Smakowity przepis fajitas

Smakowity przepis fajitas

Potrawy kuchni meksykańskiej doskonale sprawdzają się jako dania na wynos; są zdrowe, smaczne i tanie. Dowiedz się jak zrobić tortillę z serem i kukurydzą.


Składniki (serwowane dla 4 osoby/osób)

  • 200 g wędzonej piersi z kurczaka
  • 2 średniej wielkości, oczyszczone papryki (czerwona i zielona)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 świeża papryczka chili (najlepiej serrano lub inna średnio ostra), oczyszczona, przekrojona na pół
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 4 małe kukurydziane tortille (o średnicy około 15 cm)
  • tłuszcz w sprayu (możesz również użyć oliwy)
  • 60 g startego łagodnego sera Cheddar (lub innego podobnego sera)
  • 2 pomidory pokrojone w plastry
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • Do przygotowania dipu z kwaśnej śmietany (opcjonalnie):
    Odrobina kwaśnej śmietany o niskiej zawartości tłuszczu
    Garść posiekanej kolendry
    Odrobina posiekanego szczypiorku
    Kilka ćwiartek limonki
Registration

Weź udział w EverydayMe i otrzymuj wyjątkowe oferty!

Weź udział w naszym programie

Wskazówki

  1. Pokrój warzywa i kurczaka na cienkie paski, natomiast papryczkę chili na bardzo drobne cząstki. Podczas przygotowywania potraw z chili warto założyć jednorazowe rękawiczki. Jeżeli dotknęłaś papryczki chili, koniecznie umyj ręce ciepłą wodą z mydłem, co pozwoli Ci uniknąć podrażnienia skóry i oczu. Na średniej wielkości patelni rozgrzej oliwę, a następnie na średnim ogniu smaż paprykę, cebulę oraz chili przez około trzy do pięciu minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zdejmij z ognia.



  2. Delikatnie posmaruj jedną stronę tortilli tłuszczem. Nie natłuszczoną część dwóch tortilli posyp połową startego sera. Następnie nałóż paprykę, plasterki pomidora oraz kolendrę, a na górę dodaj resztę startego sera. Przykryj dwoma pozostałymi tortillami, natłuszczoną stroną skierowaną na zewnątrz.



  3. Zapiekaj quesadillas w nagrzanym wcześniej do 180°C piekarniku bądź zrumień na patelni, na średnim ogniu z każdej strony przez około pięć minut lub do momentu, aż ser się rozpuści. Upieczone quesadillas przekrój na cztery części. Dip przygotuj mieszając śmietanę z posiekaną kolendrą oraz szczypiorkiem. Do śmietany dodaj sok wyciśnięty z połowy limonki.



  4. Quesadillas podawaj na ciepło ze śmietanowym dipem. Możesz udekorować listkami kolendry i pokrojoną na ćwiartki limonką.



Potwierdź dane osobowe

Uzupełnij poniższe informacje, by ukończyć ten etap

Super przepis i do tego piękne zdjęcia :)

  • Zgłoś

prosty i szybki przepis, na pewno to zrobię

  • Zgłoś

bardzo lubię kuchnię meksykańską :) a to danie wygląda baaardzo apetycznie :)

  • Zgłoś
Aaa_la

Aaa_la

Zgłoszone

Slinka cieknie :) Kupilam wszystkie skladnki, zabieram sie do pracy - bede miec pyszny lunch na jutro do pracy :)

  • Zgłoś

Ależ pyszności mmmmm, głodna się zrobiłam :)

  • Zgłoś

Dowiedz się jak...

Jak utrzymać kable w należytym porządku

Nowoczesne mieszkania są wyposażone w coraz większą liczbę urządzeń elektrycznych, co przekłada się na plątaninę kabli w salonie, które wiją się po podłodze niczym elektryczne robaki. Pomożemy Ci rozwiązać ten problem.

Czytaj dalej

Jak pomalować usta w zaledwie 5 prostych krokach

Wyraziste usta są wiecznie modne. To znakomity i prosty sposób na zmianę wizerunku, a ponadto jeden z ważniejszych kobiecych atrybutów. Spróbuj maksymalnie wykorzystać naszą tajną broń kobiecą.

Czytaj dalej

Jak przygotować trzy napoje, które doskonale rozgrzeją Cię w czasie zimy

Kiedy zima daje się nam we znaki, nie ma nic lepszego niż gorący, rozgrzewający napój. Eleganckie kawiarnie posiadają w swojej ofercie bogaty wybór oryginalnie podanych kaw, które możesz również samodzielnie przygotować w domu. Doskonale rozgrzeją Cię podczas mroźnych, zimowych dni.

Czytaj dalej