Hura!

hooray

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci e-mail.

Zamknij

Mój koszyk

Twoje próbki

Wybierz próbkę do zamówienia

cashback

Sprawdź dostępne oferty dostosowane do Ciebie!

Wybierz swój adres wysyłki

Jak hodować pomidory?

jak-hodowac-pomidory
0
Istnieje wiele sposobów na wyhodowanie idealnego pomidora, które są mniej lub bardziej skuteczne - ogrodnictwo to nie nauka ścisła. Przekonaj się, który sposób jest odpowiedni dla Ciebie.

Istnieje wiele sposobów na wyhodowanie idealnego pomidora, które są mniej lub bardziej skuteczne - ogrodnictwo to nie nauka ścisła. Przekonaj się, który sposób jest odpowiedni dla Ciebie.

Jakie są rodzaje pomidorów?
Odmiany samokończące to pomidory pnące się jak winogrona, które powinny opierać się na odpowiedniej drabince. Trzeba je przycinać, bo z rozrośniętymi roślinami trudno sobie poradzić. To „konie wyścigowe" świata pomidorów, dają duże zbiory, ale są nieodporne na choroby.

Pomidory wysokorosnące to odmiany krzaczaste, które nie potrzebują podpór, chociaż przyda im się palikowanie, żeby owoce nie leżały na ziemi. Są one bardziej odporne na choroby i zajmują mniej miejsca. Czas zbiorów takich pomidorów jest krótki, a sadzenie co 3-4 tygodnie zapewnia owoce przez cały czas.

Uprawa pomidorów
Wysiew w ziemi lub w pojemnikach do wysiewu nasion
Nasiona wysiane bezpośrednio do ziemi rozwijają korzeń palowy, dzięki czemu roślina jest silniejsza i bardziej odporna na choroby. Nasiona wysiewane w pojemnikach rozwijają korzenie boczne, które są słabsze. Nasiona zasiane do ziemi potrzebują większej ochrony niż nasiona w pojemnikach. Jeśli chcemy wyhodować tylko kilka roślin, lepszym rozwiązaniem będzie wysianie nasion do doniczki.

Przesadzanie
Wysadzanie sadzonek do ziemi gdy pojawi się pierwszy liść właściwy stymuluje wykształcenie się korzeni. Jednak miejsce, w którym z pędu wykształcają się korzenie, jest osłabione i podatne na choroby. Gdy przesadzamy sadzonki do ziemi umieśćmy je na tym samym poziomie na jakim rosły w doniczce czy pojemniku.

Podlewanie
Pomidory lubią obfite podlewanie, ale trzeba też zapewnić odpływ wody. Obsadzanie sadzonek krzaków na kopczykach zapewni dobry odpływ wody i odpowiednią ilość tlenu korzeniom. W lecie należy je raz w tygodniu dobrze podlewać i unikać zmoczenia liści.

Odżywianie
W okresie rozrostu należy podsypać wokół rośliny łyżeczkę nawozu z potasem, a następnie dobrze ją podlać. Odżywianie jest szczególnie ważne, gdy wykształcają się owoce.

Żółte liście
Żółte liście na dole rośliny nie muszą świadczyć o chorobie. Liście takie służą jako „spiżarnia", która magazynuje mikroelementy uwalniane przez roślinę, gdy są jej potrzebne. Żółte liście mogą też oznaczać pojawienie się zarazy ziemniaka lub alternariozy pomidora.

Ochrona przed szkodnikami i chorobami
Roślina nie będzie chorować jeśli zadbasz o odpowiednie odstępy i nie zmoczysz liści. Oprószenie liści siarką w proszku zapewni im naturalną ochronę. Obsypanie siarką odstrasza również mączlika szklarniowego. Proszek należy wsypać do puszki z otworami w denku (przypominającej solniczkę) i obsypywać nim roślinę raz na tydzień. Niewielką ilością siarki można również posypać łodygę rośliny.

Zbiory i przechowywanie
Pomidory mają najlepszy smak, gdy całkowicie dojrzeją na krzaku. Wtedy skrobia przekształca się w cukier, dzięki czemu mają bardziej intensywny smak. Pomidory powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej, a nie w lodówce, ponieważ chłód negatywnie wpływa na ich smak.

Co z nasionami?
Naturalne nasiona
Takie nasiona są produkowane przez certyfikowanych hodowców. Na żadnym etapie ich produkcji nie stosuje się środków chemicznych.

Nasiona modyfikowane genetycznie (GMO)
Nie ma genetycznie modyfikowanych nasion pomidorów. Takie nasiona stosuje się tylko w uprawie bawełny, kukurydzy czy soi.

Nasiona produkowane na sprzedaż
Takie nasiona można kupić w sklepach ogrodniczych, sklepach ze sprzętem ogrodniczym i supermarketach. Są to odmiany zapylane losowo jak i mieszańce.

Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a do Europy przywiózł je prawdopodobnie w 1493 roku Krzysztof Kolumb. Szybko stały się ulubionym warzywem w kuchni włoskiej. Według klasyfikacji botanicznej pomidor to owoc, ale zazwyczaj służy do przygotowania obiadu a nie deseru, dlatego określa się go jako warzywo.

0

Dodaj komentarz

Myślimy, że polubisz