Zupa z soczewicy, Przepis na zupę w 3 odsłonach

Zupa z soczewicy, Przepis na zupę w 3 odsłonach

Możesz jednak szybko znudzić się jej smakiem, ciągle sięgając po ten sam przepis. Poznaj nasze 3 różne sposoby na przygotowanie zupy z soczewicy.


Składniki (serwowane dla 4 osoby/osób)

  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 1 posiekana cebula
  • 1 pokrojona w plasterki marchewka
  • 4 filiżanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 filiżanka soczewicy
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
Registration

Weź udział w EverydayMe i otrzymuj wyjątkowe oferty!

Weź udział w naszym programie

Wskazówki

  1. Soczewicę namocz w wodzie przez około 2 godziny. Oliwę z oliwek rozgrzej na średnim ogniu w dużym garnku lub rondlu. Do garnka dodaj cebulę i smaż ją na średnim ogniu przez około 15 minut, do momentu, aż zmięknie. Następnie dodaj marchew, soczewicę, paprykę, tymianek, liście laurowe i dopraw do smaku pieprzem oraz solą. Gdy mieszanina zaczyna gęstnieć, do garnka dodaj bulion. Gotuj na wolnym ogniu.


  2. Tak przygotowaną soczewicę gotuj pod przykryciem przez około 45 minut. Jeżeli wcześniej nie namoczysz soczewicy, czas gotowania wydłuży się do około 1,5 godziny. Przed podaniem wyjmij z zupy liście laurowe.


  3. a) Dodaj do zupy łyżkę curry, aby stworzyć arcydzieło smaku kuchni hinduskiej.
    b) Dodaj rozmaryn (około 1 łyżkę) oraz puszkę pomidorów, aby nadać zupie włoski charakter. Dodaj również 3 filiżanki bulionu.
    c) Dodaj warzywa (seler naciowy, pasternak, więcej marchwi, ziemniaki oraz szpinak), aby Twoja zupa była bardziej kolorowa oraz kusząca smakiem i różnorodną konsystencją.

    Soczewica jest bardzo zdrowa. To znakomite źródło białka, chętnie wybierane przez wegan i wegetarian, jest doskonałe na problemy z cholesterolem, dolegliwości trawienne, utratę wagi, jak również ma inne niezliczone zalety.


  4. Zupa minestrone (warzywna)
    Minestrone to klasyczna i bardzo sycąca zupa. Jednak, kiedy przygotowujesz ją zbyt często, szybko możesz znudzić się jej smakiem.



Potwierdź dane osobowe

Uzupełnij poniższe informacje, by ukończyć ten etap

Bardzo lubię soczewicę, muszę wypróbować ten przepis.

  • Zgłoś

Wlasnie zaczęłam przygodę ze zdrowym odżywianiem. Myśle że taka zupa często zacznie gościć na moim stole.

  • Zgłoś

Moja rodzina uwielbia zupę z soczewicy. Bardzo dobrze rozgrzewa w chłodne dni.

  • Zgłoś

Pycha! ja jednak blenduję zupę, lubię zupę-krem. Doprawiona ostrą papryczką i podana z kuleczkami ptysiowymi też smakuje wyśmienicie!

  • Zgłoś

Tak jak aneczak dodaje pomidorów i czosnku - tylko jej nie blenduje. Jest pyszna i pożywna.

  • Zgłoś