Hura!

hooray

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci e-mail.

Zamknij

Mój koszyk

Twoje próbki

Wybierz próbkę do zamówienia

cashback

Sprawdź dostępne oferty dostosowane do Ciebie!

Wybierz swój adres wysyłki

Przepis na zupę krem z dyni

przepis-na-zupe-krem-z-dyni
0
Czy jest coś bardziej kojącego niż miseczka gorącej, kremowej zupy?

Krem z dyni z dodatkiem szałwii to idealne danie na kolację, które sprawi, że chłodny, jesienny wieczór sprawi Ci prawdziwą przyjemność. Możesz również wykorzystać ten przepis by przygotować dobry obiad, który weźmiesz ze sobą do pracy.

Składniki (dla 4 osób)

  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 3 obrane, umyte i pokrojone pory
  • 6 listków drobno posiekanej świeżej szałwii lub 1 łyżka suszonej szałwii
  • 250 ml mleka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
  1. Pokrojoną w kostkę dynię przełóż do dużego garnka i zalej bulionem. Gotuj, aż dynia zmięknie. Następnie zblenduj zupę, tak by uzyskała konsystencję kremu.
  2. W rondelku podgrzej masło i oliwę z oliwek. Dodaj szałwię i smaż przez chwilę, by wydobyć jej aromat.
  3. Dodaj szałwię do zupy. Wlej mleko. Wymieszaj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodaj więcej mleka.
  4. Podgrzej zupę. Podawaj gorącą udekorowaną świeżym tymiankiem, smażonymi i chrupiącymi listkami szałwii lub łyżką kwaśnej śmietany.


Przeczytaj również:

Domowe sposoby na przeziębienie
O przeziębienie jesienią nietrudno.

0

Dodaj komentarz

Myślimy, że polubisz