Hura!

hooray

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci e-mail.

Zamknij

Mój koszyk

Twoje próbki

Wybierz próbkę do zamówienia

cashback

Sprawdź dostępne oferty dostosowane do Ciebie!

Wybierz swój adres wysyłki

Przepis na domowy sos pomidorowy

Przepis na domowy sos pomidorowy

0
Oto przepis na dużą porcję sosu pomidorowego, którego połowę możesz zamrozić i użyć następnym razem, przygotowując danie na szybko.

Ten przepyszny, domowy sos na pewno wejdzie na stałe do twojego jadłospisu. Ilość składników wystarczy na przyrządzenie porcji sosu na dwa posiłki. Połowę zużyj od razu, a resztę zamroź na później.

Domowy sos pomidorowy krok po korku
Ilość: 1 litr sosu (cztery szklanki)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: około 2 godzin

Składniki:

  • 60 g masła
  • 60 ml (¼ szklanki) oliwy z oliwek
  • 1 duża, drobno posiekana cebula
  • 5 wyciśniętych ząbków czosnku
  • 4 puszki (po ok 410 g) pomidorów
  • 400 ml wody
  • 20 ml (4 łyżeczki) brązowego cukru
  • 7 ml (1½ łyżeczki) soli
  • Świeżo zmielony pieprz
  • 80 ml (⅓ szklanki) posiekanych świeżych ziół (tymianek, bazylia, oregano, pietruszka)

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej masło i oliwę w dużym rondlu. Dodaj cebulę i czosnek. Podsmażaj je przez ok 5 minut.
  2. Dodaj resztę składników, oprócz ziół. Dobrze wymieszaj. Podgrzej sos do wrzenia, zmniejsz pod nim ogień i duś przez 2 godziny.
  3. Dodaj do sosu zioła i dokładnie zmiksuj. Dopraw według uznania.
Grzybowe steki z serem
Liczba porcji: 4 przystawki lub 2 dania główne
Grzybowe steki z serem

Składniki:

  • 4 duże grzyby
  • 80 g masła
  • Sól i pieprz
  • 15 ml (1 łyżka stołowa) oliwy z oliwek
  • 125 g drobno siekanego boczku
  • 8 drobno posiekanych szalotek
  • 100 g pokruszonego sera feta
  • 500 ml (2 szklanki) domowego sosu pomidorowego
  • 200 g makaronu tagliatelle ugotowanego al dente

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Nasmaruj blachę masłem i rozłóż na niej kapelusze grzybów. Do każdego nałóż kawałek masła i dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 10-15 minut.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż boczek z szalotką. Odstaw, aby odrobinę przestygły, po czym dodaj ser feta i wymieszaj. Tak powstały farsz wyłóż na upieczone kapelusze.
  3. Podgrzej sos pomidorowy i dopraw go według uznania. W tym czasie podgrzej grzyby z farszem serowym w piekarniku przez 5 minut.
  4. Nałóż makaron na talerze. Połóż na nim grzyby i polej sosem pomidorowym.

Jarska lasagna
Liczba porcji: 4-6

Jarska lasagna

Składniki:

  • 30 ml (2 łyżki stołowe) oliwy z oliwek
  • 250 g połamanego na różyczki kalafiora
  • 150 g poszatkowanej marchwi
  • 120 g zielonej fasolki
  • 230 g dyni piżmowej pociętej w kostkę
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • 500 ml (2 szklanki) domowego sosu pomidorowego
  • 300 g zielonego tagliatelle
  • 100 g startego sera cheddar
  • kiełki dla ozdoby
Sos beszamelowy
  • 60 g masła
  • 60 ml mąki
  • 300 ml mleka
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 °C. Nasmaruj masłem średniej wielkości naczynie żaroodporne. Rozgrzej oliwę i podsmaż na niej warzywa w małych, oddzielnych porcjach na dużym ogniu. Dopraw je solą i pieprzem.
  2. Dodaj sos pomidorowy i odstaw na bok.
  3. Makaron tagliatelle ugotuj al dente.
  4. Podczas gotowania makaronu przygotuj sos beszamelowy. Rozgrzej masło i dodaj do niego mąkę stale mieszając przez ok 2 minuty, aż powstanie gęsta zasmażka. Wciąż mieszając dodaj do zasmażki mleko, tworząc gęsty sos. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Nałóż makaron do naczynia żaroodpornego. Na wierzch dodaj warzywa, polej sosem beszamelowym i posyp wszystko serem. Piecz przez 20 minut. Podawaj z kiełkami, sałatą i chlebem.

Kremowe pomidory z chrupiącym kurczakiem
Liczba porcji: 4

Kremowe pomidory z chrupiącym kurczakiem

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka pocięte w paski
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • 80 ml (⅓ szklanki) mąki kukurydzianej
  • 30 ml (2 łyżki stołowe) oleju
  • 500 ml (2 szklanki) domowego sosu pomidorowego
  • 150 g mrożonego groszku
  • 80 ml (⅓ szklanki) oliwek bez pestek
  • 100 ml śmietany lub jogurtu
  • 250 g makaronu kukurydzianego, ugotowanego al dente
  1. Dopraw kurczaka solą i świeżo zmielonym pieprzem. Obtocz kurczaka w mące kukurydzianej i potrząsając nim usuń jej nadmiar. Rozgrzej olej i usmaż kurczaka na dużym ogniu, aż zrobi się złoty i chrupiący.
  2. Dodaj sos pomidorowy, groszek, oliwki i śmietanę lub jogurt. Podsmażaj wszystko przez 10 minut.
  3. Tak powstały sos podawaj z makaronem.

0

Dodaj komentarz

Myślimy, że polubisz