Hura!

hooray

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci e-mail.

Zamknij

Mój koszyk

Twoje próbki

Wybierz próbkę do zamówienia

cashback

Sprawdź dostępne oferty dostosowane do Ciebie!

Wybierz swój adres wysyłki

Rozgrzewające zupy: zupa z soczewicy i hiszpańska zupa z fasolą

rozgrzewajace-zupy-zupa-z-soczewicy-i-hiszpanska-zupa-z-fasola
0
Zanurz łyżkę w rozgrzewającej zupie, która poprawi Ci humor

Zupa z soczewicy z grzybami

Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 30 minut
Porcje: 4



Składniki:

  • 15 ml oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, obrana i drobno posiekana
  • 200g wędzonego schabu wieprzowego lub bekonu pokrojonego w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
  • Mała garstka posiekanej świeżej pietruszki
  • 150 g niedużych pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • 250 g soczewicy, po odsączeniu
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w nieduże kawałki
  • Bulion lub woda
  • Cytryna do smaku
  • Listki mięty do przybrania

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku. Wrzuć cebulę, seler, wędzony schab lub boczek, czosnek i pietruszkę.
  2. Powoli duś pod przykryciem przez 5 minut, następnie dodaj grzyby. Po dodaniu grzybów duś jeszcze przez 5 minut.
  3. Dodaj soczewicę i wlej bulion lub wodę, tak by przykryła całość. Gotuj na mały ogniu przez około 30 minut.
  4. Dopraw zupę i dodaj sok z cytryny oraz miętę do smaku.
  5. Podawaj z pieczywem i plastrami dojrzałego sera cheddar.

Hiszpańska zupa z fasolą i chorizo

Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 1,5 godziny
Porcje: 4-6



Składniki:

  • 250 g fasoli borlotti, namoczonej przez noc
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1-2 średnie cebule, obrane i drobno posiekane
  • 400 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w niedużą kostkę
  • 100 g poszatkowanej kapusty
  • 2 kiełbaski chorizo (około 200 g), pokrojone w plasterki
  • Sól morska i czarny pieprz do smaku
  • Papryka mielona do smaku

Przygotowanie:

  1. Odsącz fasolę i przełóż ją do wysokiego garnka.
  2. Zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Od czasu do czasu usuwaj zbierającą się na powierzchni pianę łyżką cedzakową.
  3. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 30 minut, aż fasola stanie się miękka, ale wciąż jędrna. Odsącz i odstaw na bok.
  4. Garnek postaw z powrotem na średnim ogniu i wlej do niego oliwy z oliwek. Wrzuć cebulę, ziemniaki i kapustę, uzupełnij przyprawy.
  5. Dodaj fasolę i bulion, gotuj przez około 30 minut. Wrzuć krążki kiełbaski chorizo i gotuj wszystko przez kolejne 10 minut.
  6. Przelej zupę do miseczek. Podawaj posypaną papryką, odrobiną soli i pieprzu.



0

Dodaj komentarz

Myślimy, że polubisz