Hura!

hooray

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci e-mail.

Zamknij

Mój koszyk

Twoje próbki

Wybierz próbkę do zamówienia

cashback

Sprawdź dostępne oferty dostosowane do Ciebie!

Wybierz swój adres wysyłki

Rozgrzewające zupy: krem z dyni i zupa z soczewicy

rozgrzewajace-zupy-krem-z-dyni-i-zupa-z-soczewicy
0
Wraz z nadejściem jesieni dni robią się coraz chłodniejsze. Poznaj nasze 3 przepisy na rozgrzewające zupy: z soczewicy, krem z dyni, oraz cebulowo imbirową.

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA KREM Z DYNI

Składniki:

  •  1 kg dyni
  •  2 czerwone papryki
  •  1 cebula
  •  3 ząbki czosnku
  •  20 dag topionego serka śmietankowego
  •  oliwa z oliwek
  •  przyprawy: słodka i ostra mielona papryka, cynamon, gałka muszkatołowa, sos sojowy do smaku

Przygotowanie:
1. Dynie obierz i pokrój w kostkę. Paprykę pokrój, a cebulę i czosnek drobno posiekaj.
2. W sporym garnku rozgrzej oliwę, następnie zeszklij na niej cebulę i dodaj czosnek. Całość przypraw słodką i ostrą papryką.
3. Wrzuć dynię i paprykę, po 3 minutach dodając gałkę muszkatołową i szczyptę cynamonu.
4. Całość zalej 600 ml zimnej wody i gotuj na wolnym ogniu około 25 minut. Gdy warzywa zmiękną, zmiksuj zupę na gładką masę, dodając kawałeczki serka topionego.
5. Krem można podawać z grzankami, migdałowymi płatkami lub pestkami słonecznika lub dyni. Można także posypać ją na wierzchu tartym serem i świeżą natką pietruszki.

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA CEBULOWO-IMBIROWA

Składniki:

  •  5 średnich cebul
  •  3 ząbki czosnku
  •  1 kawałek świeżego imbiru
  •  2 ziemniaki
  •  2 łyżki oliwy z oliwek
  •  200 g słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego
  •  5 dag sera żółtego
  •  przyprawy: sól, pieprz, curry, chili,

Przygotowanie:
1. Cebule pokrój w małą kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie z solą i cukrem, około 2 minuty.
2. Następnie dodaj posiekany czosnek i starty imbir (ok. 3 cm) oraz pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki. Chwilę podsmaż i dodaj pozostałe przyprawy.
3. Całość zalej wodą, tak aby wszystkie warzywa były przykryte i gotuj na małym ogniu ok. 15-20 minut.
4. Gdy warzywa będą już miękkie, zmiksuj je za pomocą blendera na gładką masę.
5. Na końcu dodaj mleczko kokosowe, wymieszaj, udekoruj natką pietruszki i startym serem.

PYSZNA I ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z SOCZEWICY

Składniki:

  •  1 szklanka soczewicy
  •  1 puszka pomidorów
  •  1l warzywnego bulionu
  •  3 ziemniaki
  •  1 cebula
  •  3 ząbki czosnku
  •  2 łyżki oliwy z oliwek
  •  1 kieliszek czerwonego wina (półwytrawne)
  •  1-2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy lub 1/2 szklanki soku pomarańczowego 100%
  •  przyprawy: papryka słodka lub ostra, 2 liście laurowe, sól, pieprz

Uwaga: Na kilka godzin przed przygotowaniem zupy, namocz soczewicę w zimnej wodzie!

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekaj.
2. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę, następnie dodaj czosnek, ziemniaki, soczewicę. Wszystko posyp papryką i wymieszaj.
3. Po chwili wlej bulion, wino oraz dodaj pomidory wraz z sokiem.
4. Następnie wlej sok z pomarańczy, całość wymieszaj i gotuj około 30 minut, aż soczewica stanie się miękka.
5. Dopraw solą i pieprzem, podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Życzymy smacznego!

Chcesz podzielić się swoją opinią? Dodaj komentarz. Czy uważasz, że ten artykuł jest pomocny lub interesujący? Kliknij na ikonkę „lubię to". Jeśli podoba Ci się ten artykuł, nie zapomnij podzielić się nim z innymi!

0

Dodaj komentarz

Myślimy, że polubisz