Hura!

hooray

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci e-mail.

Zamknij

Mój koszyk

Twoje próbki

Wybierz próbkę do zamówienia

cashback

Sprawdź dostępne oferty dostosowane do Ciebie!

Wybierz swój adres wysyłki

Ratatouille z letnich warzyw

ratatouille-z-letnich-warzyw
0
Prosty sposób na wykorzystanie w kuchni letnich warzyw.

Lato, które chyli się ku końcowi przynosi ze sobą wiele ostatnich okazji: ostatnią okazję do popływania w przydomowym basenie, założenia szortów czy też posłania dziecka na dwór bez kurtki.

Jeżeli natomiast chodzi o Twój ogród (lub zakupy w lokalnym warzywniaku), kończące się lato stwarza możliwość zgromadzenia zapasów na zimę.

Dlatego też warto na kulinarne pożegnanie lata przygotować warzywne ratatouille. Takie danie będzie stanowiło łagodne przejście do jesiennych potraw, a poza tym z pewnością pokochają je Twoje dzieci. Jeżeli chodzi o wybór warzyw, to obowiązuje pełna dowolność. Każdy wybór jest dobry w przypadku tego niezwykle prostego dania.

Ratatouille z letnich warzyw

Składniki:
  • 1 średniej wielkości bakłażan, pokrojony w paski o szerokości około 1 cm
  • 2 średniej wielkości cukinie pokrojone w paski o szerokości około 1 cm
  • 1 duża, słodka cebula, grubo posiekana
  • 1 obrana główka czosnku, podzielona na ząbki
  • 2 średniej wielkości, pokrojone pomidory
  • kabaczek pokrojony w paski o szerokości około 1 cm
  • płatki czerwonej papryki, do przyprawienia
  • sól morska i świeżo mielony pieprz czarny, do przyprawienia
  • łodyżki świeżego tymianku
  • świeży rozmaryn
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Pokrój cebulę i wymieszaj ją z czosnkiem.
  2. Opłucz i pokrój pozostałe warzywa na kawałki o podobnej wielkości.
  3. Wszystkie składniki przełóż do dużej brytfanny, ale nie przyprawiaj ich. Dodaj wszystkie zioła.
  4. Warzywa przypraw solą i pieprzem oraz skrop oliwą, a następnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy.
  5. Przykryj brytfannę folią aluminiową i piecz w temperaturze 180 °C przez 45 minut. Warzywa będą miękkie, ale nie zarumienione. Opcjonalnie: Odlej sok, który puściły warzywa, jeżeli wolisz je w bardziej chrupiącej wersji.
  6. Zdejmij folię z brytfanny i piecz je przez kolejne 30-45 minut, jeżeli lubisz zarumienione warzywa.

Przed podaniem nie wyjmuj ziół z brytfanny, ponieważ dodadzą one niepowtarzalnego smaku kurczakowi lub wieprzowinie podczas posiłku, który stanie się ukoronowaniem przemijającego lata.


Lekko i smacznie: 6 pysznych koktajli odchudzających
Poznaj przepisy na 6 pysznych koktajli odchudzających!

0

Dodaj komentarz

Myślimy, że polubisz