Przepis na ciasteczka waniliowe

Przepis na ciasteczka waniliowe

Kulinaria są teraz bardzo trendy. Nasze przepisy pozwolą Ci przygotować zabawne i lubiane przez wszystkich przepyszne przekąski i desery. Wypróbuj znakomite, waniliowe ciasteczka.


Składniki (serwowane dla 6 osoby/osób)

  • 240 g (260 ml) masła
  • 140 g (160 ml) cukru pudru
  • 2 duże żółtka
  • 10 ml ekstraktu z wanilii
  • 670-770 (350-400 g) przesianej mąki
  • 3 duże białka
  • 20 ml soku z cytryny
  • 865 ml (450 g) przesianego cukru pudru
  • 10 ml gliceryny
  • czerwony barwnik spożywczy
Registration

Weź udział w EverydayMe i otrzymuj wyjątkowe oferty!

Weź udział w naszym programie

Wskazówki

  1. Utrzyj masło z cukrem na lekką masę. Dodaj żółtka oraz ekstrakt z wanilii. Dosyp mąkę i całość mieszaj do momentu otrzymania miękkiego ciasta. Przykryj je folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.


  2. Ciasto podziel na trzy części. Jedną porcję ciasta ułóż pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej, a następnie je rozwałkuj. Użyj foremki do wycinania ciasteczek. Z jednej porcji ciasta powinnaś otrzymać około 12-15 ciasteczek.


  3. Ciasteczka ułóż na blasze i piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku przez około 10 minut. W trakcie pieczenia obróć blachę, dzięki czemu nie przypalisz ciasteczek po jednej stronie. Po wyjęciu z pieca zdejmij je z blachy i pozostaw do ostygnięcia. Czynności te powtórz z pozostałymi częściami ciasta.


  4. Lukier królewski: w dużej misce wymieszaj białka z sokiem z cytryny oraz 450 gramami przesianego cukru pudru. Stopniowo dodaj resztę cukru pudru i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej błyszczącej konsystencji. Na koniec dodaj glicerynę oraz czerwony barwnik spożywczy. Przykryj lukier i pozostaw go do ostygnięcia.


  5. Szprycą z cienką końcówką obrysuj kontury ostudzonych ciastek. Udekorowane ciasteczka pozostaw na pięć minut do stwardnienia. Do reszty lukru dodaj odrobinę gorącej wody, żeby konsystencja stała się bardziej płynna. Łyżką nabierz lukier i wypełnij wcześniej obrysowany kontur, pozostaw do stwardnienia przynajmniej na dwie godziny.


  6. Pozostałą część lukru królewskiego wymieszaj z czerwonym barwnikiem spożywczym i fantazyjnie udekoruj ciasteczka. Pozostaw na noc do stwardnienia.


Potwierdź dane osobowe

Uzupełnij poniższe informacje, by ukończyć ten etap

Super, jak nie macie czasu to kupcie deser monte kaszka, smaczny, pożywny. Monte kaszka śniadanko proste jak kaszka z mleczkiem!

  • Zgłoś

Ciekawe te ciasteczka. Aż muszę wypróbować.

  • Zgłoś

dla nas już ten przepis odpada,w domu same cukrzyki

  • Zgłoś

robiłam podobne są pyszne!!!

  • Zgłoś
Maks84

Maks84

Zgłoszone

czad...cukier naprawdę zdrowy dla dzieci!! a w przepisie jest go naprawde dużo. w życu nie podałbym tego swojemu dziecku. do tego barwnik spożywczy - sama chemia. Gratuluje przepisu

  • Zgłoś