Hura!

hooray

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci e-mail.

Zamknij

Mój koszyk

Twoje próbki

Wybierz próbkę do zamówienia

cashback

Sprawdź dostępne oferty dostosowane do Ciebie!

Wybierz swój adres wysyłki

Produkty wspierające pracę mózgu

produkty-wspierajace-prace-mozgu-1-size-3
0
Zastanawiasz się, jak poprawić pamięć i koncentrację? Zapomnij o krzyżówkach, sudoku i quizach. Po prostu zajrzyj do swojej lodówki.
Mięta

Naukowcy dokonali zdumiewającego odkrycia: sam zapach mięty ożywia ciało i umysł. Jeśli więc po południu czujesz wyraźny spadek koncentracji, zamiast sięgać po kolejną filiżankę espresso, postaw na miętową herbatę.

Popcorn


To pełne ziarno – jak ryż pełnoziarnisty, ciemny makaron czy pieczywo. Wymienione produkty powoli uwalniają glukozę do krwi. Dzięki temu możemy zachować bystrość umysłu i wysoki poziom koncentracji przez cały dzień. Kiedy więc przychodzi czas na przekąskę, wiesz już po co sięgnąć.

Jajka

Witamina D wytwarzana jest w naszych organizmach pod wpływem słońca. Można ją także znaleźć w niektórych produktach spożywczych, jak na przykład jajka. Warto o tym pamiętać, bo badania wykazały, że niski poziom witaminy D może prowadzić do zaburzeń procesów poznawczych. Nie ma na to wprawdzie twardych dowodów, ale istnieje głębokie przekonanie, że witamina D wzmacnia połączenia komórek nerwowych. Zanim jednak włożysz mendel jajek do koszyka − upewnij się, że są od kur z wolnego wybiegu; takie jajka zawierają największą ilość witaminy D, więc warto po nie sięgnąć.

Jagody

Badanie przeprowadzone na 16 000 kobiet potwierdziło, że regularne spożywanie tych słodkich i pysznych owoców może odmłodzić mózg o prawie dwa lata. A to za sprawą antyoksydantów, które zwiększają przepływ nasyconej tlenem krwi do mózgu. Dodaj garść jagód do jogurtu naturalnego, muesli, albo smoothie. Możesz też rozgnieść je i rozsmarować na kromce pełnoziarnistego pieczywa, jako alternatywę dla dżemu.

Tłuste ryby

Mózg uwielbia tłuste ryby. Wiele osób ma niedobory kwasów Omega-3, które są niekwestionowanym budulcem komórek nerwowych. Sięgaj więc po tłuste ryby co najmniej raz w tygodniu: sardynki, pstrąga, łososia czy świeżego tuńczyka.

Pomidory

Te bogate w silny przeciwutleniacz – likopen – warzywa pomagają chronić organizm przed wolnymi rodnikami, które mogą uszkadzać komórki nerwowe, co z kolei może prowadzić do przedwczesnej demencji. Zaskakujące jest to, że w procesie obróbki termicznej, pomidory uwalniają jeszcze więcej witamin i mikroelementów. Wykorzystaj to: przygotuj tradycyjną zupę pomidorową lub sos z dodatkiem oliwy, by zoptymalizować wchłanianie wszystkich składników odżywczych.

Gorzka czekolada

Czekolada poprawia pamięć. Dobrej jakości gorzka czekolada, zawierająca minimum 70% kakao, to nieoceniony zastrzyk flawonoidów – antyoksydantów poprawiających pamięć, koncentrację i pracę mózgu. Rozpuść kilka kostek ciemnej czekolady, zanurz w niej truskawki i rozkoszuj się chwilą. Twoje szare komórki będą Ci bardzo wdzięczne.

Masło orzechowe

Nie tylko świetnie smakuje na toście, ale też fantastycznie wspiera pracę mózgu. Orzechy zawierają dużo witaminy E, która chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywołanym przez wolne rodniki. Sięgając po masło orzechowe upewnij się, że nie ma w swoim składzie cukru i soli. Dzięki temu Twoje śniadanie będzie jeszcze zdrowsze i pożywniejsze.

Stek

Chude, czerwone mięso to źródło żelaza, które z kolei jest niezwykle ważne dla prawidłowej pracy mózgu. To właśnie żelazo wiąże i transportuje tlen. Niedobór może prowadzić do zaburzeń koncentracji, spadku energii i zmęczenia. Zawsze sięgaj po chude kawałki mięsa. Jeśli jesteś wegetarianką, zastąp je żółtkiem, czerwoną fasolą, soczewicą, suszonymi morelami, brokułami, pełnoziarnistym pieczywem lub płatkami – są równie bogate w ten cenny składnik mineralny.

Soczewica

Jest zdrowa i smaczna. Dodana do zup czy sosów, wspomaga prawidłową pracę mózgu – za sprawą dużej zawartości kwasu foliowego i witaminy B. Kwas foliowy odgrywa również istotną rolę w obniżaniu poziomu aminokwasów, mogących pogarszać pracę mózgu. Jeśli nie masz czasu na gotowanie, sięgnij po soczewicę w puszce. Jest tak samo zdrowa i bogata w wartości odżywcze.

Cynamon

To świetna przyprawa o słodkim, korzennym aromacie, która nie tylko doskonale pasuje do szarlotki czy grzanego wina, ale też znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Doskonale wspiera pracę mózgu i całego organizmu. Niektóre badania sugerują, że cynamon może nawet zmniejszać ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera. Dodaj szczyptę cynamonu do płatków i rozkoszuj się pełnym zdrowia smakiem.
0

Dodaj komentarz

Myślimy, że polubisz