Mój kosz

Odnoszący sukcesy

Hourra

Wybierz swój adres wysyłki

Brawo!

brawo

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci wiadomość e-mail.

Blisko

Wysyłanie zakończone!

brawo

Twój paragon jest obecnie przetwarzany. Wkrótce otrzymasz wiadomość e-mail z potwierdzeniem statusu żądania.

Przejdź do zakupów

Zapisz kupony przed przystąpieniem do zakupów u autoryzowanego sprzedawcy . Pamiętaj, żeby zachować paragon!

Zeskanuj paragon

Seminarium

Użyj telefonu komórkowego, aby zrobić zdjęcie paragonu i wysłać je w ciągu 15 dni.

Poproś o zwrot

Jak tylko Twój paragon zostanie zatwierdzony, możesz ubiegać się o zwrot gotówki. Kliknij Rozumiem, aby rozpocząć.

Klikając ikonkę Rozumiem, akceptujesz Nasz regulamin.

Rozumiem

Możesz śledzić wszystkie swoje oszczędności, przechodząc do Moje konto

5 sposobów na dobrą organizację lodówki

5 sposobów na dobrą organizację lodówki

0
Wiedziałaś, że dzięki odpowiedniej organizacji lodówki możesz zaoszczędzić pieniądze podczas zakupów spożywczych, a nawet zadbać o zdrowie? Oto kilka rzeczy, o których powinnaś wiedzieć...
Lubisz czytać porady dotyczące oszczędzania? Być może zaskoczy Cię fakt, że oszczędzanie najlepiej zacząć od lodówki. Dobra organizacja lodówki nie tylko pozwoli Ci uniknąć niepotrzebnych wycieczek do sklepu (i zbędnego wydawania pieniędzy), ale też sprawi, że Twoje jedzenie będzie zdrowsze i smaczniejsze. Przeczytaj nasze wskazówki, aby dowiedzieć się, jak tego dokonać. Gotowa na to, by zajrzeć do lodówki?

1. Posortuj produkty 
Niektóre produkty powinny być przechowywane w lodówce, inne zaś możemy schować w szafkach. Większość owoców i warzyw lepiej jest trzymać w lodówce; wyjątkiem są banany, ananasy, avocado, nektarynki, ziemniaki i cebula – te produkty najlepiej jest trzymać w chłodnym (ale nie zimnym), zaciemnionym miejscu. Chleb przechowywany w lodówce starzeje się szybciej niż ten trzymany w szafce lub chlebaku. 

2. Odpowiednio rozmieść produkty na półkach
Najlepszym miejscem dla mięsa jest dolna półka w lodówce, to samo tyczy się owoców morza, ponieważ ich naturalne soki nie przenoszą się na inne produkty. Mleko i nabiał powinny znaleźć się na środkowej półce, ponieważ jest tam najchłodniej. 

3. ... i na drzwiach lodówki
Półki na drzwiach lodówki to miejsce najbardziej narażone na częste zmiany temperatury. Dlatego jajka, które należy przechowywać w stałej temperaturze, lepiej jest umieścić na środkowych półkach lodówki.

4. Ustaw odpowiednią temperaturę
Odpowiednia temperatura może przedłużyć świeżość produktów nawet o trzy dni. Najlepiej, gdy temperatura w Twojej lodówce mieści się w przedziale od 0°C do 4°C. Sprawdzaj regularnie, czy temperatura w lodówce nie jest zbyt wysoka ani zbyt niska – nieodpowiednia temperatura negatywnie wpływa na świeżość produktów; lodówka, która chłodzi zbyt mocno może też zużywać więcej prądu.

5. Nie zapomnij o zamrażarce
Mądrze używaj zamrażarki. Oszczędzaj pieniądze, zamrażając takie produkty, jak krojony chleb czy resztki jedzenia. Można je szybko rozmrozić, a zamrożone nie zepsują się, jeśli zapomnisz o nich na kilka dni!

Znasz inne sposoby na dobrą organizację lodówki? Podziel się nimi w komentarzach!
 
0

Dodaj komentarz

Myślimy, że polubisz

Zgoda na pliki cookie