Mój kosz

Odnoszący sukcesy

Hourra

Wybierz swój adres wysyłki

Brawo!

brawo

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci wiadomość e-mail.

Blisko

Wysyłanie zakończone!

brawo

Twój paragon jest obecnie przetwarzany. Wkrótce otrzymasz wiadomość e-mail z potwierdzeniem statusu żądania.

Przejdź do zakupów

Zapisz kupony przed przystąpieniem do zakupów u autoryzowanego sprzedawcy . Pamiętaj, żeby zachować paragon!

Zeskanuj paragon

Seminarium

Użyj telefonu komórkowego, aby zrobić zdjęcie paragonu i wysłać je w ciągu 15 dni.

Poproś o zwrot

Jak tylko Twój paragon zostanie zatwierdzony, możesz ubiegać się o zwrot gotówki. Kliknij Rozumiem, aby rozpocząć.

Klikając ikonkę Rozumiem, akceptujesz Nasz regulamin.

Rozumiem

Możesz śledzić wszystkie swoje oszczędności, przechodząc do Moje konto

Polskie Boże Narodzenie – przepisy

polskie-boze-narodzenie-przepisy
0
Tradycyjne polskie Boże Narodzenie nie może obejść się bez 3 najważniejszych potraw. Tradycja mówi, że potraw na stole powinno być 12. W niektórych domach zwłaszcza tych pokoleniowych przykłada się ogromną rolę do tego aby rzeczywiście było tych 12 potraw, oraz żeby były przygotowane własnoręcznie z należytą starannością.

Trzy najważniejsze potrawy, bez których nie może być świąt to: pierogi z grzybami, śledź w śmietanie oraz barszcz czerwony z uszkami.

Pierogi z grzybami:

Ciasto: 500 g (3 szklanki) mąki, 250 ml (1 szklanka) ciepłej wody, 1 jajko
Farsz: 35 g suszonych grzybów, 300 g kapusty kiszonej, 1 cebula, 1 łyżka oliwy, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: przygotować farsz: suszone grzyby gotować w niewielkiej ilości wody, aż zmiękną (ok. 1 szklanka wody). Odcedzić, zachowując wodę i posiekać drobno. Cebulę zeszklić na oliwie. Kapustę odcisnąć, jeśli jest zbyt kwaśna to przepłukać i dobrze odcisnąć, a następnie posiekać. Dodać do zeszklonej cebulki wraz z grzybkami. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać wywar z grzybów i dusić pod przykryciem, aż woda wyparuje (ok. 15-20 min.). Jeśli kapusta będzie już bardzo miękka, to można nie czekać, aż woda wyparuje, tylko po prostu ją odcisnąć przed nakładaniem farszu na ciasto. Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek i wbić w ten dołek jajko. Wlewać powoli wodę, mieszając ciasto ręką. Ciasto nie może być za mokre, więc być może nie trzeba będzie wlewać całej wody. Wyrobić ciasto porządnie na gładko. Rozwałkować ciasto dość cienko na powierzchni posypanej mąką. Wykrawać szklanką kółka. Na środek każdego kółka nakładać po ok. łyżeczkę farszu i składać kółko na pół, zlepiając brzeg. Sklejone, surowe pierogi najlepiej przykryć ściereczką, żeby nie obeschły. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Gdy woda będzie wrzeć - wrzucać pierogi, ale tak, żeby nie było ich na raz za dużo, bo się posklejają. Bardzo delikatnie przemieszać od dna drewnianą łyżką, aby nie przywarły. Gdy pierogi wypłyną (ok. 7-10 min.) wyjmować je łyżką cedzakową. Najlepiej wybrać je na cedzak i od razu polać stopionym masłem, żeby się nie posklejały.

Śledzik w śmietanie:

6 płatów śledzi matjasów, kilka łyżeczek octu, biały pieprz do smaku, 1 duża cebula, 3 ogórki kiszone, 1 duże kwaskowate jabłko, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, szczypta cukru, 1 kubek śmietany 18%, 3 łyżki majonezu, 1 łyżka ostrej musztardy, 1 jajko na twardo, drobno posiekane.

Przygotowanie: śledzie osączyć, pokroić w niewielkie kawałki, obficie skropić octem i posypać białym pieprzem. Odstawić. Cebulę, ogórki i jabłko pokroić w drobną kostkę i wymieszać z majonezem i śmietaną, musztardą, jajkiem oraz natką. Doprawić cukrem do smaku. Śledzie wymieszać z sosem. Odstawić na noc do lodówki.

Barszczyk do picia:

Doskonały rozgrzewający barszczyk, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Najsmaczniejszy z pasztecikami lub z uszkami z kapustą i z grzybami.

6-7 suszonych grzybów, 8 buraków, 4 l wody, 2 cebule przekrojone na pół, 2 ząbki czosnku, grubo pokrojone, pieprz i sól do smaku, cukier do smaku, 10 ziarenek ziela angielskiego, 4 liście laurowe, kwasek cytrynowy (lub sok z 1 cytryny) do smaku, 5 łyżek oleju, pęczek zielonej pietruszki.

Przygotowanie: suszone grzyby moczyć 30 minut w zimnej wodzie. Buraki umyć i gotować w wodzie około 30 minut aż zmiękną. Ostudzone buraki obrać ze skórki, pokroić w podłużne paski i wrzucić do wysokiego garnka z wodą. Dodać przekrojone na pół cebule, czosnek, odsączone grzyby i wszystkie przyprawy, kwasek i olej. Pod koniec gotowania przyprawić jeszcze do smaku według uznania. Przed podaniem posypać pokrojoną natką pietruszki.

Jeżeli ktoś lubi, można dodać do gotującego się barszczu 2 pokrojone ząbki czosnku. Barszcz podawany z uszkami po ugotowaniu należy odcedzić.

Wesołych Świąt!

0

Dodaj komentarz

Myślimy, że polubisz

Zgoda na pliki cookie