Ciasto czekoladowe - brownie

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Temperatura piekarnika: 180°C
- 125 g masła
- 45 g kakao
- 2 duże jaja
- 200 g drobnego cukru
- 150 g mąki z dodatkiem środków spulchniających
- 60 g posiekanej ciemnej czekolady
- Roztopić masło. Zdjąć z ognia, dodać kakao i dobrze wymieszać.
- Delikatnie ubić jajka, następnie dodać cukier i dobrze razem utrzeć. Do jaj wlać kakaową miksturę i wymieszać. Do masy przesiać mąkę i całość delikatnie połączyć dodając okruchy czekolady.
- Ciasto wylać o wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy o długości 20cm. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku przez 25 minut. Ciasto powinno być dobrze wypieczone lecz wilgotne.
- Wystudzić i pociąć na mniejsze kwadraty. Oprószyć cukrem pudrem i kakao.
Podstawowe babeczki

Czas pieczenia: 12-15 minut
Temperatura piekarnika: 200°C
- 125 g miękkiego masła lub margaryny do pieczenia
- 170 g drobnego cukru
- 2 duże jajka
- 5 ml esencji waniliowej
- 280 g mąki z dodatkiem środków spulchniających
- 200 ml mleka
- Utrzeć masło i cukier, aż do otrzymania lekkiej konsystencji. Pojedynczo dodawać jaja, a po każdym dobrze wszystko razem utrzeć. Dolać esencji waniliowej i znów porządnie wszystko wymieszać.
- Dodać mąkę i w miarę potrzeby również mleko. Połączyć razem wszystkie składniki.
- Wyłożyć formę do babeczek papierowymi foremkami i za pomocą łyżeczki wykładać do nich masę. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku przez około 12-15 minut na złoty kolor. Pozostawić do wystudzenia.
Ciasteczka waniliowe

Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia w lodówce
Czas pieczenia: 10-12 minut
Temperatura piekarnika: 170°C
- 120 g masła
- 1 żółtko dużego jaja
- 5 ml esencji waniliowej
- 180 g mąki tortowej
- Ucierać masło i cukier, aż do otrzymania lekkiej konsystencji. Dodać żółtko i esencję waniliową i utrzeć wszystko razem. Wsypać mąkę i mieszać do otrzymania konsystencji miękkiego ciasta. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i umieścić na godzinę w lodówce.
- Rozwałkować ciasto przez folię spożywczą. Za pomocą foremek do wycinania ciasta uformować małe ciasteczka. Umieścić ciasteczka na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec w uprzednio nagrzanym piekarniku przez około 10-12 minut. Po upieczeniu zdjąć z blachy i wystudzić.
Biszkopt

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Temperatura piekarnika: 160°C
- 5 dużych jaj z oddzielonymi białkami od żółtek
- 160 g drobnego cukru
- 12,5ml soku z cytryny
- 120 g mąki tortowej
- szczypta soli
- Ubić pianę z białek, ale starać się jej nie przebić, czyli nie ubijać zbyt długo. Podczas ubijania powoli i w małych dawkach dodać 100 g drobnego cukru. Dodać sok z cytryny. Odstawić.
- W drugiej misce ucierać żółtka, aż przybiorą jasną barwę (nie ma potrzeby oczyszczania ubijaczek miksera po ubiciu piany z białek). Dodać resztę cukru i kontynuować ubijanie, aż masa nabierze gęstej, kremowej konsystencji.
- Bardzo delikatnie połączyć ze sobą obie masy.
- Do masy przesiać mąkę dodając ją w kilku porcjach i za każdym razem delikatnie mieszając.
- Przelać ciasto do dwóch form o średnicy 20 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Delikatnie ostukać formę i włożyć do uprzednio nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od boków formy. Wyłożyć z formy i wystudzić.
Hozzászólását törölni készül.