Hura!

hooray

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci e-mail.

Zamknij

Mój koszyk

Twoje próbki

Wybierz próbkę do zamówienia

cashback

Sprawdź dostępne oferty dostosowane do Ciebie!

Wybierz swój adres wysyłki

Przepis na tartę z jabłkami

przepis-na-tarte-z-jablkami
0
Spraw rodzinie przyjemność i upiecz fantastyczne, klasyczne ciasto.

Tarta z jabłkami
Porcja: Dwie tarty o średnicy 23 cm
Czas przygotowania: 45 minut do godziny
Temperatura pieczenia: 200°C, następnie 180°C
Czas pieczenia: 30 minut

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 280 g mąki tortowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 20 ml lodowatej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Nadzienie:

  • 80 g cukru pudru
  • 2 laski wanilii
  • 6 jabłek
  • 300 g masła
  • 300 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 300 g zmielonych migdałów
  • Skórka otarta z 2 cytryn
  • 60 g mąki tortowej
  • Filiżanka rodzynek (rodzynki należy namoczyć w ciepłej wodzie, aż staną się pulchne)


Przygotowanie ciasta
Przesiej mąkę i sól do miski. Dodaj masło i wyrabiaj opuszkami palców, składniki powinny się połączyć i utworzyć sypkie grudki. Dodaj cukier puder i przez chwilę wyrabiaj. Wymieszaj jajko, wodę i sok z cytryny i dodaj do suchych składników. Szybko zagnieć ciasto, by stało się sprężyste. Podziel na dwie części. Każdą owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

Uwaga: Schłodzenie ciasta w lodówce sprawia, że ciasto nie skurczy się podczas pieczenia.

Wskazówka: Kruche ciasto można mrozić i przechowywać w zamrażalniku do 3 miesięcy szczelnie owinięte folią. Najlepiej rozmrażać ciasto, wkładając je do lodówki na noc.

Przygotowanie spodu
Krok 1 - Na stolnicy lub blacie kuchennym posypanym mąką rozwałkuj każdą porcję ciasta na okrągłe placki o grubości około 3 mm .

Krok 2 - Nawiń ciasto na wałek
(nie martw się, jeśli ciasto popęka, taka już natura ciasta kruchego, po prostu dociśnij popękane miejsca, sklejając je) i przełóż na blaszki do pieczenia tarty.
Krok 3 - Dociśnij ciasto do spodu i ścianek blaszek, nakłuj widelcem, przykryj folią aluminiową i odstaw do lodówki.

Krok 4 - Nagrzej piekarnik do 200ºC. Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki. Połóż arkusz papieru do pieczenia na wierzch ciast. Wysyp na papier suchą fasolę lub kulki ceramiczne i piecz spody przez około 10 minut. Wyjmij spody z piekarnika, usuń fasolę lub kulki oraz papier do pieczenia. Wstaw ciasto z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 5 minut. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Temperaturę piekarnika zredukuj do 180ºC.

Przygotowanie nadzienia
Krok 1 - Do rondelka wsyp cukier puder i włóż do niego dwie laski wanilii. Zalej całość 1 litem wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Obierz jabłka, wyjmij gniazda nasienne i przekrój na pół. Dodaj jabłka do syropu. Przykryj przykrywką i gotuj przez około 5-10 minut, tak by jabłka stały się miękkie, ale nadal jędrne. Odcedź jabłka i pozostaw do przestygnięcia.

Wskazówka: Pozostały sos możesz zredukować i podawać jako dodatek w postaci syropu do ciasta.

Krok 2 - Utrzyj masło z cukrem pudrem, aż do uzyskania gładkiej, jasnej i puszystej masy. Dodaj jajka, jedno po drugim i ubijaj po każdym dodaniu. Następnie dodaj do masy zmielone migdały, skórkę otartą z cytryny i mąkę tortową.
Krok 3 - Natnij jabłka, tak jakbyś chciała je pokroić na grube plasterki, ale nie przecinaj do końca (po delikatnym oddzieleniu plasterków jabłko powinno ułożyć się w ładny wachlarzyk).

Krok 4 - Rozprowadź na upieczonych spodach ¾ nadzienia migdałowego. Ułóż wachlarzyki z jabłek na nadzieniu i posyp rodzynkami. Nałóż pozostałą część masy migdałowej. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, dopóki wierzch nie stanie się zwarty i delikatnie złoty. Tartę podawaj przestudzoną z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Idealna tarta z jabłkami - wskazówki

  • Do przygotowywania kruchego ciasta zawsze używaj zimnych akcesoriów; masło powinno być wyjęte z lodówki tuż przed przygotowywaniem ciasta - musi być naprawdę zimne. Ciasto wyrabiaj zawsze opuszkami palców, bo to najchłodniejsza część Twoich dłoni.
  • W przypadku ciasta kruchego nie warto używać margaryny lub masła roślinnego - najlepsze ciasto kruche robi się na bazie masła.
  • Ilość płynów podana w przepisie powinna być traktowana wyłącznie jako ilość szacunkowa - wszystko zależy bowiem od zawartości wilgoci w mące. Pamiętaj jednak, że za dużo wody spowoduje kurczenie się ciasta podczas pieczenia.
  • Jeśli ciasto jest za bardzo elastyczne i łatwo się rozciąga na wszystkie strony, prawdopodobnie również skurczy się w piekarniku. Aby temu zapobiec, przenieś ciasto na blaszkę nawinięte na wałku. Oprósz opuszki palców mąką i dociśnij ciasto do spodu i brzegów foremki.

0

Dodaj komentarz

Myślimy, że polubisz