Mój koszyk

Odnoszący sukcesy

Hourra

Brawo!

brawo

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci wiadomość e-mail.

Blisko

Wysyłanie zakończone!

brawo

Twój paragon jest obecnie przetwarzany. Wkrótce otrzymasz wiadomość e-mail z potwierdzeniem statusu żądania.

Przejdź do zakupów

Zapisz kupony przed przystąpieniem do zakupów u autoryzowanego sprzedawcy . Pamiętaj, żeby zachować paragon!

Zeskanuj paragon

Seminarium

Użyj telefonu komórkowego, aby zrobić zdjęcie paragonu i wysłać je w ciągu 15 dni.

Poproś o zwrot

Jak tylko Twój paragon zostanie zatwierdzony, możesz ubiegać się o zwrot gotówki. Kliknij Rozumiem, aby rozpocząć.

Klikając ikonkę Rozumiem, akceptujesz Nasz regulamin.

Rozumiem

Możesz śledzić wszystkie swoje oszczędności, przechodząc do Moje konto

Przepisy z fioletowych ziemniaków

Przepisy z fioletowych ziemniaków

0
Fioletowe ziemniaki, zwane inaczej ziemniakami truflowymi, podbijają stoły. Charakteryzują się nie tylko wyjątkowym kolorem, ale także doskonałymi właściwościami prozdrowotnymi.

To pochodzące z Ameryki Południowej warzywo jest źródłem antyoksydantów, wpływa doskonale na system odpornościowy, pomaga osobom chorym na cukrzycę, a ich spożywanie chroni przed rakiem jelita grubego. Fioletowe ziemniaki mają działanie przeciwzapalne i korzystnie wpływają na układ krążenia. Są bardziej wartościowe niż klasyczne kartofle i można z nich przyrządzić efektowne potrawy. Zwierają, oprócz błonnika, białka, węglowodanów, również witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C oraz potas, magnez, żelazo i wapń. Proponujemy dziś dwa przepisy: na pyszną zupę ziemniaczaną, która zachwyci niejednego łasucha, a także będzie zdrową alternatywą dla kartoflanki oraz na puree z fioletowych ziemniaków.

Zupa ziemniaczana

Składniki

pół kilograma fioletowych ziemniaków

bulion warzywny

mała marchewka

sześć ząbków czosnku

jedna duża cebula

szklanka słodkiej śmietany

oliwa z oliwek

do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek

 

Przygotowujemy podobnie jak każdą zupę krem, gotując wszystkie składniki w bulionie. Następnie należy je zmiksować i doprawić śmietaną. Doskonałym dodatkiem do zupy z fioletowych ziemniaków są grzanki z  pieczywa typu graham, zarumienionego na maśle klarowanym. Można również dodać na wierzch kawałek sera pleśniowego lub startego parmezanu. 

 

Puree z fioletowych ziemniaków

składniki

kilogram fioletowych ziemniaków

50 g masła

pół szklanki słodkiej śmietanki lub mleka

sól do smaku

 

Ziemniaki gotujemy w mundurkach – zachowają wtedy więcej swoich dobroczynnych składników. Kiedy nieco przestygną, obieramy je, a następnie rozgniatamy, dodając rozpuszczone masło i podgrzaną w kuchence mikrofalowej śmietankę lub mleko. Doprawiamy solą do smaku. Puree z fioletowych ziemniaków może być doskonałym dodatkiem do ryb, np. pieczonego łososia, lub do mięs. Jego delikatny smak i kremowa konsystencja podkreślą wyrazisty smak mięs lub ryb.

0

Dodaj komentarz

Zgoda na pliki cookie