Hura!

hooray

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci e-mail.

Zamknij

Mój koszyk

Twoje próbki

Wybierz próbkę do zamówienia

cashback

Sprawdź dostępne oferty dostosowane do Ciebie!

Wybierz swój adres wysyłki

Rozgrzewające zupy na zimowy obiad.

Rozgrzewające zupy na zimowy obiad.

0
Zima to czas na zupy – te pyszne, gęste i sycące, odpowiednie na zimę, a często zastępujące także drugie danie. Oto kilka ciekawych i smacznych pomysłów.

Zupa meksykańska pikantna
Składniki:
2 puszki pomidorów w puszce
czosnek
korpus z kurczaka
włoszczyzna
wołowina mielona – 30 dkg
fasola czerwona
2 limonki
2 garście kaszy kuskus
sos tabasco z papryczek jalapeno
papryka chili
przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra, oregano, oliwa z oliwek
koncentrat pomidorowy (mała puszka)

Przygotowanie:

Ugotować rosół na korpusie oraz włoszczyźnie (około 3-4 litry). Po ok. 40 min. dodać 2 garście kaszy kuskus. Na rozgrzanej oliwie usmażyć czosnek, cebulę oraz 2 puszki pomidorów z puszki (wcześniej można je rozgnieść widelcem). Połączyć pomidory z rosołem, wyjąć z niego pora i korpus i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Do zupy dodać łyżeczkę oragano. W międzyczasie na patelni usmażyć mieloną wołowinę wraz z solą , pieprzem, papryką sypką, papryką chili (im bardziej ostre tym lepsze). Do zupy dodać mięso, sok z 1-2 limonek (do smaku, ok. 2 łyżek sosu jalapeno (zielone tabasco), koncentrat pomidorowy oraz czerwonej fasoli (może być z puszki). Można dodać rozgniecione 2-3 ząbki czosnku. Wszystko razem zagotować, doprawić do smaku, podawać z pieczywem. Zupa powinna mieć gęstą konsystencję. Podając na talerzu można posypać ostrym serem żółtym. Ozdobić świeżym oregano.

 

Zupa meksykańska z kukurydzą

Składniki:
450 g karkówki
350 g piersi kurczaka
1/4 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka oregano
1/2 szklanki posiekanej cebuli
1 łyżeczka soli
 1/4 łyżeczki pieprzu
2 kostki bulionu drobiowego
2 szklanki kukurydzy meksykańskiej maiz de pozole
5 papryczek ancho
3 papryczki pasilla (namoczone w gorącej wodzie przez ok. 15 min – oczyszczamy z miąższu i miksujemy w blenderze na pastę i przecieramy przez sitko, dodajemy do garnka kiedy mięso będzie miękkie)

Przygotowanie:

Karkówkę, przyprawy: kumin, oregano, sól i pieprz, cebulę oraz kostki bulionowe włożyć do garnka, zalać taką ilością wody, by zakryć wszystkie składniki. Doprowadzić do wrzenia i dusić na wolnym ogniu około godziny. Włożyć piersi kurczaka i dusić kolejne 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Kurczaka i karkówkę wyjąć, pokroić na małe kawałki, usuwając tłuszcz. Rosół ostudzić, zebrać tłuszcz (powinno być około 10 szklanek rosołu – w razie potrzeby dolać wody). Pokrojone mięso włożyć do rosołu, zagotować, dodać pastę z papryczek, zmniejszyć ogień, dodać kukurydzę i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Zupę można podawać jako danie główne z plackami tortilli.

Gulaszowa ostra

Składniki:

600 g miękkiej wołowiny
400 g ziemniaków
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 cebule,
2 łyżki margaryny
czerwona i zielona papryka
1 marchewka
1 pietruszka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso umyć, pokroić w duże kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Papryki umyć, przepołowić, oczyścić z pestek, miąższ pokroić na grubsze kawałki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Cebule obrać, drobno posiekać. W szerokim rondlu rozgrzać margarynę, wrzucić cebulę, zrumienić, wymieszać z ostrą papryką. Dodać mięso, smażyć około 5 minut. Przyprawić kminkiem, czosnkiem, podlać 1-2 łyżkami wody. Dusić około 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, przesmażyć. Wrzucić marchewkę, pietruszkę i paprykę. Dolać tyle wody, aby zupa była gęsta. Gotować jeszcze 15 20 minut. Tuż przed końcem gotowania zaprawić koncentratem pomidorowym, posypać majerankiem.

Zupa gulaszowa z fasolką

Składniki:

40 dkg wieprzowiny (łopatka, biodrówka)
1 cebula
1 kostka rosołowa
2-3 marchewki
por
seler
5 ziemniaków
1 puszka/słoik fasolki szparagowej

Przygotowanie: 

Mięso pokroić w kostkę. Na patelnię na olej drobno posiekaną cebulę i mięso – przesmażyć aż nie będzie czerwone. Odcedzić od tłuszczu, przełożyć do garnka, zalać wodą tyle żeby przykryło, dodać kostkę rosołową. Po zagotowaniu zebrać pianę, dodać 2 marchewki pokrojone w plastry, 1 pora pokrojonego w krążki, można dodać seler. Gotować aż warzywa zmiękną. W osobnym garnku ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę. Po ugotowaniu ziemniaki dodać do zupy. Dodać 1 puszkę fasolki szparagowej. Wszystko doprawić do smaku,  ja lubię na ostro, wiec daje ostrej  papryki + łyżeczkę ketchupu dla koloru. Podawać z bagietką, lub z grzankami (doskonałe z rozpuszczonym serem na wierzchu! ).

Gulaszowa z cukinią

Składniki:

1 cukinia
3 papryki
udziec z indyka 600 gr
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 pomidory
mały przecier pomidorowy
przyprawa do gulaszu
majeranek
natka pietruszki
ziele angielskie 3-4 ziarna
0,5 l bulionu

Przygotowanie:

Mięso pokroić na kawałeczki, przysmażyć razem z czosnkiem i cebulą na patelni. Pokroić paprykę. Włożyć do garnka podlać bulionem i gotować do miękkości z dodatkiem przyprawy do gulaszu ziela angielskiego i majeranku. Kiedy mięso już jest miękkie dodać pokrojoną cukinię i pokrojone w kostkę pomidory oraz przecier. Gotować ok 10-15 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.

Smacznego!
0

Dodaj komentarz

Myślimy, że polubisz