Hura!

hooray

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci e-mail.

Zamknij

Mój koszyk

Twoje próbki

Wybierz próbkę do zamówienia

cashback

Sprawdź dostępne oferty dostosowane do Ciebie!

Wybierz swój adres wysyłki

Przepisy na jajka faszerowane na Wielkanoc

Przepisy na jajka faszerowane na Wielkanoc

0
Jajka i pisanki to nieodłączny element Świąt Wielkanocnych.

Setki lat temu nasi przodkowie uważali, że posiadają one właściwości, które pozwalają chronić przed chorobami, złymi duchami, niepowodzeniem i niedostatkiem. Symbolizujące nowe życie i płodność jaja na pewno pojawią się na każdym polskim stole. Aby urozmaicić nieco tę tradycyjną wielkanocną potrawę proponujemy ciekawe przepisy na jajka wielkanocne, które łączą narodową tradycję z nowoczesnością. Jajka faszerowane są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a wspaniale ubarwią wielkanocne śniadanie!


Jajka z zielonym farszem


Składniki:
8 jaj ugotowanych na twardo
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka rzeżuchy
2 łyżeczki majonezu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Jaja przekrój na połówki.
  2. Usuń z nich żółtka i przełóż do miseczki. Dodaj majonez oraz zioła i utrzyj na gładką masę.
  3. Dodaj sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
  4. Wypełnij białka przygotowanym farszem. Udekoruj świeżymi pędami ulubionych ziół.


Jajka faszerowane tuńczykiem i rukolą


Składniki:
8 jaj ugotowanych na twardo
1 puszka rozdrobnionego tuńczyka w oliwie
3 garście świeżej rukoli
1 łyżka oliwy
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Do dekoracji: świeża sałata, pomidorki koktajlowe, orzeszki pinii

Przygotowanie:

  1. Ugotowane jaja przekrój na połówki, usuń z nich żółtka i przełóż do miseczki.
  2. Tuńczyka odsącz z oliwy (świetnie nadają się do tego filtry do ekspresu przelewowego). Dodaj do żółtek.
  3. Rukolę drobno posiekaj, dodaj do miseczki i wszystko delikatnie wymieszaj.
  4. Dodaj oliwę, tak aby uzyskać gładszą konsystencję, przypraw solą i pieprzem.
  5. Przygotowanym farszem wypełnij białka. Podaj na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty, udekoruj przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi i orzeszkami pinii.


Wielkanocne sushi z jajek


Składniki:
8 jaj ugotowanych na twardo
1 awokado
1 mango
100 g wędzonego łososia
2 duże plastry szynki
sos sojowy
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotowane jaja obierz ze skorupki i przekrój wzdłuż na pół.
  2. Awokado obierz, usuń pestkę i przekrój na pół. Połowę owocu rozgnieć widelcem i wymieszaj z sokiem z cytryny. Pozostałą część pokrój na plasterki, pokrop resztą soku z cytryny i posól.
  3. Mango obierz i pokrój na cienkie plasterki.
  4. Z jajek usuń żółtka, przełóż je do miseczki i połącz z rozgniecionym awokado, solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą wypełnij białka.
  5. Wypełnione połówki jajek połącz ze sobą, owiń je plasterkami mango, awokado, łososia i szynki, a następnie przekrój na połówki.
  6. Podawaj z sosem sojowym w miseczce oraz wasabi.

0

Dodaj komentarz

Myślimy, że polubisz