Mój koszyk

Odnoszący sukcesy

Hourra

Brawo!

brawo

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci wiadomość e-mail.

Blisko

Wysyłanie zakończone!

brawo

Twój paragon jest obecnie przetwarzany. Wkrótce otrzymasz wiadomość e-mail z potwierdzeniem statusu żądania.

Przejdź do zakupów

Zapisz kupony przed przystąpieniem do zakupów u autoryzowanego sprzedawcy . Pamiętaj, żeby zachować paragon!

Zeskanuj paragon

Seminarium

Użyj telefonu komórkowego, aby zrobić zdjęcie paragonu i wysłać je w ciągu 15 dni.

Poproś o zwrot

Jak tylko Twój paragon zostanie zatwierdzony, możesz ubiegać się o zwrot gotówki. Kliknij Rozumiem, aby rozpocząć.

Klikając ikonkę Rozumiem, akceptujesz Nasz regulamin.

Rozumiem

Możesz śledzić wszystkie swoje oszczędności, przechodząc do Moje konto

Sprawdzone przepisy na ciasta

Sprawdzone przepisy na ciasta

0
Poniższy artykuł prezentuje podstawowe, klasyczne przepisy na ciasta.

Ciasto czekoladowe - brownie

Ciasto_czekoladowe-brownie

Liczba porcji:
12
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Temperatura piekarnika: 180°C
  • 125 g masła
  • 45 g kakao
  • 2 duże jaja
  • 200 g drobnego cukru
  • 150 g mąki z dodatkiem środków spulchniających
  • 60 g posiekanej ciemnej czekolady
  1. Roztopić masło. Zdjąć z ognia, dodać kakao i dobrze wymieszać.
  2. Delikatnie ubić jajka, następnie dodać cukier i dobrze razem utrzeć. Do jaj wlać kakaową miksturę i wymieszać. Do masy przesiać mąkę i całość delikatnie połączyć dodając okruchy czekolady.
  3. Ciasto wylać o wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy o długości 20cm. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku przez 25 minut. Ciasto powinno być dobrze wypieczone lecz wilgotne.
  4. Wystudzić i pociąć na mniejsze kwadraty. Oprószyć cukrem pudrem i kakao.

Podstawowe babeczki

Podstawowe_babeczki

Liczba porcji:
12
Czas pieczenia: 12-15 minut
Temperatura piekarnika: 200°C
  • 125 g miękkiego masła lub margaryny do pieczenia
  • 170 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 5 ml esencji waniliowej
  • 280 g mąki z dodatkiem środków spulchniających
  • 200 ml mleka
  1. Utrzeć masło i cukier, aż do otrzymania lekkiej konsystencji. Pojedynczo dodawać jaja, a po każdym dobrze wszystko razem utrzeć. Dolać esencji waniliowej i znów porządnie wszystko wymieszać.
  2. Dodać mąkę i w miarę potrzeby również mleko. Połączyć razem wszystkie składniki.
  3. Wyłożyć formę do babeczek papierowymi foremkami i za pomocą łyżeczki wykładać do nich masę. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku przez około 12-15 minut na złoty kolor. Pozostawić do wystudzenia.

Ciasteczka waniliowe

Ciasteczka_waniliowe
Liczba porcji: około 20
Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia w lodówce
Czas pieczenia: 10-12 minut
Temperatura piekarnika: 170°C
  • 120 g masła
  • 1 żółtko dużego jaja
  • 5 ml esencji waniliowej
  • 180 g mąki tortowej
  1. Ucierać masło i cukier, aż do otrzymania lekkiej konsystencji. Dodać żółtko i esencję waniliową i utrzeć wszystko razem. Wsypać mąkę i mieszać do otrzymania konsystencji miękkiego ciasta. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i umieścić na godzinę w lodówce.
  2. Rozwałkować ciasto przez folię spożywczą. Za pomocą foremek do wycinania ciasta uformować małe ciasteczka. Umieścić ciasteczka na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec w uprzednio nagrzanym piekarniku przez około 10-12 minut. Po upieczeniu zdjąć z blachy i wystudzić.

Biszkopt

biszkopt
Porcja: 1 ciasto o średnicy 20cm
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Temperatura piekarnika: 160°C
  • 5 dużych jaj z oddzielonymi białkami od żółtek
  • 160 g drobnego cukru
  • 12,5ml soku z cytryny
  • 120 g mąki tortowej
  • szczypta soli
  1. Ubić pianę z białek, ale starać się jej nie przebić, czyli nie ubijać zbyt długo. Podczas ubijania powoli i w małych dawkach dodać 100 g drobnego cukru. Dodać sok z cytryny. Odstawić.
  2. W drugiej misce ucierać żółtka, aż przybiorą jasną barwę (nie ma potrzeby oczyszczania ubijaczek miksera po ubiciu piany z białek). Dodać resztę cukru i kontynuować ubijanie, aż masa nabierze gęstej, kremowej konsystencji.
  3. Bardzo delikatnie połączyć ze sobą obie masy.
  4. Do masy przesiać mąkę dodając ją w kilku porcjach i za każdym razem delikatnie mieszając.
  5. Przelać ciasto do dwóch form o średnicy 20 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Delikatnie ostukać formę i włożyć do uprzednio nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od boków formy. Wyłożyć z formy i wystudzić.

 

0
1.00
Kup Fairy Pure & Clean a zwrócimy Ci 1 zł (dotyczy wszystkich rozmiarów opakowań)

Dodaj komentarz

Myślimy, że polubisz

Zgoda na pliki cookie