Zupa minestrone (warzywna) w 3 odsłonach

Zupa minestrone (warzywna) w 3 odsłonach

Minestrone to klasyczna i bardzo sycąca zupa. Jednak, kiedy przygotowujesz ją zbyt często, szybko możesz znudzić się jej smakiem. Poznaj nasz sposób na urozmaicenie klasycznego przepisu.


Składniki (serwowane dla 8 osoby/osób)

  • 2 drobno posiekane cebule
  • 3 pokrojone marchewki
  • 3 posiekane łodyżki selera naciowego
  • 2 duże, pokrojone w kostkę ziemniaki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 filiżanka zielonej, pokrojonej fasolki
  • 1 filiżanka świeżego groszku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 5 1/2 filiżanki warzywnego lub wołowego bulionu
  • 2 obrane i pokrojone pomidory
  • 100 g makaronu (najlepiej penne)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Namoczona przez 10 godzin fasola
Registration

Weź udział w EverydayMe i otrzymuj wyjątkowe oferty!

Weź udział w naszym programie

Wskazówki

  1. W dużym garnku rozgrzej olej, następnie dodaj cebulę i czosnek, smaż do momentu, aż się zrumienią. Później dodaj do garnka marchewki, seler, ziemniaki, groszek, fasolkę i pomidory. Smaż przez 2-3 minuty. Wlej bulion. Doprowadź do wrzenia, duś pod przykryciem na średnim ogniu przez 30 minut. Zupa powinna już mieć dość gęstą konsystencję. Jeżeli tak nie jest, zdejmij pokrywkę i pozostaw ją na małym ogniu, aby nadmiar płynu odparował.


  2. Dodaj makaron, dopraw pieprzem oraz solą i gotuj przez 15 minut.


  3. Dodaj fasolkę (około 1 filiżankę): namocz ją wcześniej przez 10 godzin w wodzie, zanim włożysz ją do zupy wraz z pozostałymi warzywami.


  4. Zamiast makaronu, możesz użyć faszerowanych ricottą oraz szpinakiem ravioli lub cannelloni.


  5. Przed podaniem koniecznie posyp zupę startym parmezanem.

    Przepis na zupę grzybową
    Zupa grzybowa jest doskonała przez cały rok.



Potwierdź dane osobowe

Uzupełnij poniższe informacje, by ukończyć ten etap

Takie dania uwielbiam :)

  • Zgłoś

Uwielbiam zupę minestrone, szczególnie taka podostrzoną.

  • Zgłoś

mmm, pyszności, uwielbiam włoską kuchnię

  • Zgłoś
bocian

bocian

Zgłoszone

zupka wygląda super ale dla mnie wersja bez fasoli

  • Zgłoś

Uwielbiam takie warzywne wariacje!

  • Zgłoś