Hura!

hooray

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci e-mail.

Zamknij

Mój koszyk

Twoje próbki

Wybierz próbkę do zamówienia

cashback

Sprawdź dostępne oferty dostosowane do Ciebie!

Wybierz swój adres wysyłki

Przepis na ciasto kawowe z orzechami

przepis-na-ciasto-kawowe-z-orzechami
0
Książki kucharskie pełne są przepisów na pyszne ciasta, ale ten jest wyjątkowy.

Dzięki pokruszonym herbatnikom wykonanie ciasta jest dodatkowo niezwykle proste. Koniec z bałaganem po odmierzaniu mąki czy miksowaniem ciasta! Ta ciemna, przepyszna mieszanka smaków i konsystencji z pewnością podniesie Twoje kucharskie umiejętności.

Składniki (dla 4 osób)

Ciasto

  1. 225g margaryny
  2. 1 puszka (397 g) mleka skondensowanego
  3. 2 łyżki (30 ml) syropu kukurydzianego
  4. 2 szklanki (500 ml) posiekanej mieszanki orzechów
  5. 2 opakowania (400 g) pokruszonych, kruchych herbatników

Lukier:

  1. 3 szklanki (750 ml) cukru pudru
  2. 2 łyżki (30 ml) mocnej kawy
  3. Woda


Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C i przygotuj blachę o wielkości 20x20 cm.
  2. Rozpuść margarynę i dodaj do niej skondensowane mleko, a następnie syrop.
  3. Całość dobrze wymieszaj, dodaj orzechy i pokruszone herbatniki.
  4. Całość ponownie dobrze wymieszaj i przelej masę na blachę.
  5. Rozprowadź masę równomiernie i wstaw do piekarnika. Piecz przez 25-30 minut dopóki ciasto nie nabierze zwartej konsystencji. Odstaw do ostygnięcia.
  6. Wymieszaj cukier puder z kawą.
  7. Dodaj odrobinę wody - lukier musi się z łatwością rozprowadzać.
  8. Polej lukrem ciasto i odstaw na 20 minut.
  9. Pokrój ciasto na kwadraty.


Przeczytaj również:

Przepis na domową czekoladę z orzechami nerkowca
Wszyscy oszaleją na punkcie domowej czekolady!

0

Dodaj komentarz

Myślimy, że polubisz