Hura!

hooray

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci e-mail.

Zamknij

Mój koszyk

Twoje próbki

Wybierz próbkę do zamówienia

cashback

Sprawdź dostępne oferty dostosowane do Ciebie!

Wybierz swój adres wysyłki

Przepisy na jedzenie poprawiające nastrój – 7 pysznych (i zdrowych) propozycji

DesktopImage
0
Jesteś w ciągłym biegu i brakuje Ci czasu na gotowanie? Wykorzystaj nasze przepisy na domowe jedzenie, które przygotujesz w kilka minut – nie rezygnując ze smaku i wartości odżywczych.

Krótkie i ponure zimowe dni sprawiają, że często mamy ochotę na potrawy, które poprawią nam nastrój – na coś pysznego, sycącego i ciepłego. Zima to również pora roku, która wymaga od nas dodatkowej dbałości o zdrowie i dobre samopoczucie. Wiemy, że przygotowywanie zdrowych, urozmaiconych posiłków bywa trudne, gdy jesteśmy w ciągłym biegu i na nic nie mamy czasu. Staje się jeszcze trudniejsze, gdy dzieci rezolutnie oznajmiają nam, że ich koledzy wpadną z wizytą i zostaną na kolację lub gdy lodówka świeci pustkami… Dlatego, by ułatwić Ci życie, zebraliśmy przepisy na jedzenie odganiające chandrę, które przygotujesz w kilka chwil, bez wysiłku i konieczności kupowania wyszukanych produktów. Te potrawy są pyszne, zdrowe i świetne na zimowe nastroje. Potrzebujesz tylko kilku sprawdzonych sposobów:

1. Makaron z tuńczykiem

DOSKONAŁY POMYSŁ, GDY… LODÓWKA ŚWIECI PUSTKAMI

Większość składników potrzebnych do przyrządzenia tego dania pochodzi z torebki, słoika lub puszki, co oznacza, że możesz zrobić zapas tych produktów i sięgać po ten przepis wtedy, gdy zawartość Waszej lodówki nie będzie zachęcać Cię do gotowania.

  • Ugotuj 80 g makaronu pełnoziarnistego (który ma dużą zawartość błonnika i przez to jest bardziej sycący) na osobę i odcedź.
  • Dodaj puszkę pokrojonych pomidorów, kilka posiekanych suszonych pomidorów ze słoika oraz puszkę tuńczyka. Wymieszaj wszystko z kilkoma łyżkami pesto (oczywiście również ze słoika). Jeśli w Twojej lodówce znajdzie się szczypiorek lub cebulka dymka, posiekaj i dodaj trochę do smaku.
  • Dobrze wszystko wymieszaj i posyp starym serem.

2. Pieczone kiełbaski

SPRAWDZONE ROZWIĄZANIE, GDY… NIESPODZIEWANI GOŚCIE WPROSZĄ SIĘ NA KOLACJĘ

To danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, a w dodatku świetnie się sprawdzi, kiedy musisz nakarmić większą liczbę osób.

  • Pokrój w kostkę po dwie kiełbaski na osobę (w zależności od upodobań, sięgnij po kiełbaski wieprzowe, z indyka, z kurczaka albo wegetariańskie – wszystkie rodzaje świetnie się nadają do tego przepisu).
  • Przełóż kiełbaski do naczynia żaroodpornego i dodaj trochę warzyw pokrojonych w kostkę (dwa-trzy rodzaje w zupełności wystarczą).
  • Sięgnij po cebulę, paprykę, pomidory z puszki, cukinię, marchewki, pasternak, dynię lub pieczarki. Z powodzeniem możesz też wykorzystać mrożone warzywa – co ciekawe, często mają więcej mikroelementów i składników odżywczych niż świeże warzywa.
  • Dodaj łyżkę lub dwie oliwy z oliwek, szczyptę soli oraz pieprzu i delikatnie wszystko wymieszaj.
  • Równomiernie rozłóż wszystkie składniki w naczyniu i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.

3. Szybkie danie podsmażane

FANTASTYCZNA POTRAWA, KIEDY… NIE MASZ CZASU NA GOTOWANIE

Ten przepis jest idealny na kolację we dwoje – jeśli chcesz go przygotować dla całej rodziny, po prostu zwiększ ilość składników.

  • Rozgrzej na patelni trochę oliwy z oliwek. Dodaj ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę. Następnie dorzuć garść pokrojonych różyczek brokułów i wszystko przemieszaj.
  • W tym samym czasie ugotuj dwie porcje chińskiego makaronu jajecznego.
  • Na osobną patelnię wbij dwa jajka i dobrze wymieszaj. Podgrzewaj aż do momentu, gdy się zetną.
  • Do przesmażonych brokułów dodaj dwie łyżki sosu sojowego i jedną łyżkę oleju sezamowego. Następnie dodaj jajka i ugotowany makaron.
  • Jeśli masz ochotę, możesz posypać gotowe danie odrobiną posiekanego szczypiorku, orzeszków ziemnych lub szczyptą płatków chili. Dodanie tofu lub gotowanego kurczaka na etapie przesmażania brokułów sprawi, że potrawa będzie jeszcze bardziej sycąca i ciekawa.

