Mój kosz

Odnoszący sukcesy

Hourra

Wybierz swój adres wysyłki

Brawo!

brawo

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci wiadomość e-mail.

Blisko

Wysyłanie zakończone!

brawo

Twój paragon jest obecnie przetwarzany. Wkrótce otrzymasz wiadomość e-mail z potwierdzeniem statusu żądania.

Przejdź do zakupów

Zapisz kupony przed przystąpieniem do zakupów u autoryzowanego sprzedawcy . Pamiętaj, żeby zachować paragon!

Zeskanuj paragon

Seminarium

Użyj telefonu komórkowego, aby zrobić zdjęcie paragonu i wysłać je w ciągu 15 dni.

Poproś o zwrot

Jak tylko Twój paragon zostanie zatwierdzony, możesz ubiegać się o zwrot gotówki. Kliknij Rozumiem, aby rozpocząć.

Klikając ikonkę Rozumiem, akceptujesz Nasz regulamin.

Rozumiem

Możesz śledzić wszystkie swoje oszczędności, przechodząc do Moje konto

Rozgrzewające zupy na zimowy obiad.

Rozgrzewające zupy na zimowy obiad.

0
Zima to czas na zupy – te pyszne, gęste i sycące, odpowiednie na zimę, a często zastępujące także drugie danie. Oto kilka ciekawych i smacznych pomysłów.

Zupa meksykańska pikantna
Składniki:
2 puszki pomidorów w puszce
czosnek
korpus z kurczaka
włoszczyzna
wołowina mielona – 30 dkg
fasola czerwona
2 limonki
2 garście kaszy kuskus
sos tabasco z papryczek jalapeno
papryka chili
przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra, oregano, oliwa z oliwek
koncentrat pomidorowy (mała puszka)

Przygotowanie:

Ugotować rosół na korpusie oraz włoszczyźnie (około 3-4 litry). Po ok. 40 min. dodać 2 garście kaszy kuskus. Na rozgrzanej oliwie usmażyć czosnek, cebulę oraz 2 puszki pomidorów z puszki (wcześniej można je rozgnieść widelcem). Połączyć pomidory z rosołem, wyjąć z niego pora i korpus i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Do zupy dodać łyżeczkę oragano. W międzyczasie na patelni usmażyć mieloną wołowinę wraz z solą , pieprzem, papryką sypką, papryką chili (im bardziej ostre tym lepsze). Do zupy dodać mięso, sok z 1-2 limonek (do smaku, ok. 2 łyżek sosu jalapeno (zielone tabasco), koncentrat pomidorowy oraz czerwonej fasoli (może być z puszki). Można dodać rozgniecione 2-3 ząbki czosnku. Wszystko razem zagotować, doprawić do smaku, podawać z pieczywem. Zupa powinna mieć gęstą konsystencję. Podając na talerzu można posypać ostrym serem żółtym. Ozdobić świeżym oregano.

 

Zupa meksykańska z kukurydzą

Składniki:
450 g karkówki
350 g piersi kurczaka
1/4 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka oregano
1/2 szklanki posiekanej cebuli
1 łyżeczka soli
 1/4 łyżeczki pieprzu
2 kostki bulionu drobiowego
2 szklanki kukurydzy meksykańskiej maiz de pozole
5 papryczek ancho
3 papryczki pasilla (namoczone w gorącej wodzie przez ok. 15 min – oczyszczamy z miąższu i miksujemy w blenderze na pastę i przecieramy przez sitko, dodajemy do garnka kiedy mięso będzie miękkie)

Przygotowanie:

Karkówkę, przyprawy: kumin, oregano, sól i pieprz, cebulę oraz kostki bulionowe włożyć do garnka, zalać taką ilością wody, by zakryć wszystkie składniki. Doprowadzić do wrzenia i dusić na wolnym ogniu około godziny. Włożyć piersi kurczaka i dusić kolejne 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Kurczaka i karkówkę wyjąć, pokroić na małe kawałki, usuwając tłuszcz. Rosół ostudzić, zebrać tłuszcz (powinno być około 10 szklanek rosołu – w razie potrzeby dolać wody). Pokrojone mięso włożyć do rosołu, zagotować, dodać pastę z papryczek, zmniejszyć ogień, dodać kukurydzę i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Zupę można podawać jako danie główne z plackami tortilli.

Gulaszowa ostra

Składniki:

600 g miękkiej wołowiny
400 g ziemniaków
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 cebule,
2 łyżki margaryny
czerwona i zielona papryka
1 marchewka
1 pietruszka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso umyć, pokroić w duże kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Papryki umyć, przepołowić, oczyścić z pestek, miąższ pokroić na grubsze kawałki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Cebule obrać, drobno posiekać. W szerokim rondlu rozgrzać margarynę, wrzucić cebulę, zrumienić, wymieszać z ostrą papryką. Dodać mięso, smażyć około 5 minut. Przyprawić kminkiem, czosnkiem, podlać 1-2 łyżkami wody. Dusić około 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, przesmażyć. Wrzucić marchewkę, pietruszkę i paprykę. Dolać tyle wody, aby zupa była gęsta. Gotować jeszcze 15 20 minut. Tuż przed końcem gotowania zaprawić koncentratem pomidorowym, posypać majerankiem.

Zupa gulaszowa z fasolką

Składniki:

40 dkg wieprzowiny (łopatka, biodrówka)
1 cebula
1 kostka rosołowa
2-3 marchewki
por
seler
5 ziemniaków
1 puszka/słoik fasolki szparagowej

Przygotowanie: 

Mięso pokroić w kostkę. Na patelnię na olej drobno posiekaną cebulę i mięso – przesmażyć aż nie będzie czerwone. Odcedzić od tłuszczu, przełożyć do garnka, zalać wodą tyle żeby przykryło, dodać kostkę rosołową. Po zagotowaniu zebrać pianę, dodać 2 marchewki pokrojone w plastry, 1 pora pokrojonego w krążki, można dodać seler. Gotować aż warzywa zmiękną. W osobnym garnku ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę. Po ugotowaniu ziemniaki dodać do zupy. Dodać 1 puszkę fasolki szparagowej. Wszystko doprawić do smaku,  ja lubię na ostro, wiec daje ostrej  papryki + łyżeczkę ketchupu dla koloru. Podawać z bagietką, lub z grzankami (doskonałe z rozpuszczonym serem na wierzchu! ).

Gulaszowa z cukinią

Składniki:

1 cukinia
3 papryki
udziec z indyka 600 gr
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 pomidory
mały przecier pomidorowy
przyprawa do gulaszu
majeranek
natka pietruszki
ziele angielskie 3-4 ziarna
0,5 l bulionu

Przygotowanie:

Mięso pokroić na kawałeczki, przysmażyć razem z czosnkiem i cebulą na patelni. Pokroić paprykę. Włożyć do garnka podlać bulionem i gotować do miękkości z dodatkiem przyprawy do gulaszu ziela angielskiego i majeranku. Kiedy mięso już jest miękkie dodać pokrojoną cukinię i pokrojone w kostkę pomidory oraz przecier. Gotować ok 10-15 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.

Smacznego!
0

Dodaj komentarz

Myślimy, że polubisz

Zgoda na pliki cookie