Hura!

hooray

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci e-mail.

Zamknij

Mój koszyk

Twoje próbki

Wybierz próbkę do zamówienia

cashback

Sprawdź dostępne oferty dostosowane do Ciebie!

Wybierz swój adres wysyłki

Papryczka chili: przepisy i właściwości

Papryczka chili: przepisy i właściwości

0
Kilka słów o niepozornej, lecz ognistej papryczce chili.

Przepisy kulinarne - jakich odmian papryki chili używać i do jakich celów?

  1. Papryka pepperoni lub pepperoncini jest w porównaniu z innymi odmianami dość łagodna w smaku. Nadaje się na nadzienia lub do przygotowania łagodnego sosu salsa.
  2. Odmiana hot pixie to papryka w kształcie lampionu, występująca w kolorach od jasnozielonego do pomarańczowo-czerwonego. Ta odmiana papryki chili posiada ostry aromat.
  3. Papryka cayenne jest naprawdę ognista! Zazwyczaj suszy się ją i mieli, a jej sproszkowaną formę nazywamy pieprzem cayenne.
  4. Papryka jalapeno występuje zarówno w odmianach łagodnych, jak i całkiem pikantnych. Sprzedaje się ją jeszcze zieloną i niedojrzałą, lecz najczęściej można ją spotkać w formie konserwowej. Wędzona papryka jalapeno nosi nazwę chipotle.
  5. Papryka serrano również jest pikantna i stanowi najczęściej używaną odmianę chili w Meksyku.
  6. Tajska papryka chili jest niewielka, ale za to jaka pikantna!
  7. Papryka habanero należy do najostrzejszych odmian chili. Zawsze miej przy niej pod ręką szklankę łagodzącego napoju.

Czy papryki chili są naprawę zdrowe?

  • Zielone papryki chili są szczególnie bogate w witaminę C. Zawierają jej dwa razy więcej niż jakikolwiek owoc cytrusowy.
  • Wszystkie rodzaje chili wspomagają odbudowę tkanek. Mają również doskonałe właściwości oczyszczające.
  • Papryki chili są niezrównanym źródłem witaminy A. W suszonej papryce ilość witaminy zwielokrotnia się z powodu wzrostu ilości karotenu, następującego w procesie suszenia. Suszone papryki chili zawierają więcej witaminy A niż świeża marchew! To właśnie karoten nadaje papryce chili jej czerwony kolor.
  • Są bogate w następujące witaminy i minerały: tiamina (witamina B1), ryboflawina (witamina B2), niacyna (witamina B3), kwas foliowy (witamina B12), potas, fosfor, żelazo i wapń.
  • Papryki chili są również antyoksydantami. Trzeba jednak pamiętać, że spożywane w nadmiernych ilościach mogą przyczynić się do powstawania nowotworu okrężnicy.
  • Papryki chili są wysoko cenione przez każdego, komu bliskie są zasady zdrowego odżywiania. Nie zawierają tłuszczu, natomiast obfitują w błonnik i są niskokaloryczne.
  • Jeden ze składników chili, kapsaicyna, jest naturalnym antybiotykiem i spowalnia proces namnażania się bakterii w organizmie i produktach spożywczych. Tłumaczy to również, dlaczego ostre potrawy wolniej ulegają psuciu.
  • Spożywanie papryki chili obniża poziom cholesterolu we krwi, wzmaga jej przepływ i poprawia apetyt, a także przyśpiesza metabolizm. Nie powinno więc dziwić, że podczas jedzenia papryki chili ludzie zwykle pocą się jak w czasie intensywnego wysiłku fizycznego.

XVI-wieczny ksiądz jezuita, José de Acosta, takimi słowami opisał paprykę chili: „Jest szkodliwa dla zdrowia młodzieży, w szczególności dla duszy, gdyż rozbudza żądze.

Słodki sos chili:

Ilość: 2 małe słoiczki
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 20 minut


Słodki sos chili

Składniki:

  • 3 duże papryki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wina
  • 100 ml wody
  • 20 ml białego octu
  • 15 ml koncentratu pomidorowego
  • 20 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 250 ml cukru

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki umieścić w rondlu i gotować tak długo, aż sos zgęstnieje, a jego konsystencja przypominać będzie klarowny syrop.
  2. Gorący sos przelać do wysterylizowanych słoiczków.
Czekoladowy sos chili

Ilość: 250ml
Poziom: 1
Czas przygotowania: 5 minut


Czekoladowy sos chili

Składniki:

  • 100g ciemnej czekolady
  • 100g czekolady mlecznej
  • 100ml śmietany
  • 1 posiekana papryka chili bez pestek

Sposób przygotowania:

  1. Umieścić wszystkie składniki w szklanej misce lub dzbanku.
  2. Podgrzewać w mikrofalówce przez 3 minuty na średniej mocy, od czasu do czasu mieszając, aż całość uzyska roztopioną, gładką konsystencję.
  3. Podawać na ciepło.

Wskazówka: Sos ten jest starożytnym peruwiańskim dodatkiem do potraw, lecz można go również stosować jako polewę do lodów, a po dodaniu mleka pić jako gorącą czekoladę.

© Gallo Images

0

Dodaj komentarz

Myślimy, że polubisz