4. Prosta zupa jarzynowa

PODAJ JĄ, GDY… NA DWORZE JEST ZIMNO I SZARO

Pożywna, rozgrzewająca zupa, która świetnie podreperuje system odpornościowy i poprawi Wam nastrój w zimowe popołudnia.

  • Pokrój w kostkę po około 200 g cebuli, selera naciowego i marchewki. Przesmaż warzywa na patelni (najlepiej na oliwie z oliwek). Dodaj 300 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków. Duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
  • Wlej około 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (możesz użyć kostki rosołowej) i gotuj wszystko przez 10-15 minut.
  • Przełóż wszystkie składniki do blendera, dodaj ulubione przyprawy i zmiksuj, aż zupa stanie się gładka i aksamitna.
  • Udekoruj gotowe porcje łyżką gęstej, kwaśnej śmietany i podawaj z kromką chleba.
  • Wyszło Ci za dużo zupy? To żaden problem! Podziel zupę na porcje i włóż do zamrażalnika. Dzięki temu będziesz zawsze miała pod ręką pyszne danie.

5. Meksykańskie taco

PRZYRZĄDŹ JE, KIEDY CHCESZ, BY… NA USTACH CAŁEJ RODZINY ZAGOŚCIŁ SZEROKI UŚMIECH

Własnoręcznie wykonane taco są łatwe do zrobienia, szybkie i efektowne, a poza tym świetnie się sprawdzą, kiedy Twoje dzieci niespodziewanie przyprowadzą swoich kolegów!

  • Na stole połóż dużo małych miseczek z ulubionymi dodatkami – możesz wykorzystać podsmażone mięso mielone, kawałki gotowanego kurczaka lub indyka, starty ser, porwane liście sałaty, sos guacamole, salsę, czarną lub czerwoną fasolę z puszki, oliwki, pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w kostkę pomidory, kwaśną śmietanę itp. Wszystko to, co wpadnie Ci w ręce i co lubi Twoja rodzina na pewno świetnie się sprawdzi.
  • Do tego podaj chrupiące muszelki taco i pozwól wszystkim puścić wodze kulinarnej wyobraźni. Ciekawe, kto przygotuje najciekawszą i najsmaczniejszą kombinację!

6. Łosoś w papilotkach

WYPRÓBUJ TĘ OPCJĘ, GDY… ZA CHWILĘ PRZYJDĄ GOŚCIE

To proste danie zachwyci nawet najwybredniejszych gości – świetnie wygląda i smakuje, a jego przygotowanie zajmie Ci dosłownie kilka minut. 

  • Przygotuj kawałki folii aluminiowej. Połóż na nich po jednym filecie z łososia skórą do dołu.
  • Przekrój cytrynę na pół i skrop rybę sokiem z jednej połówki. Drugą połówkę cytryny pokrój na plasterki i poukładaj je na kawałku ryby.
  • Zwiń folię, tworząc eleganckie i szczelne pakieciki. Piecz w piekarniku, w temperaturze 180°C, przez około 30 minut.
  • Delikatnie wyjmij łososia z folii i przełóż na talerze. Podawaj z małymi ziemniaczkami w łupinkach lub zrób frytki z batatów. Pokrój słodkie ziemniaki w słupki, skrop odrobiną oliwy, rozłóż na blaszce i piecz w piekarniku razem z rybą przez 25 minut.

7. Domowa pizza

ZRÓB JĄ, GDY… DZIECI SIĘ NUDZĄ

To zaskakująco zdrowe danie zaangażuje dzieci w przygotowania i sprawi, że poczują się jak prawdziwi kucharze.

  • Przygotuj spody do pizzy bez dodatku drożdży. Wymieszaj 300 g mąki pszennej z łyżeczką soli i 2 ¾ łyżeczkami proszku do pieczenia. Dodaj 1 łyżkę oleju roślinnego i 170 ml wody. Połącz składniki. W razie potrzeby, w trakcie wyrabiania, dodaj jeszcze trochę wody. Ciasto powinno być miękkie i z łatwością odchodzić od miski.
  • Przełóż ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrabiaj przez około 4 minuty. Następnie rozwałkuj, formując koło.
  • Pozwól dzieciom przygotować dodatki. Na spodzie do pizzy rozsmaruj passatę pomidorową lub przecier pomidorowy. Dodaj ser, pieczarki, paprykę, szynkę… oraz dodatki, które lubicie!
  • Piecz w piekarniku przez 15-20 minut, w temperaturze 200°C.
  • Po posiłku poproś dzieci, by pomogły Ci posprzątać. Podsuń im płyn do mycia naczyń Fairy, który z łatwością usuwa tłuszcz. Nawet jeśli Twoje dzieci nie są ekspertami w kwestii zmywania naczyń, gwarantujemy, że wszystko będzie lśniło czystością!

A Ty co gotujesz, by sprawić swojej rodzinie radość w zimowe dni? Koniecznie podziel się z nami swoimi pomysłami w komentarzu poniżej.

0

Dodaj komentarz

Myślimy, że polubisz