stanowi bogactwo NNTK - niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (stanowią one 80 proc. wszystkich zawartych w nim tłuszczów). Spośród nich dominują te z rodziny jednonienasyconych, których głównym przedstawicielem jest kwas omega-9, czyli kwas oleinowy. Zapobiegają one rozwojowi kamicy żółciowej, a także zmniejszają ryzyko rozwoju choroby wrzodowej. Jednak przede wszystkim obniżają poziom "złego" cholesterolu, jednocześnie podnosząc ilość "dobrego" cholesterolu HDL, a co za tym idzie - zmniejszają ryzyko rozwoju m.in. miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, jak również zakrzepicy. Podobne właściwości posiadają kwasy wielonienasycone - omega-6 i omega-3, których również nie brakuje w oleju arganowym w odpowiednich proporcjach. Wykazują one działanie przeciwzapalne, dlatego olej arganowy można podawać osobom przewlekle chorym (np. na chorobę Alzheimera, Parkinsona, reumatyczne schorzenia stawów, cukrzycę, stwardnienie rozsiane). Same kwasy omega-6 usprawniają również pracę centralnego układu nerwowego, wspomagają pracę nerek i wątroby. Z kolei kwasy omega-3 wpływają na kształtowanie się i pracę mózgu.

Należy jednak pamiętać, że nadmiar NNTK w diecie może zaszkodzić. W związku z tym nie należy przesadzać z ilością spożywanego oleju arganowego, tym bardziej że jest on bardzo kaloryczny - 100 g dostarcza ponad 800 kcal. Olej arganowy, oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest również skarbnicą substancji o działaniu antyoksydacyjnym - m.in. związków fenolowych, karotenoidów, a przede wszystkim witaminy E. W 100 ml znajduje się aż 6 mg tego związku (taka ilość pokrywa ok. 50 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę). Witamina E i pozostałe przeciwutleniacze zabezpieczają organizm przed działaniem wolnych rodników (substancji, które uszkadzają komórki). Dzięki temu mogą uchronić przed rozwojem chorób nowotworowych. Ponadto są pomocne w profilaktyce chorób serca (zwłaszcza choroby wieńcowej).

Olej arganowy – przysmak w kuchni
Olej arganowy, który przez kucharzy nazywany jest "truflami lub "kawiorem" wśród olejów, nadaje daniom europejskim orientalną nutę. Na jego bazie można przyrządzić sosy i marynaty. Jest także idealnym dodatkiem do potraw z ryb i mięs. Najlepiej go dodawać do potraw bezpośrednio przed podaniem, tak aby nie stracił swoich naturalnych właściwości. Niewskazane jest używanie go do smażenia.

0
cfb58ac68cf84f888d23a30f872e8525
Kapsułki do prania Ariel 3 w 1

Dodaj komentarz

Myślimy, że polubisz