Hura!

hooray

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci e-mail.

Zamknij

Mój koszyk

Twoje próbki

Wybierz próbkę do zamówienia

cashback

Sprawdź dostępne oferty dostosowane do Ciebie!

Wybierz swój adres wysyłki

Lukrowane ciasteczka na prezent

lukrowane-ciasteczka-na-prezent
0
Te piękne własnoręcznie wykonane prezenty będą idealnym podarunkiem dla wszystkich miłośników słodkości.

Lukrowane ciasteczka
Ilość: około 15 sztuk
Czas przygotowania: 30 minut + czas schładzania ciasta w lodówce
Czas pieczenia: 10 - 12 minut
Temperatura pieczenia: 170°C
Składniki:

  • 120 g miękkiego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 5 ml esencji waniliowej
  • 1 duże jajko, białko oddzielone od żółtka
  • 180 g mąki tortowej
  • 300 g przesianego cukru pudru
  • różowy barwnik spożywczy




Przygotowanie:

  1. Ubij masło z cukrem aż do uzyskania lekkiej konsystencji. Ubij żółtko z esencją wanilii. Dodaj mąkę i całość mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na około 1 godzinę.
  2. Wyjmij ciasto z lodówki i odwiń je z folii. Rozwałkuj je między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość około 3mm. Użyj foremek do wycinania ciasteczek, aby wyciąć duże, okrągłe kawałki ciasta. Umieść wycięte ciasteczka na natłuszczonej blasze do pieczenia i piecz je w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 10-12 minut. Po upieczeniu przełóż ciasteczka na ruszt do pieczenia i pozwól im ostygnąć.
  3. Aby zrobić lukier, wymieszaj białko z połową przesianego cukru pudru w dużej misce. Stopniowo dosypuj pozostały cukier puder do miski, cały czas mieszając ,aż do uzyskania gładkiej masy. Lukier powinien być gęsty, ale jednocześnie na tyle delikatny, aby można było go formować w dowolne kształty.
  4. Połowę lukru przełóż do specjalnego rękawa do dekorowania z wąską, okrągłą końcówką. Resztę cukru pudru zabarw na różowo za pomocą barwnika spożywczego i przykryj folią spożywczą.
  5. Najpierw uformuj z lukru najmniejsze płatki kwiatków na ciasteczku. Zrób bardzo delikatny zygzak, dzięki czemu wzór będzie grubszy albo nałóż podwójną warstwę lukru. Wykorzystaj mały, płaski pędzelek, aby rozprowadzić lukier do środka ciasteczka. W razie potrzeby delikatnie zamocz pędzelek w wodzie. Nie rozprowadzaj całego lukru do środka ciasteczka, ponieważ kontur musi być widocznie zaznaczony lukrem. Tą samą techniką uformuj kolejne kwiatki z lukru na ciasteczku. Możesz również zamrozić kawałki kwiatka i dokończyć dekorować ciasteczko małymi kropelkami lukru królewskiego. Postaraj się udekorować jedną połowę ciasteczka białym lukrem, a drugą różowym. Odstaw ciasteczka na całą noc, aby lukier stwardniał, zanim je zapakujesz.

DOBRA RADA
Na początku poćwicz technikę nakładania lukru na jednym ciasteczku. Jeśli Ci się nie uda za pierwszym razem, możesz zmyć lukier z ciasteczka za pomocą wilgotnej ściereczki i spróbować nałożyć lukier po raz kolejny, dopóki nie osiągniesz oczekiwanego rezultatu.


Przeczytaj również:

Jak nie marnować jedzenia po świętach?

0

Dodaj komentarz

Myślimy, że polubisz