Przepis na ciasto cytrynowe

Przepis na ciasto cytrynowe

Kulinaria to świetna zabawa. Ciasto z cytrynową polewą, rozpływające się w ustach, zdecydowanie przywodzi na myśl stare, dobre czasy. Jest to znakomity pomysł na tort urodzinowy, który w niczym nie ustępuje słodkościom z lokalnej cukierni.


Składniki (serwowane dla 6 osoby/osób)

  • 125 g przesianej mąki
  • 115 g miękkiego masła bez dodatku soli
  • 115 g cukru pudru
  • 4 duże jajka od kur z wolnego wybiegu
  • 180 g mielonych migdałów
  • 30 g maku
  • sok i skórka otarta z 2 cytryn
  • 100 g cukru pudru
  • 90 ml soku z cytryny
  • 225 g cukru pudru
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • miska
  • natłuszczona forma do pieczenia o ściance wysokości 20 cm
  • pędzel do natłuszczenia formy
  • kratka do studzenia ciasta
  • tarka
  • wyciskarka do cytrusów
  • robot kuchenny z funkcją siekania
  • ubijaczka
  • mały garnek
Registration

Weź udział w EverydayMe i otrzymuj wyjątkowe oferty!

Weź udział w naszym programie

Wskazówki

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Za pomocą miksera ubijaj masło z cukrem pudrem, do momentu aż powstanie lekka masa o kremowej konsystencji. Pojedynczo do masy wbijaj jajka, po każdym dokładnie mieszając. Na koniec do masy dodaj zmielone migdały, mak, sok i skórkę otartą z cytryny oraz przesianą mąkę.


  2. Łyżką przełóż ciasto do formy do pieczenia i wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika na około 40 minut. Piecz do momentu, aż ciasto się zrumieni. Możesz także sprawdzić czy ciasto już się upiekło nakłuwając je patyczkiem do szaszłyka.


  3. Patyczek do szaszłyka wyjmij z ciasta po pięciu sekundach, jeżeli jest czysty, ciasto już się upiekło, gdy zaś patyczek był oblepiony ciastem, powinno ono pozostać jeszcze w piekarniku. Pozostaw je do ostygnięcia na kratce do ciasta.


  4. Przygotuj syrop do nasączenia ciasta podgrzewając sok z cytryny z cukrem, do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. W górnej części ciepłego ciasta, patyczkiem do szaszłyków wykonaj mnóstwo dziurek, które następnie starannie polej syropem.


  5. Przygotuj polewę cytrynową, mieszając sok i skórkę otartą z cytryny z cukrem pudrem, a następnie łyżeczką polej ciasto. To ciasto sprawdzi się świetnie jako tort urodzinowy i z pewnością wywoła uśmiech na wielu twarzach.


Potwierdź dane osobowe

Uzupełnij poniższe informacje, by ukończyć ten etap

Nie przepadam za pieczeniem ciast ale te cytrynowe mogłabym robić codziennie :)

  • Zgłoś

Ona24

Zgłoszone

Lubię piec, więc może wypróbuję tego przepisu :-)

  • Zgłoś
Mała4

Mała4

Zgłoszone

Super wygląda. :) Na pewno równie dobrze smakuje. :)

  • Zgłoś

Bardzo było ładwe szybkie wyszło przepyszne polecam.

  • Zgłoś

Smakowicie wygląda. Lubię takie proste ciasta

  • Zgłoś

Dowiedz się jak...

Jak utrzymać kable w należytym porządku

Nowoczesne mieszkania są wyposażone w coraz większą liczbę urządzeń elektrycznych, co przekłada się na plątaninę kabli w salonie, które wiją się po podłodze niczym elektryczne robaki. Pomożemy Ci rozwiązać ten problem.

Czytaj dalej

Jak pomalować usta w zaledwie 5 prostych krokach

Wyraziste usta są wiecznie modne. To znakomity i prosty sposób na zmianę wizerunku, a ponadto jeden z ważniejszych kobiecych atrybutów. Spróbuj maksymalnie wykorzystać naszą tajną broń kobiecą.

Czytaj dalej

Jak przygotować trzy napoje, które doskonale rozgrzeją Cię w czasie zimy

Kiedy zima daje się nam we znaki, nie ma nic lepszego niż gorący, rozgrzewający napój. Eleganckie kawiarnie posiadają w swojej ofercie bogaty wybór oryginalnie podanych kaw, które możesz również samodzielnie przygotować w domu. Doskonale rozgrzeją Cię podczas mroźnych, zimowych dni.

Czytaj dalej