Hura!

hooray

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci e-mail.

Zamknij

Mój koszyk

Twoje próbki

Wybierz próbkę do zamówienia

cashback

Sprawdź dostępne oferty dostosowane do Ciebie!

Wybierz swój adres wysyłki

Naturalne produkty podnoszące odporność, które powinny znaleźć się w Twojej diecie

naturalne-produkty-podnoszace-odpornosc-ktore-powinny-znalezc-sie-w-twojej-diecie
0
Zimne dni oznaczają więcej czasu spędzanego w domu i niestety wyższą podatność na infekcje. Szczególnie zabiegane mamy powinny bardziej zadbać o zdrowie, aby mogły sprostać przeróżnym obowiązkom. A to oczywiście sprowadza się do systematycznego dbania o swój system odpornościowy. Włączając poniższe superprodukty do swojej diety, możesz zdecydowanie wzmocnić swoją odporność.

Regularnie sięgaj po produkty wzmacniające odporność, które są dostępne w lokalnym sklepie warzywnym lub sklepie ze zdrową żywnością, a dzięki temu wzmocnisz swój system odpornościowy, Twoja skóra będzie miała zdrowy wygląd, zyskasz więcej energii oraz lepszy nastrój:

1. Superzioła

Superzioła można spożywać regularnie, podobnie jak inne produkty żywnościowe. Jednym z nich jest moringa, roślina typowa dla podnóża Himalajów. Kolejnym jest żeń-szeń, znany z właściwości przywracających energię i witalność. Jest to tak zwany adaptogen, czyli ziołowy lek wspomagający organizm w zwalczaniu stresu.

2. Superprodukty spożywcze

Poniżej znajdziesz listę produktów roślinnych, które wzmacniają system odpornościowy. Superprodukty, które warto włączyć do diety to:

  • Camu camu, mały owoc charakterystyczny dla lasów deszczowych Amazonii. Jest najbardziej skoncentrowanym źródłem witaminy C oraz przeciwutleniaczy. Można spożywać go codziennie z cytryną i miodem, jako swoisty eliksir odporności. Jest znakomity dla dzieci, ponieważ można dodawać go do napojów i dozować zgodnie z zapotrzebowaniem, a ponadto nie zawiera cukru.
  • Baobab to doskonałe źródło błonnika spożywczego, który jest niczym pokarm (prebiotyk) dla dobrych bakterii odgrywających ważną rolę w przypadku odporności. Baobab zawiera pektynę (formę błonnika), wapń, witaminę C oraz żelazo, co sprawia, że jest skutecznym produktem wspomagającym odporność.
  • Grzyby od wieków są uznawane za naturalne produkty wzmacniające odporność. Szczególnie japońskie grzyby odgrywają tutaj kluczową rolę, ponieważ obfitują w ergotioneinę, która jest odmianą witamy D i przeciwutleniaczem nieulegającym rozkładowi w czasie gotowania. Grzyby nasilają aktywność białych krwinek, które zwalczają infekcje. Shiitake, maitake i reishi wydają się być najbardziej skuteczne, dlatego też można je jeść codziennie.

3. Probiotyki, prebiotyki oraz kultury bakterii

Sprawna praca układu trawiennego, czyli pierwszej linii obrony systemu odpornościowego, opiera się na bakteriach (lub mikroflorze). Zarówno pre- jak i probiotyki wspierają odporność, dzięki stymulowaniu wzrostu flory bakteryjnej w jelitach. Dlatego warto włączyć je do codziennej diety.

Doskonałym źródłem probiotyków jest zwykły jogurt - produkt, który warto zjadać każdego dnia. Innymi produktami obfitującymi w probiotyki są: szparagi, banany oraz cykoria. Ponadto cennym źródłem pre- i probiotyków są kiszone produkty, takie jak kimchi, kombucza, guma guar, kwaszona kapusta i kefir.

4. Kolorowe owoce i warzywa

Rośliny zawierają tysiące naturalnych składników zwanych fitochemikaliami, które pomagają chronić organizm przed wirusami, grzybami i innymi zagrożeniami. Wyżej wymienione substancje mogą chronić również Ciebie. Jeżeli możesz, kupuj organiczne i sezonowe owoce oraz warzywa, ponieważ mają więcej wartości odżywczych. Świeże warzywa najlepiej jest jeść surowe.

Najpotężniejsze źródło przeciwutleniaczy znajduje się w jagodach, np.: borówkach, jeżynach, żurawinie i truskawkach. Antocyjany nadają jagodom głęboki, nasycony kolor (np.: intensywny czerwony lub fioletowy). Ponadto jagody zawierają ogromną ilość witaminy C.

Przykłady innych fitochemicznych produktów, które wzmacniają odporność to:

  • Żółte karotenoidy w słodkich ziemniakach i dyni
  • Likopen w czerwonych pomidorach i gujawie
  • Allicyna w białym czosnku
  • Kwercetyna w cebuli
  • Resweratrol w czerwonych winogronach oraz winie

5. Zielona herbata

Regularnie popijaj zieloną herbatę. Ten popularny chiński napój działa przeciwzapalnie, zwalcza wolne rodniki, które odpowiadają za rozwój chorób oraz chronią komórki przed uszkodzeniem ich DNA.

6. Cynk

Ten często niedoceniany minerał i przeciwutleniacz jest niezwykle ważnym czynnikiem wzmacniającym odporność. Pomaga zwalczać infekcje. Cynk występuje w dużych ilościach w wołowinie, dlatego też wegetarianie powinni go suplementować. Alternatywnym źródłem cynku są pestki dyni.

7. Produkty oczyszczające organizm

Niektóre składniki wspomagają proces detoksykacji organizmu. W ten sposób zmniejsza się obciążenie systemu odpornościowego. Dobrym przykładem jest chlorofil, przeciwutleniacz znajdujący się w zielonych warzywach. Żeby czerpać garściami z ich korzystnych właściwości, chrup zielone warzywa tak często, jak tylko możesz...

8. Białko serwatkowe

Białko serwatkowe jest wyizolowane z mleka, łatwo się przyswaja i zawiera przeciwutleniacze. Możesz je dodawać do śniadań lub shake'ów, zwłaszcza jeżeli chcesz poprawić lub zachować kondycję podczas ćwiczeń.

0

Dodaj komentarz

Myślimy, że polubisz