Hura!

hooray

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci e-mail.

Zamknij

Mój koszyk

Twoje próbki

Wybierz próbkę do zamówienia

cashback

Sprawdź dostępne oferty dostosowane do Ciebie!

Wybierz swój adres wysyłki

Kuchenny pamiętnik: sprawdzone sposoby na oszczędzanie zaczerpnięte od czterech mam

sprawdzone-sposoby-na-oszczedzanie-pieniedzy
0
Czy marzysz o możliwości zaoszczędzenia większej kwoty pieniędzy na rodzinne przyjemności? Zacznij od kuchni, gdzie nawet niewielkie zmiany w sposobie gotowania oraz sprzątania pomogą Ci zaoszczędzić sporą sumę pieniędzy. Poprosiliśmy najbardziej rozsądne mamy o podzielenie się z nami najlepszymi poradami...

Używaj zdrowego rozsądku podczas robienia zakupów

Kupowanie sezonowych warzyw i owoców oznacza, że wybierasz najsmaczniejsze, powszechnie dostępne oraz najświeższe produkty uprawiane w lokalnych gospodarstwach, zamiast tych importowanych, dzięki czemu możesz sporo zaoszczędzić. Na zakupy zabierz ze sobą listę sezonowych warzyw wydrukowaną z Internetu – a także jedno z dzieci. Pomoże Ci wyszukać najlepsze sezonowe okazje, a przy tym będzie to świetny pretekst do wspólnej zabawy. 

Pamiętaj, że żywność można kupować również w innych miejscach niż supermarket. Sklepy osiedlowe posiadają bogatą ofertę owoców i warzyw w przystępnej cenie, zwłaszcza jeżeli szukasz tych dojrzałych. Natomiast sklepy z żywnością orientalną to genialne miejsca do kupowania produktów spożywczych takich jak: ryż, olej i przyprawy, w większych opakowaniach, co jest czasami bardziej ekonomiczne niż oferta supermarketu. Z pewnością odczuje to Twój domowy budżet.

Zaprzyjaźnij się ze swoją zamrażarką

Sporo możesz zaoszczędzić gotując dużą porcję danej potrawy, a następnie zamrażając ją w pojemnikach do późniejszego odgrzania. W praktyce oznacza to zakupienie nieco większej ilości składników i mniejszą ilość odpadków. Jeżeli chcesz dla dzieci zamrozić nieco mniejsze porcje, wykorzystaj system pakowania próżniowego. Nie musisz mieć specjalnego sprzętu. Wystarczy, że wyssiesz powietrze za pomocą słomki z torebek do zamrażania. Dzięki temu danie na dłużej zachowa świeżość i nie straci cennych wartości odżywczych i mineralnych. Z pewnością nie będziesz musiała długo namawiać dzieci do pomocy przy wysysaniu powietrza z torebek – dla nich będzie to super zabawa!

Ku Twojemu zdziwieniu odkryjesz długą listę składników, które świetnie nadają się do zamrażania – wśród nich są zioła takie jak: rozmaryn, szałwia, tymianek i oregano. Zioła wymieszaj z oliwą, a potem mieszaninę przelej do pojemników na lód (oliwa redukuje ciemnienie produktów oraz zapobiega zbyt głębokiemu zamrożeniu). Natomiast żółtka jajka wymieszane z łyżeczką cukru, sprawią że po rozmrożeniu proteiny nadal będą płynne. Warto zamrozić również pozostałości warzyw – po prostu wrzuć je do torebki, a kiedy uzbierasz już sporą ilość przygotuj z nich bulion.

Uporządkuj szafkę ze środkami do sprzątania

Nie zagracaj szafek mnóstwem produktów w sprayu oraz tubkach. Zamiast tego kup jeden wielozadaniowy spray, który może być wykorzystywany do czyszczenia różnych powierzchni, butelkę octu spirytusowego do mycia okien i luster (to sprawdzony sposób na eliminację nieestetycznych smug i zacieków), jak również ściereczkę z mikrofibry, do czyszczenia różnych sprzętów gospodarstwa domowego (od kuchenki, poprzez zlew, aż po blaty) przy wykorzystaniu jedynie wody. Dobrej jakości płyn do mycia naczyń taki jak: Fairy Platinum to środek, który obowiązkowo musisz mieć w swojej kuchni – wystarczy niewielka ilość płynu do pozmywania zlewu pełnego brudnych naczyń. 

Sprawdź co zostaje na stole po posiłku

Dwa razy się zastanów zanim coś wyrzucisz. Makaron lub ryż można dodać do sałatek lub usmażyć z papryką i cebulą. Resztki makaronów, ziół lub ryż można wykorzystać w zupie warzywnej, co wzbogaci jej smak. Z kolei pozostałości mięsa doskonale uzupełnią sałatki, będą znakomitym dodatkiem do kanapek czy fajitas.Nawet produkty, które z pozoru nadają się tylko do wyrzucenia, dzięki odrobinie kreatywności można wykorzystać –czerstwy chleb nadaje się nie tylko do karmienia ptaków! Zetrzyj go na tarce i panierka jest już gotowa. Pokrój chleb w kostkę i przygotuj z niego grzanki do zupy. Mocno dojrzałe banany są idealne do przygotowania bananowego chlebka lub koktajlu. Możesz także zebrać tłuszcz, który pozostał na patelni po smażeniu bekonu, przechowywać go w lodówce i używać do smażenia warzyw zamiast masła. Jest całkowicie darmowy i przepyszny!

Jaki jest Twój sposób na oszczędności w kuchni i całym domu? Skorzystaj z funkcji komentarza i podziel się z nami swoimi sposobami na oszczędzanie…

 

0

Dodaj komentarz

Myślimy, że polubisz